Un apartament la Paris – renovare în stil ArtHouse

“Pentru mine, fiecare proprietate este ca o pânză albă care așteaptă să fie pictată şi, în același timp, o sursă de inspirație iar pentru trnovare aleg stilul arhitectural în funcție de atmosfera locului”, designer Gérard Faivre.

Designerul Gérard Faivre iubește provocările venite din partea unor construcţii care “respiră istorie și spun o poveste”. Pe acestea le amenajează ca pe propria casă, alegând fiecare obiect, inclusiv echipamentele electronice şi de automatizare.

Pentru designer, estetica este la fel de importantă ca şi aspectul practic, fiind de părere că un apartament este și trebuie să rămână în primul rând un loc în care se trăiește zilnic. De aceea a acceptat propunerea de renovare a unei locuințe vechi, un apartament dărăpănat dar situat într-o casă de prestigiu de pe faimosul Champs Élysées, probabil cel mai frumos bulevard din lume.

Cine eşti dumneata, domnule Gerard Faivre?

Gérard Faivre este cunoscut în Franța drept creatorul conceptului de ArtHouse, el revoluționând lumea bunurilor imobiliare de lux de pe piața pariziană.

Pentru a scăpa de presiunea pe care ar putea să o exercite asupra sa proprietarii, arhitectul caută, chiar și câțiva ani, apartamente cu potențial, aflate într-o stare precară, pe care le achiziționează. Urmează renovare şi decorare după propriile idei și principii. Apoi le scoate la vânzare la cheie. Astfel, noii proprietari au posibilitatea să se mute imediat într-un cămin frumos și confortabil, în care au toate facilitățile necesare unei vieți „extraordinare”.

Nimic nu este lăsat la întâmplare la renovare de către Gérard Faivre. Acestuia îi place să se aplece asupra fiecărui detaliu. Calitatea este o necesitate, chiar şi detaliile trebuie alese cu migală. Acesta este crezul lui Gérard Faivre pentru fiecare renovare. Marea sa pasiune este mobilierul.

Arta ocupă şi ea un loc extrem de important în amenajările semnate de Gérard Faivre. Acesta are grijă de fiecare dată să împodobească pereții cu picturi ale unor artiști clasici sau contemporani.

În accepţiunea lui Gerard Faivre, obiectele de mobilier moderne, cu linii drepte, au rolul de a pune în valoare piesele de rezistență ale unui spaţiu, semnate de designeri reputați, ale căror creații de află în galeriile de artă din întreaga lume.

În ultimii ani, Gérard Faivre şi-a propus să reducă în mod considerabil timpul de renovare. Practic, în mai puțin de două luni de la achiziționare, apartament vechibeneficiind de renovare este predat la cheie.

Capitala luxului şi modei

Paris a fost întotdeauna și este şi în prezent capitala luxului, a modei și a haute couture-ului. Champs Élysées, bulevardul pe care este situat acest apartament, întruchipează tot ce reprezintă stilul franțuzesc. Locuința este amplasată la etajul al patrulea al clădirii cu o puternică încărcătură istorică, fapt care îi dă un plus de valoare.

Fidel principiilor sale, artistul a combinat vechiul cu noul, pentru a obţine din acest apartament cu suprafața de 270 de metri pătraţi un spațiu de locuit luxos, dar în același timp primitor. De multe ori, luxul pur tinde să fie rece și obositor, dar Gérard Faivre are grijă să-l îndulcească cu detalii care aduc lumină și culoare din plin.

Stilul Georges Haussmann la Paris

Designerul este un mare iubitor al tradiției haussmanniene. Aceasta este caracterizată în designul interior prin încăperi puține și mari, cu tavane înalte, podele din lemn masiv și stuc pe tavane și pereți.

De pe la mijlocul anilor 1800, Georges Haussmann a reorganizat întregul oraș de pe malurile Senei în jurul unor noi axe, nord-sud și est-vest. Deasemenea a amenajat foarte multe spații verzi, a refăcut canalizarea și a introdus un sistem de transport modern.

Bulevardele largi, construite de el, străjuite de copaci și clădiri impunătoare, sunt cele pe care le admirăm noi azi. Cel mai important este că acestea au ajutat la deschiderea arhitecturală a viitoarei metropole. Stilul lui Georges Haussmann inspiră și acum designerii și arhitecții din întreaga lume.

