Dacă beneficiem de un spațiu redus sau pur și simplu dorim un spațiu deschis, dar vrem să păstrăm totuși o notă de confort şi chiar puţin mister, este necesară delimitarea a spaţiilor. Aceste delimitări pot fi fi funcționale dar şi decorative.
Cum şi ce delimităm
Folosind niște elemente simple și de efect putem da viață în mod ingenios unei încăperi oricât de monotone ar fi.
Ce spaţii se delimitează?
Dacă nu avem o încăpere în plus pentru birou, spaţiul de socializare şi relaxare din living poate fi despărţit de cel în care se lucrează. Şi un mic dormitor, la nevoie poate fi separat într-un living. Deasemenea, în open space-ul care înglobează livingul şi bucătăria, aceste spaţii pot fi la rândul lor, chiar dacă nu total, separate. Separarea în acest caz poate fi realizată doar estetic, prin folosirea de pardoseli diferite. De exemplu, gresie în spaţiul de bucătărie şi parchet în living.
Un mobilier cu volum mare poate foarte bine separa un spaţiu, de exemplu în living. O canapea, o bibliotecă sau un dulap, chiar un fotoliu pot foarte bine îndeplini acestă funcţie. Deasemenea o draperie poate fi folosită pe post de separator de spaţii.
Sunt însă şi obiecte de mobilier concepute în mod special pentru delimitarea spaţiilor.
Vă prezentăm câteva idei prin care să realizăm o împărţire vizuală bună și o folosire a spațiului disponibil la o capacitate cât mai mare.
Paravan sau room divider
Conceptul de room divider a fost preluat din cultura asiatică, unde, pentru delimitarea spațiilor de zi-noapte, se foloseau paravane ușoare din lemn cu pânză, decorate sau nu, care glisează, închizând spațiul. Ulterior, paravanul a jucat un rol important în dormitoarele europene, neexistând încă ideea de dressing room. Astfel, paravanul era folosit de domnișoare pentru a-și schimba ținuta, fără a fi văzute de cel/ cea care ar fi putut intra pe ușă.
Ce este un room divider?
Un room divider este un obiect care ar putea intra foarte bine în categoria “mobilier”, doar că se poate referi la aproape orice element care îndeplinește următoarele condiții:
- despărţirea vizuală a două sau mai multe spații;
- să fie suficient de interesant încât atenția să cadă pe el și nu pe ce ascunde el;
- preluarea sau “ruperea” unei simetrii, unei cromatici, unui ritm, etc.
Printre room divider-e decorative se numără paravane opace sau semiopace, decupate sau pline, din sticlă, pvc, lemn. Sunt acceptate și alte materiale, precum ghivece de plante. Ele pot face tranzitul de la o zonă aglomerată la una ascunsă, liniștită.
Cum pot fi folosite paravanele decorative
- Paravan de cameră și mobilă decorativă: separă sufrageria de bucătărie
- Garsonieră: separă camera de zi de dormitor
- Dormitor: separă spațiul de dressing
- Buticuri și saloane de frumusețe: drept un decor original și vestiar în același timp
- Camera copiilor: despărțitor al spațiului comun
- Apartamente mari, open space-uri, loft-uri, mansarde: separă diferite funcţionalităţi