“Designul naturii este într-o continuă schimbare, variat, fluid, întâmplător, flexibil, caracterizându-se prin forme organice şi linii curbe. Natura foloseşte culorile şi modelele pentru a camufla, ascunde, atenţiona şi atrage. În schimb, designul uman se defineşte prin repetitivitate, uniformizare, rigiditate, este static, geometric şi în unghiuri. Diversitatea şi aparentele imperfecţiuni prezente în natură creează un incredibil potenţial în design, creează tendințe. Atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional.” – David Oakey, designer de produs şi trends analist.
Întoarcerile la natură reprezintă tendințe care se manifestă de peste 10 ani şi care se pare că vor rămâne. Aceasta mai ales că este în consonanţă deplină cu altă direcţie care preocupă în prezent întreaga omenire, şi anume, stilul de viaţă ecologic. Alegerea recentă a verdelui drept culoarea anului într-unul din anii precedenţi arată că tendinţa amintită este într-un moment de vârf.
Materialele naturale case apropiate de natură
Tema întoarcerea la natură nu se rezumă numai la amenajările de grădini, terase şi balcoane – care ne apropie de natură. Deasemenea nici la a avea pe lângă casă o mică livadă sau o grădină de legume, la florile şi plantele din interior. Întoarcerea la natură prezintă numeroase aspecte. În primul rând, se referă la materialele de construcţie.
Astfel, materialele naturale au capacitatea de a asigura atât o bună izolaţie, cât şi un aer sănătos în locuinţă. Pereţii caselor realizate din materiale naturale „respiră”, ceea ce înseamnă că iarna sunt călduroase, iar vara – răcoroase. Construcţiile din lemn, mediteraneene şi cele din cărămidă cu acoperiş înclinat, din ţigle ceramice, reprezintă exemple de apropiere de natură, care totodată oferă premisele de a furniza confort şi o stare de bine.
În ultimul timp, se constată reîntoarcerea la materialele folosite preponderent în trecut. Printre acestea se numără chirpiciul, lutul, stuful (utilizat la acoperişuri) şi paiele. Altele, datorită calităţilor termoizolatoare, îşi găsesc aplicaţii noi, dar foarte eficiente. Ne referim la lână, cânepă, celuloză şi plută.
Case prietenoase cu mediul
Sunt şi familii care au ales ca soluţie constructivă şi mod de viaţă casele ecologice, prietenoase cu mediul. Acestea sunt realizate numai din materiale naturale şi cu un consum extrem de scăzut de resurse naturale. Acoperişul verde, grădina proprie de legume, valorificarea la maximum a luminii naturale, apelarea la metode alternative de producere a energiei (eoliană, solară, compost, etc.) sunt câteva dintre caracteristicile de bază ale acestor locuinţe.
Materialele naturale se regăsesc preponderent în interioare. La mobilier, accesorii şi decoraţiuni, acestea asigură un sentiment plăcut de confort şi chiar de relaxare. Frumoasele elemente din lemn (obiecte de mobilier, parchet, tâmplărie, accesorii etc.) pot fi atât clasice, cât şi moderne, oferind în plus siguranţă şi sănătate.
Soluţii
Prin prisma inovaţiilor din ultimul timp, materialele textile, confecţionate din fibre şi fire naturale (in, bumbac, mătase, nanofibre), ne aduc un confort suplimentar şi o stare de bine. La fel ca în cazul plăcilor ceramice, modelele folosite sunt inspirate tot din natură.
Revizitarea sau reinventarea mobilierului stil se realizează în principal prin schimbarea tapiţeriei cu materiale textile noi. Deseori imprimeurile acestora fac trimitere la natură într-o lumină mult mai autentică, păstrând în tendințe formele şi materialele originare. De exemplu, ultimele creaţii de mobilier de şedere Capellini, cu imprimeuri inspirate din mediul exterior.
Se pot aminti mai multe idei şi soluţii noi care aduc natura mai aproape de casele noastre. Între acestea formele organice din arhitectură şi designul de interior precum şi casele rotunde, care sunt mai eficiente energetic. Deasemenea, mobilierul curb, parchetul cu imperfecţiuni care imită nodurile lemnului, plăcile ceramice cu modele nerepetitive şi piesele unicat. Nu putem omite covoarele tradiţionale lucrate de mână dar cu modele asimetrice, decoraţiunile origami, etc.
IMM 2015 Hu şi Neri, IMM 2016 Sebastian Herkner, IMM 2017Todd Bracher
În cadrul proiectului Das Haus – Interior on Stage, viziunea unei case ideale este prezentată de către un designer consacrat începând cu ediţia din anul 2012. Este de observat cum tema naturii la interior apare cu deosebită pregnanţă în cadrul fiecărei propuneri. La ediţia din anul 2017 echipa de designeri a imaginat şi un spaţiu privat verde la interior cu pereţii formaţi numai din plante. În galeria foto se poate observa constanţa apelului la natură în designul de interior ca una dintre soluţiile propuse pentru o casă ideală în tendințe.
Cum creştem confortul şi bunăstarea în casele noastre?
Este o întrebare-cheie, la care specialiştii – designeri şi arhitecţi – încearcă să răspundă deseori prin întoarcerea la natură. Întrebarea corect pusă este: „Cum poate fi folosită natura pentru a avea cele mai bune soluţii pentru casă?”. Problema (re)întoarcerii la natură, a aducerii naturii în interior sau bio în desgnul de interior este una dintre cele mai puternice tendinţe ale momentului. Aceasta îi preocupă pe designeri care aduc idei noi în proiectele de design şi arhitectură. Deasemenea determină crearea unor materiale noi, care pot fi folosite în designul de interior.
