Expoziţie: personaje mitologice în décorurile contemporane

Numai astăzi şi mâine mai puteţi vizita expoziţia de grafică cu personaje mitologice şi fotografie colaj “Neo-Mitologie”cu lucrări realizate în tehnici diferite de către artistul plastic Paula Craioveanu.

Gazda expoziţiei este spaţiul Dizainăr din strada. Puțul cu Plopi nr. 17 în plin centru al Bucureştiului.

Datorită pandemiei şi restricţiilor impuse în această perioadă, o expoziţie, mai ales una originală, cum este în cazul de faţă, este o adevărată oportunitate, pe care iubitorii de frumos nu ar trebui să o rateze.

În plus, expoziţia este cu vânzare şi în apropierea sărbătorilor de iarnă iar un cadou, cum este o operă de artă cu inspiraţie mitologică, este într-adevăr ceva special.

Showroom-ul Dizainăr

Expoziţia este originală deoarece tema mitologiei este foarte puţin abordată de artiştii contemporani iar colecţionarii sau cei care îşi ambientează interiorul locuinţelor cu opere de artă, fenomen în creştere în ultimul timp, preferă teme clasice: peisaje, portrete, flori, nuduri…

Personaje de legendă, Apollo şi Triton, într-un decor îmodern în stil industrial

De data aceasta, vizitatorii pot gusta din plin modul în care se încadrează operele de artă expuse într-un décor contemporan cu accente în stil industrial. Într-adevăr, showroom-ul Dizainăr se găseşte într-un apartament dintr-o casă veche, specifică Bucureştiului începutului secolului trecut.

Finisajele şi decorul sunt realizate, însă, într-un stil nou, decoraţiile şi accesoriile fiind, la rândul lor, lucrări de design modern realizate de designeri români. De altfel, acesta a fost şi ideea constituirii showroom-ului Dizainăr de către fondatorul său, Mihnea Ghlduş, designer la rândul său, şi anume, de a promova designul şi tinerii designeri de obiect români, atât în ţară cât şi peste hotare. Vizitarea expoziţiei oferă şi prilejul vizionării exponatelor de design din showroom (atenţie, sunt nu numai decoraţii şi obiecte pentru casă dar şi accesorii de fashion realizate de artişti iar toate pot fi achiziţionate chiar la showroom.

Mitologia în arta contemporană

Lucrările de grafică de dimenisuni mari din expoziţie  fac parte din proiectul  Paulei Craioveanu “Neo Mythology”, care îşi propune o interpretare contemporană a miturilor eterne, a sacralităţii atemporale, o reconstrucţie a miturilor în condiţii existenţiale actuale pornind de la ideea că mitologia investeşte cu puteri neobişnuite şi supranaturale fapte, oameni, lucruri, concentrând dorinţe umane ascunse.

Postmodernismul, curent artistic în care se pot înscrie şi aceste lucrări, aduce zeii în viaţa de zi cu zi, printr-o reinterpretare încărcată în acelaşi timp de sâmburele de adevar specific legendelor, făcându-i pe aceştia mai accesibili, mai umani, chiar sensibili.

Medusa

Astfel ne întîlnim la Dizainăr cu personaje mitologice şi legendare, zei, nimfe, creaturi ale mărilor şi eroi, îngeri, printre aceştia numărându-se Apollo, Triton, Centaur, Medusa.

Expoziţia de la Dizainăr

În afară de lucrările cu personaje mitologice, Paula Craioveanu expune la expoziţia de la Dizainăr şi alte lucrări de  grafică, pictură, fotografie şi fotocolaje. Acestea din urmă reprezintă scene imaginare, realizate prin alăturarea unor elemente de arhitectură, care nu se află în același context. Dar porțile, basoreliefurile, sculpturile de pe fațade, sunt toate descoperite și fotografiate în București. Fotografiile au apărut anterior în forma lor originală în albumul “București – Portretul unui oraș”, dar transpuse în colaje, capătă cu totul alte semnificații. Să nu uităm că Paula Craioveanu, doctor în arte vizuale, este în acelaşi timp arhitect şi fotograf. Mai multe lucrări ale Paulei Craioveanu se pot vedea pe www.cpaula.com

Vizitarea expoziției în spațiul Dizainar se face cu programare la numărul de telefon: 021 31 13 384. Se va face păstrând distanța şi, bineînţeles, masca.

Foto: Ion Diamandi