Inspiraţie internaţională: O casă pentru care există doar Oceanul

Arhitect: Rolf Ockert Design
Localizare: Sydney NSW, Australia

Anul construcţiei: 2012

Povestea acestei case a cărei frumuseţe te lasă pe loc fără cuvinte a început în momentul în care clientul a contractat un reputat arhitect pentru a-i construi casa mult visată, pe un teren de mici dimensiuni, dar ”cocoţat” deasupra Oceanului Pacific. Una dintre cele mai importante dorinţe a proprietarului a fost să se mute într-o casă în care să se simtă în fiecare zi ca în vacanţă.

Provocarea

Trecând de partea arhitectului, cea mai mare provocare pentru acesta a fost să facă abstracţie de locuinţele impunătoare ale vecinilor, aflate chiar în coasta proprietăţii pe care începea să o contureze. ”Am avut parte de o provocare măreaţă! A trebuit să proiectez casa de parcă s-ar fi aflat în mijlocul unui teren de mari dimensiuni, singură cu oceanul şi cu cerul. Aceasta a fost dorinţa expresă a proprietarului, iar noi am făcut tot posibilul s-o îndeplinim”, a spus reprezentantul biroului de arhitectură australian Rolf Ockert Design, care şi-a pus semnătura pe acest proiect spectaculos.

Deşi limitat foarte mult din cauza terenului îngust, arhitectul a reuşit să creeze spaţiu punându-şi în valoare toată priceperea.

”Pentru că mă simţeam limitat, prioritatea mea numărul unu a fost să redau libertatea proprietarilor creând spaţiu. Am reuşit acest lucru în două moduri. În primul rând, am mizat pe înălţimea surprinzătoare a camerei de zi care le permite proprietarilor să se bucure de un spaţiu generos doar al lor. În al doilea rând, am încercat să profit cât mai mult cu putinţă de nemărginirea oceanului şi a cerului, asupra cărora cei ai casei pot privi din orice încăpere”, a mai spus arhitectul.

Intimitatea faţă de vecinătăţi a fost asigurată cu ajutorul unor pereţi laterali masivi care se deschid, în faţă, spre ocean, cu zone vitrate imense ce sparg orice barieră între interior şi exterior. În plus, faţă de casele vecinilor, casa este retrasă câţiva metri, spre plajă. Astfel, proprietarii pot considera că sunt singuri, doar ei şi oceanul, exact aşa cum şi-au dorit.

Simplicatate sofisticată

Casa se deschide spre Est, spre apă, rămânând fără secrete în faţa nemărginirii albastrului de o frumuseţe imposibil de descris în cuvinte. Acest ”artificiu arhitectural” mai oferă proprietarilor, pe lângă intimitate şi privelişte, un avantaj funcţional: se pot bucura de briza ce asigură o ventilarea naturală a încăperilor, fără a mai fi nevoie de climatizare artificială. Briza oceanului este reglată în interiorul casei cu ajutorul unor uşi glisante şi al unor fante operabile de la un panou de comandă.

Simplitate sofisticată – este motto-ul cel mai potrivit după care putem spune că a fost proiectată această casă, care are două feţe atât de diferite: una cu care tratează vecinătăţile şi una cu care priveşte spre ocean.

În ceea ce priveşte alegerea materialelor de construcţie, această selecţie s-a făcut după criterii exterm de stricte care au ţinut de rezistenţa şi calitatea foarte ridicată a acestora. S-a optat pentru lemn de esenţă tare tratat împotriva umidităţii, salinităţii şi eroziunii provocate de curenţii puternici de aer. Pentru sticlă groasă şi securizată. Pentru oţel dur, tratat după cele mai moderne tehnologii, dar şi pentru beton – garanţia oricărei construcţii solide. Masivitatea construcţiei văzută din stradă şi din laterale contrastează puternic cu faţada transparentă şi aerisită care se uită spre ocean.

Imposibilul devine posibil

Din cauza faptului că a fost construită pe un teren de mici dimensiuni, aşteptările iniţiale ale clientului au fost cu mult depăşite de rezultatul final. Printr-o abordare strictă, dar surprinzătoare a reuşit să transforme imposibilul în posibil: să înlăture barierele create de vecini şi să dea proprietarilor libertate maximă, creându-le impresia că sunt doar ei şi oceanul. Accentul a fost pus în mod natural pe maximizarea priveliştii maiestuoase spre ocean şi pe scoaterea locuinţei din peisajul urban, acest lucru fiind mobilul celor mai importante decizii arhitecturale ale proiectului. Astfel au fost realizate un perete din beton cu fante spre nord, o faţadă sudică solidă şi un acoperiş terasat.

