Top sfaturi pentru petrecerea timpului acasă

“Primul pas, mai ales în conjunctura actuală, este o curăţenie impecabilă cu menţinerea în permanenţă a igienei. Spălatul des pe mâini şi curăţarea suprafeţelor unde se pot menţine viruşii este esenţială. Petrecerea timpului acasă este esentială.”

În casă

Trăim în secolul vitezei, în era tehnologiei  iar totul se schimbă cu rapiditate. Iată însă că epidemia de Coronavirus ne obligă să petrecem cea mai mare parte a timpului, dacă nu tot timpul, în casă. Să renunţăm la întâlniri cu prieteni, chiar în familie, la vizite, la turism. Acum câtva timp toate aceste lucruri păreau de neconceput. Pentru mulţi izolarea în propriile case pare o încercare extrem de dificilă. Petrecerea timpului acasă. Ce se poate face?

Iată mai  multe recomandări pentru a-ți petrece timpul în casă într-un mod relaxant, dar productiv. Sunt propuse mai multe activităţi dar şi deprinderi care ţin de stilul de viaţă-

Pentru mulți dintre noi petrecerea timpului acasă înseamnă citit și stat pe telefoane smart, pe site-uri, în special pe cele de socializare pentru a fi la curent cu toate noutățile. Desigur că nu se pune problema să renunţăm la acestea. Mai ales că în condiţiile actuale este practic singura modalitate de a fi în contact cu lumea şi de a socializa. Dar, în acelaşi timp, este extrem de necesar să  urmăm un stil de viață activ, sănătos. Deasemenea să păstrăm un ritm în viaţă.

Este important să facem mişcări fizice. Să lăsăm aerul proaspăt şi lumina să intre în casă şi să păstrăm astfel legătura cu mediul. Trebuie deasemenea să avem asigurat un confort fizic în locuinţă. Acesta poate fi realizat cu ajutorul unei canapele extensibile în living, un pat comod, o saltea şi lenjerie de calitate în dormitor, o cadă încăpătoare în baie şi electrocasnice performante. Deasemenea este nevoie şi de o ambianţă relaxantă din care ar fi bine să nu lipsească plantele şi florile.

Activităţi relaxante

Primul pas, mai ales în conjunctura actuală, este o curăţenie impecabilă cu menţinerea în permanenţă a igienei. Spălatul des pe mâini şi curăţarea suprafeţelor unde se pot menţine viruşii este esenţială.

Alături de aceasta, ordinea în locuinţă este deasemenea importantă. Pentru aceasta poţi să te debarasezi sau să reciclezi toate obiectele pe care nu le mai foloseşti. Experimentează, învață și profită de fiecare moment pe care îl ai. Asta îți va demonstra că totul este creat în favoarea ta în petrecerea timpului acasă.

Urmăreşte filme clasice vechi
Încearcă să prepari reţete din vechile cărţi de bucate ale mamei sau bunicii
Implică pe cei mici în diverse activităţi gospodăreşti
Stai cât mai mult conectat cu natura şi imbunătăţeşte decorul
Menţineţi curăţenia, spălaţi-vă des pe mâini şi igienizaţi suprafeţele

Ce activități constructive poți face în casă?

Iată o listă din care poţi alege ce ţi se potriveşte mai bine:

  • citeşte o carte care te inspiră
  • învaţă ceva online
  • studiază un instrument muzical (pianul ar fi prima alegere dar dacă nu aveţi, chitara poate fi deasemenea ceva deosebit)
  • urmăreşte filme clasice vechi
  • învaţă o limbă străină
  • încearcă să prepari reţete din vechile cărţi de bucate ale mamei sau bunicii sau experimentează unele noi. Cu Sanda Marin nu puteţi da greş
  • petrece timp cu animalul tău de companie
  • găsește-ți un hobby și ocupă-te de el. De exemplu, să colecționezi obiecte de artă, să joci jocuri de societate, sau să practici un sport. În multe dintre aceste activităţi pot fi angrenaţi şi copiii.

Lucrurile pe care le faceți singuri aduc calm și împlinire – sunt o modalitate de a stimula încrederea, independența, rezistența și sănătatea mentală

Activităţile de tip DO-IT-YOURSELF sunt foarte destresante şi deasemenea copii pot fi angrenaţi cu uşurinţă. Obiectele făcute manual au valoare mai mare precum şi o încărcătură emoţională specială. Pentru Paşte se pot realiza diverse decoraţiuni precum şi felicitări. Se pot realiza lucruri de purtat sau accesorii prin croşetare sau brodare, foarte la modă în zilele noastre,

Îngrijeşte-ţi grădina. Dacă stai la curte, este foarte plăcut să cultivi tot felul de legume sau flori. Chiar dacă stai la bloc găsești cu siguranță un loc pe balcon, terasă sau chiar în apartament pentru câteva ghivece cu plante verzi. În bucătărie poți cultiva câteva soiuri de condimente. De exemplu, mentă, mărar, coriandru, pătrunjel. Le poți folosi cu plăcere atunci când gătești.

Cum amenajezi biroul de acasă

Tot conjunctura actuală obligă pe mulţi dintre noi să prestăm munca la domiciliu. În acest scop trebuie să ne amenajăm un birou acasă. Recomandarea noastră este să optaţi pentru un model ergonomic. Este bine să fie conceput în aşa fel încât să ofere confort maxim şi să diminueze gradul de oboseală 

Chiar într-un apartament mic, dacă nu puteţi dedica o încăpere biroului, puteţi amenaja un colţ de lucru în living. Alternative sunt în bucătărie sau balcon.  Ideal ar fi să beneficiaţi de lumină naturală. Amplasarea biroului trebuie să fie astfel ca lumina să vină din stânga (pentru dreptaci). Aveţi grijă deasemenea ca între sursa de lumină şi suprafaţa biroului să existe o distanţă de cel puţin 30 cm.

Masa trebuie să permită braţului să stea vertical. Antebraţul să stea poziţionat faţă de acesta la un unghi de 90 de grade. Este recomandat un scaun  ergonomic, rotativ, prevăzut cu un spătar potrivit. Partea de şezut trebuie să menţină coapsele la nivel orizontal şi genunchii la un unghi de 90 de grade.

Spre deosebire de munca la birou, acasă se recomandă o mica pauză de 5-10 minute în care să se facă puţină mişcare fizică. işcări de braţe, stretching şi câţiva paşi.

Foto: shutterstock, pexels, unsplash