PR-Fotoserie Männerbad

Influenţele şi tradiţiile culturale în ambientarea băii

Este un fapt cunoscut că  un accent din ce în ce mai mare în domeniul amenajărilor de interior este pus pe ambientarea băii. Această funcţiune este văzută acum din mai multe puncte de vedere în care funcţionalitatea şi designul ocupă locul principal.

Mutaţiile legate de stilul de viaţă, prin care baia este privită ca o oază de relaxare dar şi prin prisma factorului ecologic, precum şi tradiţiile culturale  locale  aduc cele mai noi inovaţii în ambientarea băilor.

Tendinţe

Ultimele dezvoltări care completează gama de design high-tech şi high-end se regăsesc în conceptele prezentate de designeri de renume dar şi în tehologiile sustenabile în domeniul băilor. De altfel, una dintre  temele dezbătute deobicei la evenimentele legate de ambientarea băii este emblematică: interior + tehnologie = design şi funcţionare în armonie. Alte teme abordate în această secţiune includ utilizarea eficientă a apei ca resursă, igiena precum şi soluţii pentru necesităţi speciale.

Designul şi stilul de viaţă legat de baie diferă de la o zonă la alta, de la o cultură la alta. Tradiţiile joacă în acest caz un rol important. Vom trece în revistă 7 din cele mai interesante tendinţe legate de diferite zone culturale cu tradiţie.

Băi pentru locuinţe exclusiviste în Statele Unite

În Statele Unite piaţa pe sectorul băilor cunoaşte o puternică ascensiune. Băile de lux pentru case exclusiviste sunt cele care imprimă această tendinţă. Conform experţilor imobiliari, în prezent, baia principală reprezintă “giuvaerul coroanei” pentru casă. Din acest motiv cererea pentru băi elitiste este în continuă creştere.

Băile pot atinge dimensiuni de chiar 100 mp în cazul apartamentelor de lux şi a penthouse-urilor din oraşe ca New York. Cada este în formă de ou, fiind plasată în centru, rămânând astfel spaţiu suficient pentru chiuvete şi duşuri XXL. Mobilierul şi accesoriile, cu forme pure şi geometrii minimaliste, sunt combinate cu culori luminoase şi crom lustruit, oferind o ambianţă foarte modern.

Multifuncţionalităţi pentru baie în Japonia

În Extremul Orient (Japonia) viaţa este diferită. Marea provocare pentru designeri este să încorporeze multifuncţionalităţi în baie  pe spaţii foarte mici. Acesta este cazul în special în oraşe mari, cum este Tokyo, unde se înregistrează o mare criză a spaţiului locuibil. În orice caz se păstrează tradiţionalele băi în care spălatul se face şezând şi permiţând utilizatorului să se afunde până la gât.

În băile moderne din Japonia predomină albul precum şi formele estetice simple şi delicate.  Acestea se aplică şi în cazul mobilierului, dulapurile fiind customizate şi realizate din lemn de esenţe nobile cu origini asiatice. Closetul este în mod invariabil plasat în alt loc decât sala de baie.

Tendinţe glamur în baie în China

În schimb în China, în oraşe cosmopolite, cum este Shanghai, tradiţiile legate de baie încep să fie din plin combinate cu tendinţele de glamur şi influenţele stilistice occidentale şi arabe. Bateriile aurite şi picioarele de leu la cada de baie simbolizează puterea. În acelaşi timp, modelele florale Art Deco evocă eleganţă. Deseori se practică mobilier foarte scump într-o interpretare modernă a opulenţei. Aceasta deşi tradiţia şi ritualurile legate de baie sunt importante în cultura băii din China.

Sala de baie de inspiraţie tradiţională chineză propusă de Neri&Hu în cadrul proiectului Das Haus 2015 la expoziţia imm cologne.

În anul 2015, arhitecţii Neri şi Hu au prezentat un proiect de casă ideală în cadrul proiectului Das Haus care cuprindea şi baia, având ca inspiraţie tradiţiile chinezeşti.După cum se poate observa, conceptul băii este dominat de sistemele de instalaţii de curăţire. Ca design se foloseşte mult lemn – pardoseala şi chiar cada de baie. Interesantă este şi forma căzii de baie care seamănă cu un hârdău.

În opoziţie evidentă cu acest stil tradiţional, se pot observa în foto de mai jos noile tendinţe de modernism ale băilor actuale din China.

Sustenabilitate estetică în băile din Australia

La Sydney se practică aşa-numita “sustenabilitate estetică”. Aceasta se caracterizează prin utilizarea de materiale naturale şi păstrarea unei balanţe cât mai corecte între funcţionalitate şi lux.

În designul de interior se întâlneşte deasemenea un mix de influenţe culturale – europene, asiatice şi americane. La sălile de baie, acestea se traduc prin linii drepte, fitinguri albe, piese de lemn şi plăci de faianţă lucrate manual, multă lumină. Culorile sunt cele tipice australiene sau adaptate mediului.

Băile din Brazilia – deschise către natură

În Sao Paulo deseori băile caselor sunt deschise către grădină, mai ales că şi clima permite acest lucru. Un amestec între beton, piatră naturală, mozaic ceramic  tradiţional şi lemn de nuanţă închisă. Toate acestea oferă un cadru perfect pentru forme minimaliste şi duşuri extra largi.

Băi cozy în Europa Occidentală

Casele din Germania prezintă mai multe băi, inclusiv cele pentru copii. Fitingurile albe şi liniile drepte sunt predominante.

Accesoriile colorate, mobilierul din lemn, ceramica, toate creează o ambianţă caldă, termenul cosy ilustrând-o cel mai adecvat.

Băile turceşti, hammam-ul

Adevărul este că tendinţele actuale ale sălii de baie provin chiar din tradiţionalele băi turceşti. Dimensiunea sporită a sălii de baie, integrarea de accesorii şi decoraţii specifice livingului, chiar integrarea băii în living, baia văzută ca mijloc de relaxare precum şi ca spaţiu de SPA, toate acestea se regăsesc în conceptul de baie turcească tradiţională. Deasemenea, multe din procedurile propuse în modernele săli de baie se regăsesc în vechile ritualuri din băile turceşti. De altfel, cum turcii au cucerit şi Viena, acest stil al băii a fost preluat în multe ţări şi astfel întâlnim celebre băi turceşti la Budapesta precum şi la Viena.

Băile turceşti din Budapesta

Ca origine, Hammam-ul, băile cu abur turceşti, au la rândul lor sursa de inspiraţie băile greceşti sau romane, datând de pe vremea prezenţei romane în Anatolia Centrală. Ele au fost construite la început în harem-uri. Apoi, au trecut repede de pragul acestora, bucurându-se de mare apreciere.

Ce este caracteristic unui băii hammam? Proceduri, socializare, băi cu abur, masaje, ritualuri, terapie. La finalul băii, corpul este dat cu uleiuri parfumate.

Combinând funcţionalitatea termae-lor romane şi a băilor greceşti, într-un ritual de curăţire, relaxare şi respect faţă de apă, hammam-ul deţine un rol important în viaţa socială a turcilor, devenind o expresie a materializării plăcerii lor pentru viaţă şi pentru desfătare.

1 thought on “Influenţele şi tradiţiile culturale în ambientarea băii

Comments are closed.