„Consumarea ouălor cu termen de valabilitate depăşit înseamnă risc de toxiinfecţii alimentare, indigestii şi infecţii cu salmonela. În unele situaţii, din cauza unei reacţii a ficatului, pot ieşi pete pe piele.” – Marilena Oprişanu, chef dietetician și nutriţionist holistic.
Tu ştii ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 şi 3 înscrise pe ouă? Cum le alegi pe cele mai bune? Cum le prepari cât mai corect? Câte ouă este bine să consumi pe săptămână?
Iată câteva informații despre alimentaţie, despre unele dintre cele mai obişnuite produse din frigiderele noastre, oferite de Marilena Oprişanu – chef dietetician și nutriţionist holistic.
25% dintre cumpărători citesc informațiile
Există patru categorii de ouă. Doar 2 din 10 români cunosc aceste categorii. Potrivit unui studiu recent, 61% dintre români nu ştiu ce înseamnă cifrele înscrise pe ou (anume, 0,1,2,3). Așadar, doar 25% dintre cumpărători citesc mereu aceste marcaje. Deci, rezultatul final este stupefiant! Doar 8% dintre români ştiu cum să aleagă ouăle!
Astfel, categoria 3 arată că ouăle sunt provenite de la găini crescute în baterii. Categoria 2 provine de la găini crescute în hale, la sol. Categoria 1 provine de la găini crescute în aer liber. În fine, categoria 0 reprezintă ouăle ecologice. Acestea sunt de la găini crescute în ferme ecologice, hrănite cu furaje care nu conţin făină proteică de origine animală, aditivi sau conservanţi.
Testul prospeţimii
În afară de aceste categorii, un alt element esenţial în ceea ce priveşte calitatea unui ou o reprezintă prospeţimea. Un ou ţinut în frigider trebuie consumat în maximum două săptămâni. În acest sens, poţi testa dacă oul e proaspăt punându-l într-un vas cu apă. Dacă stă pe fundul vasului, îl poţi consuma liniştit, dacă se ridică, înseamnă că e învechit.
Cum se prepară corect
Cele mai sănătoase ouă sunt cele poşate sau fierte în coajă. Dacă le faceţi „ochiuri”, folosiţi doar puţin ulei. Folosiți ulei de rapiţă, de cocos sau de seminţe de struguri. Omleta este consumată de toată lumea la micul dejun. Însă combinaţia ou-brânză/caşcaval/şuncă nu e deloc recomandată.
O regulă în alimentaţie e să nu combini mai multe tipuri de proteine la aceeaşi masă. La o astfel de omletă avem deja trei tipuri de proteină animală, de aceea se digeră greu şi afectează metabolismul. Recomandarea mea este să faceţi omletă cu legume.
De asemenea, specialiștii recomandă ca, la orice metodă de gătire, să lăsaţi gălbenuşul moale. Gălbenușul tare conţine sulf oxidat, e indigest şi chiar toxic pentru organism.
Câte ouă este bine să consumi?
Oul e un aliment valoros în alimentaţia noastră. Albuşul e cea mai pură formă de proteină. Este uşor de digerat, putându-se consuma inclusiv seara. Gălbenuşul conţine colesterol, este bine să fie scos din dietele celor care ţin cure de slăbire, au probleme cu ficatul sau cu digestia. În concluzie, unei persoane sănătoase îi sunt recomandate până la 4 ouă pe săptămână.
În cazul recuperării în urma infectării cu Coronavirus se recomandă să se consume un ou pe zi.
Vă invităm să aflați alte noutăți și rețete, ca parte importantă din alimentația noastră sănătoasă!
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050