Amenajarea apartamentului vechi

În cazul acestui apartament, lucrurile au stat un pic diferit, designerul lăsându-se inspirat de liniile drepte, specifice anilor 1940. Prin piatra naturală în alb și negru de la intrare, pardoseala din stejar masiv a camerei de zi, pielea și metalul fotoliilor Gio Ponti și Franco Albini, precum și prin luminile din cupru de Leleu, Gérard Faivre a creat o ambianță caldă, confortabilă și ferm modernă.

Nu a trecut cu vederea nici aspectul practic al interiorului. Astfel, la renovare, pe lângă sistemele de automatizare, bucătăria găzduiește cele mai recente inovații tehnice și tehnologice. Printre acestea se numără şi un distribuitor de vinuri fine.

Ce ne place

În acest decor contemporan, designerul s-a jucat cu formele și materialele, transformând spațiul într-unul de lux, în care arta și confortul intră în dialog perfect, permițându-le proprietarilor să profite de toată magia Parisului.

Frumusețea întregii amenajări interioare este amplificată de lumina naturală, care intră cu generozitate în casă prin cele șapte ferestrele de mari dimensiuni, ce oferă o vedere spectaculoasă spre Turnul Eiffel.

Decorațiunile au rolul de a îndulci acest interior care, prin finisajele prețioase și influențele contemporane puternice, ar putea să devină prea sobru, lucru care nu este pe placul designerului.

Iluminatul are un rol extrem de important în dormitor, unde fasciculele de lumină pun în valoare diferite zone, dar și operele de artă de mari dimensiuni, care împodobesc toți pereții. Suprafeţele vitrate sunt încadrate de fascicule de lumină albastră fluorescentă, care scot în evidenţă priveliștea spectaculoasă spre Turnul Eiffel, de care proprietarii se pot bucura din pat.

Pentru fiecare cameră a fost ales un obiect de mobilier-vedetă, semnat de un designer reputat. Acesta are rolul de a da un plus de valoare spațiului respectiv, fiind expresia luxului, atât de iubit de designerul francez. 

PONT

Francezii sunt recunoscuți în întreaga lume pentru faptul că pot găti cele mai spectaculoase și savuroase feluri de mâncare în bucătării de mici dimensiuni. Foarte rar veți găsi în această cultură bucătării mari, ei preferând spațiile reduse, care ar putea fi considerate de alți europeni înghesuite. În Franța, bucătăriile sunt mici, dar cochete, deservite de un loc de luat masa pe măsură, cu maximum patru locuri.

Chiar dacă este mică, bucătăria specific pariziană este obligatoriu foarte bine luminată și deservită de un mobilier de cea mai bună calitate, cu un blat din lemn masiv sau din piatră și cu spații de depozitare inteligent compartimentate.

Design, funcţiuni şi lifestyle

Pentru fiecare cameră a fost ales un obiect de mobilier-vedetă, semnat de un designer reputat. Acesta are rolul de a da un plus de valoare spațiului respectiv, fiind expresia luxului, atât de iubit de designerul francez. 

Dormitorul este amenajat într-un spațiu masiv și conforabil. De aici nu lipsesc însă lucrările de artă și ţesăturile fine, care reușesc să combine perfect luxul şi confortul specific acestei încăperi intime.

Confortul din dormitor este amplificat de mocheta cappuccino, moale, care acoperă întreaga pardoseală.

Privită per ansamblu, baia este un spațiu modern, cu o atmosferă care tinde să devină glaciară din cauza albului folosit din abundență. Pentru a fi încălzită, s-a apelat la lucrări de artă și la decorațiuni care nu se încadrează sub nicio formă în stilul contemporan. Un jacuzzi de mari dimensiuni face din acest spaţiu un adevărat loc de ralaxare.

Marmura, folosită pentru finisarea cabinei de duș, este un material care are atât rolul de a crea o atmosferă luxoasă, cât și de a asigura un cadru funcțional, rezistent și ușor de întreținut.

Colţul preferat

În dormitorul matrimonial, vedeta este griul. Nuanțele de gri se potrivesc perfect într-un decor contemporan și sunt foarte iubite de arhitecții și designerii francezi. Acestea sunt  foarte ușor de asortat cu alte culori, le temperează pe cele puternice și nu fac notă discordantă cu tonurile pastelate, ci le completează perfect. Griul subliniază elementele colorate, se potrivește în numeroase combinații și denotă prestanță.

Material realizat cu sprijinul  Gérard Faivre Paris si Press Relations Agency: Alexandra Public Relations

Foto: Mathieu Fiol