În prezent, proprietarii declară fără exegerare că această casă le-a schimbat complet modul de viaţă, făcându-i să se simtă mai liberi şi mai aproape de natură. Acum se bucură de fiecare zi şi îşi pot exercita meseriile (scriitor şi terapeut) de acasă, dintr-un cadru care îi inspiră şi le asigură condiţii bune de lucru. În plus, reuşesc să îşi suplimenteze considerabil veniturile din închirierea unei părţi a locuinţei celor care doresc să se bucure de vacanţă într-un cadru de vis pe malul oceanului. Oaspeţii care îşi petrec vacanţa aici îi pot contacta pe proprietari doar în baza unei recomandări, lucru posibil graţie calităţii arhitecturale şi designului interior desăvârşit.

Simplitatea, liniile drepte şi finisajele de cea mai bună calitate se continuă de la exterior spre interior, unde s-a dorit ca nimic să nu distragă atenţia de la cel mai de preţ element de decor al casei: zonele vitrate mari prin care se vede nemărginirea oceanului. Spaţiile interioare fluide sunt inundate atât din lateral, cât şi de sus de lumina naturală şi de briza oceanului. Interirul casei este gândit cu două zone complet distincte şi independente una de alta. În prima zonă locuiesc proietarii, cea de-a doua fiind închiriată turiştilor care ajung să se bucure de confortul, liniştea şi libertatea acestei case în baza unei recomandări.

Elementul special: vederea spre ocean

În ceea ce priveşte stilul designului interior, am putea spune fără să greşim că, în cea mai mare parte, este o amenajare minimalistă. Fiecare piesă de mobilier are un rol bine gândit, iar accentele de forme şi culoare sunt puse de obiectele de decor alese cu grijă: covoare, corpuri de iluminat, tablouri.

Pentru a spori şi mai mult senzaţia de libertate, dar şi pentru întregirea comuniunii dintre interior şi exterior, arhitectul a avut grijă ca fiecare încăpere să aibă vedere spre ocean şi să se continue cu o terasă, pentru a fi cât mai aproape de natura extrem de generoasă în privelişti. Mai mult decât atât, livingul se deschide complet spre grădina din spatele proprietăţii cu ajutorul unor uşi glisante, care transformă reşedinţa într-una „decapotabilă”.

Piscina este unul dintre cele mai spectaculoase elemente ale casei. Este proiectată astfel încât să creeze impresia că se pierde în nemărginirea oceanului. Adevărată frumuseţe a casei se lasă descoperită înspre est, spre ocean, celelalte laturi fiind flancate de ziduri masive de beton.

Casa are un sistem de ventilaţie inteligent, 100% ecologic, care are la bază briza oceanului, ”domolită” cu ajutorul unor fante şi al unor uşi glisante din sticlă.

Grădina exotică. Deşi proprietatea se află pe un teren de dimensiuni relativ mici, arhitectul a găsit loc pentru toate lucrurile cu adevărat importante. O piscină generoasă care se întinde la ”picioarele” livingului decapotabil. Dar și o grădină exotică în care se află mai multe specii de plante specifice zonei de coastă australiene. Ele au meritul de a rezista temperaturilor ridicate şi mişcărilor puternice de aer. Multe dintre plantele australiene au putut fi aclimatizate şi la noi. Printre cele mai cunoscute fiind castanul, bradul Araucharia, feriga, ficusul şi crinul australian. 

Alte detalii

Lumina naturală este exploatată din plin. Ea invadează casa prin pereţii vitraţi şi ferestrele de la baza acoperişului (care îl fac să pară că pluteşte), dar şi prin golurile tavanului.

Casa aparţine unei familii de artişti pasionaţi de literatură şi pictură, dar care se declară şi mari iubitori ai animalelor de companie. Aici îşi au căminul şi doi câini de talie mică.

Nu există încăpere care să nu se deschidă spre ocean, de acest privilegiu bucurându-se până şi băile. Interioarele sunt decorate în cea mai mare parte în stil minimalist, rigurozitatea lui fiind încălzită cu un finisaj cald, regăsit în fiecare cameră: lemnul.

Trecerile dintre interior şi exterior sunt line, aproape insesizabile, datorită uşilor glisante din sticlă şi teraselor care se contopesc cu încăperile.

Fundamentul minimalismului sunt liniile clare, suprafeţele dure şi mobilierul jos, această casă suprinzând, pe alocuri, prin culori şi texturi.

Senzaţia de libertate de care se bucură proprietarii în casa lor este alimentată, la parter, de camerele înalte şi de spaţiile fluide, fără pereţi masivi.

În interior, chiar şi seara, lumina artificială este difuză şi se concentrează doar în locurile în care este cu adevărat nevoie de ea. În rest, proprietarii preferă să se bucure de razele lunii şi de liniştea oceanului.

La interior, finisajele se întrepătrund şi se completează perfect într-un mod surprinzător. Pardoselile din lemn se continuă cu unele din marmură. Pereţii lăsaţi în stare brută, cu betonul la vedere, sunt înnobilaţi, în unele zone, de tapetul scump.  

Material realizat cu sprijinul Rolf Ockert Design (Sydney, Australia)