Un open-space de tip lounge, care ocupă spaţiul de sub acoperiş, ambientat de obicei în stil eclectic, cu tente boeme sau minimaliste. Astfel poate fi definit loftul, care a devenit o soluţie din ce în ce mai practicată în amenajările contemporane.
Loftul este legat de reconversia spaţiilor. Podul unei case poate fi transformat într-un living, la fel spaţiul de sub acoperişul unei anexe gospodăreşti, dar şi fostele hale industriale.
Ambianţa în aceste spaţii trebuie să fie una lejeră, confortul fiind înţeles în ideea de libertate. Spaţiile sunt libere şi generoase. Uneori nonconformismul îşi poate avea aici un bun loc mai ales câd spaţiul este locuit de tineri. În acest caz ambianţa aleasă putând fi shabby chic.
Ca şi mobilier, canapelele reprezintă piesele de bază iar ca stil ele trebuie alese astfel încât să îmbie la tolăneală. Obiectele decorative îşi pot avea loc, însă ele trebuie să nu fie abundente, să fie folosite doar ca accent. Astfel poate fi o piesă vintage dar şi o operă de artă avangardistă de dimensiuni mari. De multe ori se preferă un decor eclectic, un amestec de mai multe stiluri.
În acelaşi timp, poate fi clasic, în contrast cu cel rustic oferit de un pod vechi sau modern conteporan, de asemenea în acelaşi contrast. De obicei pardoseala se lasă liberă, sunt evitate obiectele lucioase şi cele glamur, fiind preferat matul. De asemenea sunt evitate finisajele lucioase şi foarte nete.
Loftul industrial
De multe ori loftul rimează bine cu stilul industrial. În amenajarea unui loft pot fi astfel introduse lesne elemente aparţinând stilului industrial, deoarece aerul „heavy metal“ specific stilului industrial pur a fost considerabil domolit și îmblânzit în ultimul timp.
Tendinţele sunt de introducere a unor elemente și finisaje mai calde, specifice altor stiluri de design. Rezultă astfel amenajări eclectice și originale, pline de personalitate.
Ţevi vechi sau conducte metalice (ruginite), dar în special elemente ce ţin de sistemul de iluminat (cu un aer utilitarian sau improvizat din diverse alte lucruri – sticle, borcane, etc., cabluri și fasunguri la vedere). Acestea pot aduce un aport interesant în ambientarea lofturilor astfel încât acestea să capete (şi) un aer industrial.
Elementele-cheie pentru imprimarea aerului industrial rămân însă materialele nefinisate, fie că este vorba de lemn, metal, beton sau cărămidă, precum şi culorile neutre, tonurile de de gri, alb, auriu/bronz antracit, petrol şi denim. Fiind realizate deseori din poduri vechi care erau folosite drept uscătorii, deci nu aveau nevoie de multă lumină naturală, pentru amenajarea unui loft este necesar calculul pentru un iluminat natural adecvat.
Loft eclectic într-un pod al unei case vechi în Bucureşti
Podul unei case vechi din centrul Bucureştiului a fost amenajat astfel încât să se păstreze la vedere cât mai mult din suprafeţele de lemn şi cărămidă. Ambientarea spaţiului obţinut a fost realizată cu ajutorul mobilierului stil sau vintage, al accesoriilor antique şi al operelor de artă, cărora le-au fost adăugate obiecte şi accesorii moderne.
Rezultatul este un loft cald şi spectaculos, de aproximativ 100 de metri pătraţi, care înglobează holul, livingul, diningul şi un salon adiacent.
În oraşele din ţară există încă multe vile interbelice şi case tradiţionale (săseşti la Sibiu, Braşov etc. sau din alte zone, precum Bucovina, Banat, Maramureş etc.) care au poduri ce pot fi transformate în astfel de lofturi. Unele anexe gospodăreşti (hambare, grajduri etc.) ale caselor tradiţionale se pretează, de asemenea, la reconversia în spaţii locuibile de acest tip.
Loft în proiectul Das Haus
Alegerea danezei Louise Campbell în cadrul proiectului „Das Haus – Interiors on Stage”, la ediţia imm cologne din anul 2013, a fost un open-space de foarte mari dimensiuni, fără pereţi, în cazul căruia trei laturi sunt acoperite cu materiale textile. Structura de grinzi şi înălţimea mare fac referinţă în mod cert la o mansardă. Practic, designerul de interior a propus un loft cu multe elemente ce „sparg” normele de design actuale şi aparţin stilului industrial.
Trebuie remarcate dimensiunile foarte mari ale mobilierului, instalaţiile la vedere şi lowtech, precum şi poziţionarea căzii de baie într-o zonă centrală. Alegerea unui loft de tip industrial de către un renumit designer ca propunere pentru o casă ideală a viitorului demonstrează clar apetenţa actuală atât către amenajarea de spaţii de acest fel cât şi stilul de viaţp pe care îl impune o astfel de ambientare.
Loft într-o casă veche atipică din centrul Bucureştiului
În cazul mansardei unei case complet atipice, situată într-o zonă foarte bună a Capitalei, s-a renunţat la acoperişul clasic şi s-a optat pentru un acoperiş-luminator.
Designerul Andreea Mureşan a dat frâu liber imaginaţiei, iar astfel spaţiul de sub acoperiş destinat petrecerii timpului liber şi întâlnirilor cu prietenii a devenit un loft deosebit de spectaculos (cea mai exuberantă zonă din locuinţă). Designerul a combinat aici mobilier vechi, în stil franţuzesc, obiecte din Extremul Orient, măsuţe driftwood şi alte piese de design, într-un mix de nou şi vechi, de european şi exotic.
Decorul eclectic şi tuşele puternice de argintiu, roz pal şi ciclam evidenţiază multiplele posibilităţi de design care se pretează în cazul amenajării unui loft.
Foto: Shutterstock, Messe Koln, Ion Diamandi
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia