În UE au loc 5000 de incendii zilnic şi, de aceea, Comisia Europeană a creat Platforma de Schimb de Informaţii pentru Foc şi o directivă (nr. 844) care, pentru prima dată, include cerinţe despre siguranța la foc a clădirilor.
În România, majoritatea clădirilor nu au certificat de siguranță la incendiu! De asemenea, normativul tehnic privind siguranța la incendiu a clădirilor, vestitul P118, datează din anul 1999, fiind astfel vechi de 22 de ani! De altfel, toţi actorii din acest domeniu şi specialiştii afirmă că acest normativ trebuie adus într-o formă, astfel încât să corespundă necesităţilor actuale. În România mor aproximativ 200-300 de persoane din cauza focului și alte 600 sunt spitalizate în fiecare an. Sunt evenimente tragice, cum a fost şi cazul recent de la un spital. Deseori cauza incendiilor sunt scurtcircuitele provocate de instalaţiile electrice necorespunzătoare.
O problemă importantă este semnalizarea şi avertizarea incendiilor în locurile şi clădirile publice, de birouri, hoteluri, spitale, şcoli, etc. Dacă în zona incendiului şi în proximitate există soluţii de avertizare (alarme, detectoare de fum, etc.), în zonele mai depărtate dar aparţinând aceleiaşi unităţi/clădiri nu există un sistem automat de avertizare, fiind doar inscripţionări şi semnalizări grafice.
Tehnologiea de evacuare adaptivă
Compania Eaton a dezvoltat o tehnologie pentru evacuare adaptivă la incendii prin intermediul corpurilor de iluminat.
Semnalizarea are o culoare albă contrastantă cu o luminanță ridicată, mai mare de 1000 cd/m2. Acest lucru este important pentru a indica foarte clar rutele de evacuare pe coridoare lungi și în încăperile mari, în special dacă înăuntru este fum. Sistemul garantează siguranță pentru locatari şi personal.
Folosind iluminatul cu LED, noua tehnologie economisește energie și necesită întreținere minimă. În plus, sistemul poate fi actualizat în viitor prin adăugarea de module și cabluri de date, ca parte a sistemului CGLine+ de la Eaton. Aceasta ar permite testarea de la distanță a corpurilor de iluminat pentru semnele de evacuare fără a fi necesară deplasarea, dar și actualizări clare ale stării prin intermediul unui PC.
Exemplu de implementare
De curând, colegiul NORTHAMPTON Eaton (Marea Britanie) și-a actualizat sistemul existent alarmă de incendiu din campusul său din Booth Lane prin montarea a 45 de noi corpuri de iluminat pentru evacuare adaptivă cu tehnologia Matrix de la Eaton.
Acest sistem dirijează, în caz de urgență, persoanele aflate în interior departe de sursa pericolului, către o ieșire de siguranță. Fiecare corp de iluminat are lumină de fundal cu LED și un acumulator litiu-ion cu timp de funcționare selectabil de una sau trei ore, în eventualitatea unei pene de curent, și în plus un afișaj simplu de stare și analiză a defecțiunilor prin LED-ul bicolor.
Campusul din Booth Lane este sediul cel mai mare al colegiului, având o capacitate de aproape 4500 de studenți. Este o construcție complexă alcătuită din opt blocuri, fiecare cu până la trei niveluri, toate interconectate într-un singur centru imens.
Sistemul vechi de siguranță împotriva incendiilor fusese instalat acum mai bine de zece ani și consta într-un panou de incendiu principal, conectat la opt panouri locale de incendiu aflate în fiecare din blocurile construcției. Aceste panouri de incendiu secundare erau conectate la alarme de incendiu, detectoare de fum și semne de evacuare prin cabluri magistrale torsadate. Dacă s-ar fi declanșat o alarmă într-o parte din campus, panoul de incendiu din acea zonă ar fi comutat semnalele de pe vechile corpuri de iluminat care duceau către acel bloc de la o săgeată la o cruce roșie, pentru a avertiza vizual oamenii să nu intre în zonă. Toate celelalte semne de direcție ar fi rămas la fel, pentru a-i dirija pe oameni către locurile sigure.
Din păcate, corpurile de semnalizare existente erau vechi, iar colegiul nu mai putea găsi piese de schimb pentru ele. În plus, iluminatul depindea de bateriile de urgență care aprindeau semnalizarea, ceea ce legislația nu mai permite acest lucru acum. Prin urmare, colegiul a trebuit să găsească niște corpuri de iluminat moderne pentru semnalizarea de evacuare, care să se potrivească la sistemul existent și să asigure aceeași funcție, dacă nu una superioară.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050