Idei noi pentru ambientarea interioarelor

În prezent este la mare căutare un stil de viaţă care pune accentul pe căldură (estetică şi socială), o versiune mai soft şi mai prietenoasă a cocooning-ului, concentrată pe lucrurile care sunt cu adevărat importante, un model puţin în antiteză cu traiul urban dar mai apropiat de ce am avut de învăţat în perioada de autoizolare.

Imagini de la târgul Ambiente: propuneri de ambientări cozy

Termenul „cozy”, care sintetizează ideea de relaxare şi confort în interiorul locuinţei, este consacrat de mulţi ani. În acelaşi timp, nevoia de schimbare este mare, la aceste interioare călduroase adăugându-se puţin zen, precum şi elemente ale stilului nordic, de asemenea aflat în tendinţe de o perioadă lungă de timp. Pe de altă parte, minimalismul, care „cochetează” bine cu ecologia, reprezintă o tendinţă îmbrăţişată de multe familii care vor să-şi simplifice stilul de viaţă.

Concepte noi

Imagini de la târgul Ambiente, cel mai mare târg de bunuri de larg consum pentru casă: decoraţiuni, accesorii, obiecte decorative

Iar cum tot acest mix de elemente trebuia să poarte un nume, a fost botezat de către designerii danezi – şi ei la modă – Hygge. Conceptul se remarcă prin simplitate şi accentul pus pe lucruri simple. Deasemenea, pe petrecerea timpului în casă împreună cu cei dragi şi prin decuplarea de la tehnologie. Amenajările în acest stil sunt simple, dar elegante, fără culori stridente, elementele care creează atmosfera fiind completate cu o lumină caldă şi intimă. Tocmai de aceea, lumânările, sfeşnicele, focul de lemne din sobe sau şeminee sunt esenţiale.

Târgul Ambiente, secţiunea LIVING

Desigur că acest stil se potriveşte cu firea nordică cu un mod de viaţă mai retras. Sunt însă şi persoanei mai exuberante, în special tinerii care vor să se bucure de viaţă într-un mod mai spectaculos, în decoruri mai colorate şi mai îndrăzneţe. Gândite în prealabil, şi aceste ambientări pot fi confortabile şi calde. Nu este deloc rău să adaugi un aer şic decorului. Totul este să se potrivească cu personalitatea locatarilor pentru ca aceştia să se simtă mereu acasă.

BINE DE ŞTIUT!

Una dintre tendinţele actuale în ambientarea interioarelor constă în amenajarea într-un stil simplu, dar elegant, lipsit de culori stridente. Elementele care creează atmosferă se îmbină cu lumina din casă, caldă şi intimă. Modul de obţinere este cu ajutorul lumânărilor, ghirlandelor luminoase sau provenită de la focul cu lemne din şemineu.

Când tradiţia întâlneşte inovaţia

Tendinţele amintite în ambientarea interioarelor sunt şi cele pe care specialiştii designeri de la Stilburo bora.herke.palmisano le preconizează pentru următoarele sezoane. Aceştia au decantat patru direcţii principale în materie de trenduri. Tehnica folosită a fost pe baza unor produse considerate relevante. Pe acestea, companiile le vor prezenta la cea mai importantă manifestare mondială în domeniul decoraţiunilor şi accesoriilor pentru casă, târgul AMBIENTE. Acesta se va desfăşura în perioada 19 – 23 februarie a anului viitor. Formele, materialele, modelele şi culorile au fost principalele elemente studiate, care au determinat identificarea acestor tendinţe.

Minimalism personalizat. Un concept modern de trai, nepretenţios, dar relaxant, în antiteză totală cu ritmul alert al vieţii de astăzi, se poate obţine prin mixarea elementelor care au trecut testul timpului cu cele industriale şi artizanale. La ambientarea interioarelor mai contribuie culorile naturale şi materiale precum lemnul, piatra, betonul, metalul, lâna şi ceramica.

Dinamic, funcţional şi ecologic. La baza unui astfel de interior stau culorile îndrăzneţe, puternice, care imprimă vitalitate. Considerentele etice determină mixul de materiale şi produse reciclate, sustenabile, care, în acelaşi timp, îndeplinesc o funcţie bine determinată. Metalul, lemnul, textilele, plasticul reciclat, culorile, detaliile fluorescente şi ornamentele etnografice sunt câteva dintre „ingredientele” folosite.

Emoţii… tehnologice. În acest tip de design, un rol principal îl au tehnologiile noi, cu implicaţii directe în bunăstarea din locuinţe. În acelaşi timp, materialele neuzuale şi efectele sofisticate induc emoţii. De asemenea, se mizează pe îmbinări de tipul hârtie-ţesături, lemn-metal, sticlă-metal, structuri stratificate, accente optice şi culori electrice.

Poveşti frumoase. Accentul se pune pe latura decorativă, pe materialele opulente. Dar şi pe detaliile magnifice cu aluzii istorice şi orientale, trecute printr-o paletă de culori delicate. Caracteristicile particulare sunt date de pietre preţioase, porţelan fin, decorat artistic, brocarturi, tapiţerii moderne, broderii şi acoperiri în relief.  

.

1 thought on “Idei noi pentru ambientarea interioarelor

Comments are closed.