Interviu
În cadrul unei conferinţe pe această temă, am abordat un specialist, şi anume pe David Oakey. Acesta este un binecunoscut designer de produs şi trends analist care conduce un birou de design din SUA. Preocupările sale sunt legate de studiul naturii şi de implementarea rezultatelor în designul de interior.
De ce bio în designul de interior?
D.O.: Dacă închidem ochii pentru a ne imagina un loc unde ne-am dori să fim, de cele mai multe ori acesta este o plajă, o pădure sau o poiană la munte.
Cum putem să aducem aceste lucruri în interioarele noastre – acesta este scopul căutărilor noastre la David Oakey Designs. Activitatea noastră se desfăşoară în cadrul biroului Pond Studios, construit în mijlocul pădurii. Trebuie menţionat că biroul respectă toate regulile ecologice.
Ce au demonstrat studiile asupra naturii şi cum pot fi folosite rezultatele în designul de interior?
D.O.: Tendințe. Făcând o paralelă între natură şi cultura umană, constatăm că acestea sunt într-o antiteză totală. Natura funcţionează cu ajutorul soarelui, utilizează numai energia necesară, îşi adaptează forma funcţiei, reciclează totul. Deasemenea, este în continuă mişcare, recompensează cooperarea, se bazează pe diversitate, solicită expertiză locală, limitează excesele, îşi atinge limitele. Altfel spus, este perfectă, deşi prezintă (sau tocmai de aceea) o infinitate de imperfecţiuni. Invers, în modelul uman, oamenii funcţionează pe baza combustibililor fosili, consumă mai mult decât au nevoie, risipesc, merg pe corporaţii şi se bazează pe monocultură. Deasemenea se îndreaptă spre globalizare, judecă succesele pe baza exceselor, îşi depăşesc limitele, propun o estetică chestionabilă.
Demersul designerilor şi arhitecţilor este de a realiza amenajări şi ambientări în concordanţă cât mai mare cu mediul înconjurător. Desigur, interesul este cum pot infuenţa aceste aspecte designerii în acest demers. Astfel, mergând şi mai adânc cu analiza, putem observa că designul naturii este într-o continuă schimbare, variat, fluid, întâmplător, flexibil. Caracteristica de bază se caracterizează prin forme organice şi linii curbe. Natura foloseşte culorile şi modelele pentru a camufla, ascunde, atenţiona şi atrage. Lumina, culorile şi modelele se schimbă zilnic, modificându-se substanţial în fiecare sezon. În acelaşi timp, designul uman se defineşte prin repetitivitate, uniformizare, rigiditate, este static, geometric şi în unghiuri.
O analiză a stilului de viaţă demonstrează foarte multă digitalizare şi dezordine. Standardele sunt schimbătoare. Se poate vorbi despre minimalism dar şi despre un “prea mult din toate”. Însă diversitatea şi aparentele imperfecţiuni prezente în natură creează un incredibil potenţial în design, atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional.
Care sunt tendinţele ce caracterizează designul contemporan?
D.O.: Culorile folosite sunt în mod evident inspirate din natură. Este vorba despre o gamă largă de tonuri de verde şi albastru, pasteluri, tonuri neutre, dar calde. Deasemenea culorile inspirate de pământ sau piatră precum şi flash-uri luminoase similare cu cele din pădurile tropicale. Designerii experimentează metode prin care iluminatul de interior să simuleze schimbările sezoniere din lumea reală. În prezent, bunăstarea este privită ca un rezultat al armoniei şi traiului într-un mediu natural. Pacea şi calmul naturii sunt cele mai căutate atribute. Interioarele şi obiectele folosite în decor care oferă experienţe noi, evocă amintiri, au o abordare clasică şi stârnesc emoţii câştigă o popularitate tot mai mare și constituie noile tendințe.
Noile produse dedicate amenajărilor trebuie să aibă etică şi în special o “poveste” în spate. Consumatorii sunt din ce în ce mai dispuşi să plătească mai mult pentru o calitate sporită, care să reziste în timp. Se poate vorbi chiar despre o revoluţie antiindustrială. În această accepţiune, luxul capătă semnificaţii cu totul noi. Produse care în trecut erau considerate ca ultimă experienţă privind luxul pierd teren în faţa celor unice, autentice, eventual lucrate de mână. Astfel, acum, luxul este privit mai degrabă ca o investiţie în timp. Nu mai este în mod necesar scump, însă, obligatoriu, povestea, semnificaţia şi eticul au o importanţă primordială.
Cum vedeţi viitorul în designul de interior?
D.O.: Cercetările şi inovaţiile în ceea ce priveşte materialele şi tehnologiile sunt dedicate obiectivului de a avea zero pierderi. În acelaşi timp sustenabilitatea reprezintă sursa de inspiraţie principală pentru realizarea unor produse noi. Astăzi, echipamentele complexe pot imita orice design. Problema este de a selecta din această infinitate, deoarece volumul de alegeri şi scenarii este copleşitor.
Viitorul va fi reprezentat de relaţia dintre designul digital şi procesele de producţie cum sunt cele de imprimare 3D. În loc de puncte sau pigmenţi, se vor proiecta forme ce au caracteristici acustice, de duritate şi moliciune. Deja există astfel de produse, deocamdată în stare experimentală, în special în domeniul materialelor textile. Acestea pot fi întâlnite la târgurile şi expoziţiile internaţionale cum a fost la ediţia din acest an a manifestării Heimtextil.
Foto: Pond Studio, IMM Cologne, Shutterstock
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano