“Cele două familii având câte 3 copii precum şi bugete identice, obiectivul nostru principal a fost să oferim pentru ambele case avantaje şi facilităţi asemănătoare”, arh. Rolf Ockert
DETALII care contează
AMPLASARE: oraşul Sydney
NIVELURI: 2 (P+E), ambele case
SUPRAFAŢĂ TEREN:733 MP
NUMĂR CAMERE: 4 pentru fiecare casă
SUPRAFAŢĂ PE NIVEL:282 MP (265 MP, a doua casă)
ANUL CONSTRUIRII: 2019
PROIECT: Rolf Ockert Architect
Arhitecţii de la Rolf Ockert Architects au găsit soluţia ideală pentru realizarea a două case pentru familiile a doi fraţi pe o suprafaţă de teren din apropierea oceanulul în oraşul Sydney.
Iată o problemă demnă de un concurs de arhitectură. Doi fraţi moştenesc o parcelă şi doresc să îşi facă fiecare câte o casă pentru familie pe acest teren. Menţionăm că, fiind vorba de o moştenire, fiecare frate are dreptul la o jumătate din teren. Acesta nu a fost analizat în prealabil în ideea unor construcţii, nu au fost solicitate recomandări din partea unor arhitecţi.
Juridic vorbind fraţii ar trebui să iasă din indiviziunea terenului şi fiecare să aibă partea sa. Acest lucru este însă, doar în teorie, depinzând foarte mult de situaţia practică din situ. În multe situaţii însă, cum este şi cazul de faţă, terenul nu are o formă dreptunghiulară sau pătrată, astfel încât nu se poate împărţi uşor.
Particularități
Pereţii din cărămidă dublă au fost izolaţi şi zugrăviţi cu o vopsea texturată. Spre stradă, proprietatea este delimitată pe o mică porţiunede un mic gard de înălţime joasă care are un interesant rol estetic.
Au fost folosite deschideri vitrate largi la etaj de unde se poate admira priveliştea spre ocean. La faţada dinspre stradă a fost folosit un joc de volume de mare efect ce o scoate din anonimat.
Pe de altă parte, deseori fraţii nu doresc să se separe, mai degrabă să aibă lucruri pe care să le folosească în comun. Mai mult decât atât, terenul despre care vorbim era oarecum în pantă, fiind situat la o mica înălţime faţă de vecinătăţile dinspre Est. În acest caz, o anumită porţiune are o mai bună vedere la ocean.
În ceea ce priveşte construcţia caselor, de obicei, fraţii având statuturi sociale şi bugete apropiate, se optează de multe ori pentru ele îngemănate, în oglindă, (simetrice), de dimensiuni egale, ca să nu apară vreo neînțelegere. Având un perete comun, se realizează şi o economie suplimentară de materiale şi manoperă.
Soluția
În cazul de faţă avem de-a face cu un teren de 733 MP situat în oraşul Sydney, fără ieşire la Oceanul Pacific dar cu o privelişte frumoasă asupra acestuia. Accesul este dinspre stradă numai printr-un drum îngust iar ca vecinătăţi câteva case mici. Cei doi fraţi au depus o solicitare de proiect la primăria locală. Deşi suprafaţa terenului părea suficientă pentru ridicarea a două case, proiectul iniţial a prevăzut o soluţie “semi-detached”. Fiecare casă prezenta un front îngust spre priveliştea cu oceanul dinspre Est, precum şi câte o grădină, de dimensiuni însă reduse.
Soluţia nu a convenit proprietarilor. Se voia o soluţie modernă pentru două case, de fapt. De aceea, au abordat studioul de arhitectură Rolf Ockert, solicitând viziunea acestora privind dezvoltarea proiectului sau unul nou.
Soluţie modernă pentru două case construite în oglindă
Noul proiect a întrezărit o soluţie îndrăzneaţă. Astfel a prevăzut două case complet separate şi nu identice. Una ridicată în spatele celeilalte, dar, fiind înălţată cu etajul, după cum vom vedea, are practic aceleaşi avantaje ca cele ale casei din faţă.
Potenţialul dezavantaj al frontului casei din spate a fost mult diminuat de avantajul priveliştei panoramice asupra Oceanului care se vede de la etaj. De aceea aici au fost plasate cele mai importante funcţiuni ale casei, şi anume, livingul cu bucătăria precum şi dormitorul matrimonial.
La nivelul de jos al casei din spate sunt plasate trei dormitoare, băile precum şi o cameră de jocuri. La prima vedere ar părea că aceste funcţiuni sunt dezavantajate, fiind lipsite de o privelişte şi având în faţă o casă.
Lucrurile nu stau însă aşa. Aceste funcţiuni au ieşire către o grădină interioară şi piscina dintre case, ambele comune şi utilizabile de membrii celor două familii.
Scara interioară are o alură fină dată de materialele de calitate din care a fost confecţionată (metal, sticlă, trepte din stejar). Nu ocupă mult loc iar prin trasparenţa sa asigură aparenţa unui spaţiu generos.
Alte aspecte
În acelaşi timp, acoperişul terasat al casei din faţă, situat la înălţime mai mică, a fost proiectat astfel încât să fie accesibil şi casei din spate. De pe această terasă este asigurată şi vederea asupra oceanului.
Accesul către terasa de pe acoperişul casei din faţă este asigurat prin intermediul unui podeţ de trecere uşor, astfel încât terasa poate fi folosită de ambele familii. Terasa cu deck este dotată cu mobilier uşor de exterior. Dat fiind situaţia diferită, pentru casa din faţă a fost prevăzută o altfel de organizare.
Livingul este situat la nivelul de jos (parter). De aici având şi priveliştea oceanului dar fiind strâns legat şi cu ieşire spre grădină şi piscină. În schimb, dormitoarele, tot în număr de patru, au fost plasate la nivelul superior. Dormitorul matrimonial precum şi camera de jocuri de aici se bucură de vedere asupra oceanului.
Au fost prevăzute lucarne de dimensiuni generoase în spaţiile libere de deasupra. Astfel încât lumina naturală poate pătrunde cu uşurinţă la interior. Toate încăperile au fost astfel aranjate în jurul acestor spaţii libere. Astfel a fost creat un sentiment de libertate şi relaxare neaşteptate pentru aceste case care prezintă totuşi dimensiuni mici.
Materiale de construcție
Ca materiale de construcţie, pereţii sunt realizaţi din cărămidă dublă şi izolaţi. La fundaţie şi acoperiş a fost folosit betonul armat. Tâmplăria ferestrelor este din aluminiu, geamurile sunt low-e iar pentru pardoseală s-a folosit parchetul din stejar.
Fiind vorba de o zonă cu mult soare, ca dotare s-a apelat la panouri fotovoltaice. Acestea asigură consumul de energie electrică pe timpul zilei. Încălzirea şi apa caldă se realizează cu ajutorul unei centrale pe gaz.
Mobilierul de living şi bucătărie a fost proiectat de echipa de arhitecţi, simplu dar practic, reflectînd bugetul redus avut la dispoziţie. Canapelele şi mobilierul de dining au fost alese şi achiziţionate de către proprietari.
Foto: Marc Syke
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia