De multe ori se întâmplă ca renovarea unei locuinţe, fie casă sau apartament, să nu se facă în totalitate, ci numai pentru anumite funcţiuni. Statistic vorbind, baia şi bucătăria sunt cel mai des avute în vedere. Aşa s-a întâmplat şi în cazul prezentat, doar că nu a fost vorba despre o singură sală de baie, ci despre patru băi.
Beneficiarul, o familie cu o fiică studentă, a dorit refacerea celor patru băi ale locuinței (casă cu demisol şi 2 etaje) din Bucureşti, în care locuiesc. Şi-au manifestat cerinţa ca fiecare baie să fie amenajată cu o altă tentă stilistică, corelată cu personalitatea celor care o folosesc. Unitatea a fost data prin abordarea pragmatică și utilizarea de materiale premium. Calitatea materialelor se referă atât la finisaje, obiecte sanitare și baterii, cât şi la mobilier și corpuri de iluminat.
Proiectul de amenajare
Proiectul a fost încredinţat echipei VIM studio, condusă de arh. int. Ștefania Bobaru. Aceasta a prevăzut o cromatică alternantă, de la note ludice la sobre, cu accente de gri antracit regăsite în toate băile, la nivelul bateriilor, accesoriilor și a radiatoarelor.
S-a intervenit prin vopsire asupra tâmplăriei din lemn, care este şi cea originală a casei, doar la interiorul băilor. La exterior a fost păstrat stejarul natur. Astfel s-a evitat un contrast deranjant cu restul locuinței, unde nu au fost făcute modificări ale amenajării și a fost posibilă integrarea armonioasă a băilor sub noua lor formă.
Plăcile ceramice, bateriile, caloriferele, obiectele sanitare şi mobilierul au fost achiziţionate de la Gineta Design.
Baia de la demisol
Aceasta deserveşte zona de piscină şi a fost concepută ţinând seama de acest deziderat. Tocmai de aceea aici a fost integrate o sauna şi au fost folosite culori neutre. Au fost folosite accente de negru – chiuveta şi bateriile iar în zona duşului s-a utilizat un model de faianţă 3D.
Baia de la parter
Aceasta are dimensiuni mai mici, fiind folosită ca grup sanitar. Pentru a amplifica vizual spaţiul a fost folosită o oglindă mare, aplicată pe peretele frontal.
În ceea ce priveşte finisajele, a fost păstrată culoarea originală a uşii, căutându-se ca şi mobilierul să aibe aceeaşi nuanţă, şi anume, de stejar. Nota dominantă este dată de culoarea verde a pereţilor.
Baia de oaspeţi (etajul 1)
S-a folosit un perete accent pe toată lungimea căzii, folosindu-se în acest scop plăci ceramice tip Graffiti procurate de la Apparici.
Restul finisajelor (placarile ceramice si vopsitoria) formează un cadru neutru, completat de baterii şi calorifer, care sunt gri antracit. Un alt accent de culoare a fost obținut prin vopsirea tâmplăriei.
Baia fiicei
Fiind folosită de fiica (studentă), baia a primit o abordare stilistică contemporană, nonconformistă, în culori tari si cu accente urbane.
Pentru peretele accent s-a folosit un tapet rezistent la umiditate, în timp ce pentru ceilalţi s-a folosit ceramică gri. Uşa şi fereastra au fost vopsite si armonizate ca nuanță cu tapetul.
Fotografii: arh. Alexandru Prodan
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
1 thought on “Patru băi cu abordări diferite, aceeași locuință”
Comments are closed.