Bucuresti Portretul unui oras

Albumul București Portretul unui oraș © Paula Craioveanu

București – Portretul unui oraș

Album de fotografie și studiu de arhitectură comparată.

Album de fotografie și studiu de arhitectură comparată.

Albumul București Portretul unui oraș © Paula Craioveanu

București – Portretul unui oraș”, carte semnată de Paula Craioveanu, nu poate fi ușor încadrată într-un gen editorial anume. Ar putea fi în același timp monografie, volum documentar, manual, album de artă. În ceea ce mă privește, chiar înaintea unei lecturi aprofundate am considerat-o o mică operă de artă.

Arhitectă și doctor în arte vizuale, Paula Craioveanu ne propune prin această carte o incursiune complexă în evoluția arhitecturii Bucureștiului. Astdel sunt ilustrate diverse stiluri istorice de la începutul sec. al XIX-lea și până în zilele noastre.

Pagini din cartea Bucuresti Portretul unui oras
Albumul București Portretul unui oraș © Paula Craioveanu

Bucureștiul de suflet

Concepută, realizată și intitulată „București – Portretul unui oraș”, este o carte în care autoarea personifică acest oraș, atribuindu-i în acest fel spirit și suflet. Imaginile surprinse, fotografii realizate cu o măiestrie aparte, s-ar putea spune cu afecțiune, ne aduc în atenție atât imagini emblematice de ansamblu al patrimoniului arhitectural al Bucureștiului cât și detalii relevante. Aceastea ar putea trece neobservate de privirea mult prea obosită și grăbită a noastră, mai ales în ultima vreme.

Biserica Patriarhiei (1655). Casele negustorești de la începutul sec al XIX-lea cu elemente de arhitectură otoman-balcanică. Centrul Vechi cu străzile Șelari, Covaci și Mântuleasa, și cea Franceză precum și Școala Națională de Poduri și Șosele azi Institutul Politehnic (1885-1886). Palatul Krețulescu și nu în ultimul rând Arcul de Triumf (1922), Vila Minovici. Ca să dăm doar câteva exemple, relevă diversele stiluri istorice practicate de la începutul sec. al XIX-lea: clasicism, neoclasicism și sinteza unor elemente înrudite ale eclectismului, stilului Belle Epoque, neobaroc, cu elemente Art Nouveau.

Pe de alta parte, lucrarea de față subliniază stilul național neoromânesc. Urmărește sinteza tradiției naționale cu elemente din arhitectura medievală românească din stilul Brâncovenesc, din arhitectura bizantină religioasă sau influența orientală.

În felul acesta, volumul „București – Portretul unui oraș”, reprezintă atât pantru specialiști cât și pentru publicul larg o analiză complexă de recuperare culturală. Aici arhitectul și artistul vizual și-au unit competențele într-un act de remarcabilă generozitate spirituală.

Gabriela Bidu

Albumul București Portretul unui oraș © Paula Craioveanu

Mai multe informații, pe siteul autoarei, www.cpaula.com sau email studio@paulacraioveanu.com