Noile corpuri de iluminat dau personalitate specială spaţiului

Combinaţia de design modular, minimalist, cu forme variabile precum şi noile tehnologii au permis designerilor să abandoneze formele clasice de corpuri de iluminat, oferindu-le libertatea de a experimenta diferite soluţii.

Lămpile, obiect de design şi opere de artă

Corpurile de iluminat nu sunt doar lumină. Produsele de astăzi nu doar luminează şi dau personalitate spaţiului ci pot să ne modifice şi starea de spirit, aducând emoţie, bucurie, exuberanţă în viaţa noastră. Iar din combinarea diverselor module ne putem compune singuri uşor şi repede formele care ne plac.

DAS HAUS 2020 – Interiors on Stage, Corpurile de iluminat propuse de arhitecţii Studio Truly Truly pentru casa ideală sunt sofisticate, în forme şerpuitoare-

De exemplu putem alătura lumini suspendate de lungimi variabile în diverse configuraţii geometrice sau cu forme organice.

Corp de iluminat pentru un design minimalist

Noile corpuri de iluminat se deosebesc prin designul remarcabil, linii arhitecturale, efect de iluzie optică, opulenţă, dar şi prin simplitate, influenţe asiatice şi moderne.

Lămpile sferice

Acestea se constituie în prezent ca un mare trend, cele mai multe branduri prezentând propriile variante de astfel de soluţii.

Sunt soluţii pentru amenajări minimaliste, cu lămpi sferice care dau senzaţia de plutire în spaţiu sau lampadare cu lungime variabilă şi braţ foarte lung şi subţire

Compania Vibia oferă numeroase astfel de soluţii în viziunea unor designeri specializaţi în corpuri de iluminat, printre care, Stefan Diez, Arik Levy şi Antony Arola.

Lumina şi casa ideală; lumina pentru relaxare şi mijloc de artă

Sunt designeri de interior care pun în centrul proiectelor chiar sistemul de iluminat cu lămpi moderne.

Un exemplu este Lucile Kladova care a imaginat proiectul de casă ideală al viitorului, ediţia 2018 (Das Haus – Interiors on Stage, târg imm cologne), pornind de la conceptele sale de corpuri de iluminat.

Fiecare încăpere are o lumină de culoare diferită, aceasta inducând un anumit sentiment. În concepţia sa, cu ajutorul luminii poate fi realizat un număr nelimitat de ambiente.

Casa ideală poate prezenta diferite “niveluri” ale luminii pe care designerul le consideră deosebit de importante pentru familia şi personalitatea membrilor care vor locui aici: lumină pentru relaxare, liniştire, studiu, întreţinere, întâmpinare, prezentare, pentru munca de creaţie iar lista poate continua, inclusiv legat de ce tip de lumină este nevoie pentru a-ţi clarifica gândurile. În locuinţă, lumina artificială poate fi utilizată ca mijloc de artă, poate deveni perdea de lumină, accent sau o lanternă arătând o cale.

De altfel, în toate ediţiile târgului immm în care s-au prezentat proiete de casă ideală Das Haus, designerii au pus în prim plan iluminatul, venind cu variate modele de corpuri de iluminat.

La ediţia 2016, arhitecţii Hu şi Neri au imaginat corpurile de iluminat ca nişte norişori care plutesc şi luminează încăperea.

 

Opere de artă

Atrag deasemenea atenţia în mod special corpurile de iluminat realizate manual ca o operă de artă.

Atunci când lumina este stinsă, lămpile au rol decorativ. Cele semnate de Lavra Lee Broom și Michael Anastasiadis, unul dintre cei mai de succes designeri ai timpului nostru, fiind în acest caz un bun exemplu.

Unii designeri au reuşit să creeze un peisaj domestic plin de poezie. Zborul şi păsările continuă să inspire. De exemplu, unele compoziţii ne sugerează ramurile copacilor pe care stau păsări sau, corpul de iluminat are forma unei păsări realizat din hârtie origami.

Putem avea corpuri transparente, fără un impact major ziua. Acestea aşteaptă însă momentul când vor fi -aprinse pentru a ni se revela. Iar utilizarea LED-urilor la candelabre le conferă acestora un design fragil şi poetic.

Tehnologia întâlneşte artizanatul

Lumina este o nevoie de bază a fiinţei umane, precum aerul şi apa. Tehnologia este mijlocul prin care aducem lumina în casă.

Surpriza vine din faptul ca tehnologia întâlneşte artizanatul. Putem găsi corpuri de iluminat cu difuzorul realizat manual din sticlă de Murano, în combinaţie cu material precum oţel, alamă şi aluminiu, într-o gamă largă de finisaje, folosind surse de lumină OLED sau LED.

Un întreg domeniu este deschis de lămpile pentru decoruri în stil industrial, un stil foarte la modă, în special în ambientările locuinţelor pentru tineri.

Aceste lămpi unicat, sau în serii foarte mici, sunt realizate manual folosindu-se cu precădere lemnul şi metalul. Imaginaţia designerilor pare în acest subiect fără limite. Iar lămpile au în acelaşi timp un caracter rustic şi vintage, atât lemnul cât şi metalul având un aspect învechit.

Portabilitate

O altă idee explorată în designul corpurilor de iluminat este portabilitatea. Aceasta este reflectată în două direcţii. Mai întâi progresele tehnologice recente permit încărcarea wireless şi astfel unele produse devin portabile.

Sunt şi corpuri de iluminat care sugerează mişcarea sau ţin cont de maniera fluidă în care ne place să locuim.

Corpurile de iluminat clasice s-au convertit în sculpturi minimaliste. Acestea sunt definite prin linii simple, precum mici valuri pe perete sau semne grafice pe tavan. Sursa de lumină poate urmări o suprafaţă curbă, precum un cerc, datorită tehnologiei LED flexibile.

 Versatilitate

Este de remarcat şi versatilitatea corpurilor de iluminat. De exemplu, acelaşi produs poate fi folosit suspendat sau ca lampă de birou. Sau putem avea seturi decorative tip do-it-yourself, în care ne putem juca cu diferite elemente pentru a compune propria instalaţie de artă.

La târgurile consacrate în domeniul home&deco sunt prezentate ultimele noutăţi şi creaţii privind corpurile de iluminat. Atât cele de sine stătătoare, cât şi în diverse aranjamente şi ambientări.

Designerii recunoscuţi preferă totuşi să-şi prezinte noutăţile la Salone Milano şi Maison&Objet. De altfel, aici se regăsesc şi cele mai extravagante şi artistice produse. Totuşi nu se poate spune că Ambiente, imm, Tendence sau Christmasworld nu prezintă produse interesante în acest domeniu.

Sunt şi evenimente dedicate, de nişă, cum este Euroluce. Aici se întâlnesc practic toţi producătorii şi designerii din domeniul corpurilor de iluminat şi lămpilor.