Grădina pentru divertisment se află în topul preferinţelor proprietarilor care au la dispoziţie suprafaţe mai mici de teren la oraş. Deseori o amenajare a unei grădini de acest fel poate fi pe terasă sau chiar de balcon.
Amenajare balcon sau terasă
Mai ales în perioada actuală în care stăm mai mult izolaţi în case. În primul rând, amenajarea grădinii, o activitate de tip Do-It-Yourself, este o ocupaţie destresantă. În al doilea rând ne vom putea bucura de un spaţiu în care putem petrece timpul în aer liber. Ultimul, dar nu în cele din urmă, în al treilea rând vom vedea că putem trage şi foloase. Vom putea avea la dispoziţie legume, verdeţuri şi chiar fructe ecologice, şi încă pe gratis.
Ideea este de a realiza o amenajare pe terasă ca un spaţiu intim, confortabil şi plăcut. Chiar dacă nu neapărat generos, să fie un spaţiu care sa fie ca o oază de linişte. Deasemenea, aici poate fi şi loc de divertisment, de luat masa, de petrecere a timpului. De exemplu citit dar şi de de lucru (birou, alte activităţi practice). Şi, de ce nu, o grădină cu legume?
La grădina bunicii
De la an la an, toată lumea este în căutarea verdeţurilor, legumelor și fructelor organice. Întoarcerea la origini, la grădina bunicii, cu accesorii vintage, este un trend puternic.
Din ce în ce mai mulți oameni aleg să își cultive propriile legume în grădina din spatele casei, chiar dacă locuiesc la oraș. Grădinile în miniatură sunt însă un „accesoriu” perfect şi pentru interior, birou sau chiar pentru aleea din grădină.
Dacă locuiți într-un bloc de apartamente, la ultimul etaj sau într-o casă cu acoperișul plat, puteți muta grădina sau terasa la înălțime. Din ce în ce mai multe blocuri sunt construite pe această idee deoarece există o mulțime de avantaje de pe urma lor.
Sunt aduse sub lumina reflectoarelor camerele de zi în aer liber, chiar şi băile. În măsura în care spaţiul o permite, este deasemenea indicat să se amenajeze pe terasă o zonă de barbeque. Deasemenea una cu şezlonguri, hamac, dining şi chiar un perimetru de joacă pentru copii.
Creați-vă un astfel de colț de relaxare, sub cerul liber, și nu uitaţi de un șemineu sau de un foc de tabără modernizat pentru serile răcoroase de vară!
Culegeţi verdeţuri şi legume din propriul balcon
Ceea ce mai demult era obişnuit numai la ţară, cucereşte acum oraşele. Locuitorii acestora plantându-şi cu încântare propriile legume, fructe şi verdeţuri.
Roşii, ardei, pătrunjel şi căpşuni pot fi crescute acum pe balcoane, terasele acoperiş şi curţile interioare. Camera de zi-vară devine astfel un adevărat spaţiu de trăit. Proprietarii doresc să îl amenajeze modern şi cu stil cu produse elegante, confortabile, practice şi ergonomice.
Tehnologia modernă ne poate ajuta şi ea să îngrijim o grădină chiar pe terasă sau pe balcon. Cu ajutorul hidroponiei, răsadul este plantat într-un păhărel de turbă, care este alimentat cu apă printr-o țeavă. Un metru pătrat are nevoie de 7 litri de apă pe lună.
Aceste sisteme mici sunt concepute pentru publicul larg şi pot fi instalate în balcon, pe terasă sau chiar la interior (în hol, în bucătărie sau în camera de zi). Fenomenul capătă amploare, din dorinţa oamenilor de a consuma produse asupra cărora au control direct. Specialiştii spun că agricultura hidroponică este afacerea viitorului şi că va fi cea mai utilizată în următorii 20 de ani.
Ce este o cultură hidroponică?
Hidroponia sau cultura plantelor “fără sol” presupune ca rădăcinile plantelor să fie scufundate într-o soluție nutritivă pe bază de apă și nutrienti sau plantate într-un mediu inert și poros (vată minerală, argilă, perlit, vermiculite, fibre de cocos etc.) care reține soluția nutritivă, permite oxigenarea rădăcinilor și ofera suport de creștere plantelor.
O varietate mare de plante pot fi cultivate în aceste sisteme, cum ar fi legumele frunzoase, tomatele, castraveții, ardeii, și multe altele.
Târg specializat în Germania
Posesorilor de grădină le face plăcere să-şi amenajeze singuri oaza lor verde. Cu condiţia ca aceste activităţi şi amenajarea să nu fie anevoiase. Din acest punct de vedere Târgul Spoga+Gafa este locul unde sunt promovate nenumărate produse din care ne putem inspira. Viitoarea ediţie se va desfăşura în luna septembrie la Koln.
Acum tocmai bine putem să aplicăm noutăţile şi ideile prezentate la ediţia de anul trecut. Printre acestea se numără: aparate inteligente, unelte ergonomice, idei şi accesorii inovative care simplifică activităţile.
De exemplu, roboţi de tuns iarba, aparate cu acumulatori, grătare smart, sisteme de siguranţă. Dar şi straturi la înălţime şi jardiniere de flori sau de verdeţuri. Toate se evidenţiază prin caracteristici practice, de exemplu, acumulatori de apă.
Start “activităţilor agricole” pe balcon
Chiar acum este timpul să faceţi o amenajare şi să începeţi “activităţile agricole” pe balcon sau pe terasă. Puteţi alege să creșteţi legumele pe verticală şi, deasemenea, puteți să apelaţi la pomi fructiferi pitici. Deasemenea, puteți opta pentru soiuri ce pot fi cultivate în ghivece mai mari. Cu frunzele lor verzi sau când înfloresc, acestea vor arată foarte bine pe o terasă sau chiar pe balcon.
Puteţi folosi seminţe sau răsaduri, de exemplu, acum, de pătrunjel sau mărar. Toate acestea se găsesc în pieţele agricole şi chiar în unele magazine de bricolaj.
Iată şi un pont. Dacă v-aţi păstrat seminţe uscate de la ardeii iuţi consumaţi anul trecut, acum este timpul să îi puneţi într-un ghiveci cu pământ. În cîâeva zile va răsări şi planta iar apoi veţi avea ardei proaspeţi din propria grădină.
Grădina tip “perete”
Un exemplu relevant de grădină pe verticală îl reprezintă grădina tip „perete“. Aceasta este foarte utilă pentru agăţarea unor ghivece cu verdeţuri, legume sau flori. Un avantaj este că o amenajare de acest fel poate fi făcută cu puține materiale și în timp foarte scurt. Pentru aceasta aveți nevoie de câțiva stâlpi din lemn, o plasă de sârmă, cuie și vase din teracotă (ghivecele).
Foto: Pinterest, Messe Koeln (Spoga+Gafa)
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050
-
Dyson lansează Chitosan™, prima sa linie de produse cosmetice pentru păr care ajută utilizatorii să obțină rezultate de lungă durată