Proiect casă: Stil clasic-mediteranean pentru un cămin inspirat

Proiectul prezentat este o locuinţă unifamilială în stil clasic-mediteranean – structurată pe două niveluri.

Inspiraţia pentru acest proiect a venit din conceptul de casă mediteraneană şi stilul de viaţă specific acestor locuinţe. Materialele naturale, o atmosferă relaxată, deschiderile şi terasele largi, abundenţa de plante şi flori, uneori piscina, culorile, în care energia celor solare este echilibrată de albastrul marin, acestea sunt caracteristicile generale ale caselor mediteraneene.

La construcţia caselor în stil clasic-mediteranean se folosesc materialele naturale ca piatra, lemnul, argila, varul, în diferite combinaţii, ca structură de rezistenţă o variantă foarte răspândită fiind cărămida, iar pentru acoperiş ţigla ceramică tip olan. Aceste soluţii asigură interioare răcoroase şi reconfortante, o altă caracteristică a acestor case.

Interioarele prezintă la rândul lor aceleaşi caracteristici: totul este natural, relaxant dar în acelaşi timp revigorant. Finisajele sunt din materiale naturale, mobilierul este foarte confortabil, culorile marine dar şi gri, mult alb, toate compun o atmosferă degajată.

Organizarea casei

În zona parterului, stilul clasic-mediteranean este pus în valoare prin trei elemente caracteristice: bovindoul de la birou, porticul din dreptul scării şi terasa acoperită, spre care se deschid zona de living, locul de luat masa şi bucătăria. 

În plan etaj, unde este concentrată zona de noapte, regăsim un dormitor matrimonial generos, cu baie şi dressing, precum şi un balcon elegant şi alte două dormitoare cu baie comună. Legătura dintre acestea este făcută de un hol precedat de un gol peste parter, în zona scării elegante, cu balustradă din fier forjat, proiectată în arc de cerc.

Imobilul prezintă spaţii vitrate ample spre toate direcţiile curţii, ce oferă un iluminat natural eficient, căldura unui cămin şi privelişti către punctele de atracţie amplasate pe teren: piscina, spaţiile verzi şi aleea ce aminteşte de vechile pietonale mediteraneene.

Decoraţiunile de pe faţade nu fac decât să îndulcească imaginea de ansamblu a imobilului, iar cromatica aleasă creează per total imaginea de cămin.

Suprafață

Suprafaţă desfăşurată: 330,60 mp
Suprafaţă utilă: 266,5 mp
Amprentă la sol: 188,40 mp
Suprafaţă teren: 500 mp

Parter

Parter: 158,50 mp
Hol + scară: 29,60 mp
Living + dining: 46,40 mp
Bucătărie: 19,80 mp
Birou: 18 mp
Baie: 4,65 mp
Depozitare: 3,50 mp
Terasa acces: 2,80 mp
Terasă: 36,60 mp
Piscină: 16,24 mp

Etaj

Etaj: 108 mp
Hol: 18,15 mp
1_Dormitor: 25,80 mp
2_Dormitor: 18 mp
3_Dormitor: 17,70 mp
Baie 1: 9,90 mp
Baie 2: 6,05 mp
Dressing: 9,35 mp
Loggie: 3,12 mp

Arhitect Anca Iorgoveanu
www.arhitectum.ro