Casele tradiţionale din România, decorate şi vesele

Românii au simţit întotdeauna nevoia de frumos şi de aceea nu au pierdut prilejul de a împodobi şi casele în care locuiesc. Astfel, multe din casele de la noi sunt ornamentate şi accesorizate, cu motive florale tradiţionale  în culori vii, ceea ce conferă un ton optimist, vesel.

Decoraţii cu lemn sculptat

Casele din Bucovina, Maramureş precum şi cele din Prahova sunt renumite prin decorurile din lemn, infăţişate cu mare artă. Porţile, gardurile şi prispele (ceardacuri, verande) se bucură de splendide decoraţii din lemn scupltat cu deosebită măiestrie în diverse motive.

Casă nouă în stil tradiţional sinăiean
Veranda casei în stil sinăiean, decor lemn sculptat

Tradiţia s-a păstrat şi încă sunt artizani locali care execută astfel de lucrări măiestre, inclusiv la casele noi.

Casă săsească în Criţ

Dacă în majoritatea zonelor decoraţiile sunt din lemn, în cele cu influenţă germană şi austriacă (Transilvania, Bucovina, Banat), întâlnim decoraţii şi accesorii din fier forjat.

Case pictate

În marea majoritate, casele tradiţionale sunt văruite, albul fiind o culoare a purităţii.

Casă în Deltă

Exuberanţa, însă, îşi arată expresia în cazul caselor din Deltă, de exemplu, vopsite în albastru sau în combinaţia albastru (tâmplăria) şi alb (pereţii).

Casă în satul Ciocăneşti, “încondeiată” ca ouăle de Paşte

Sunt şi cazuri în care imaginaţia debordează, cum este cazul casei din satul Ciocăneşti (Suceava), decorată la exterior precum ouăle de Paşte.

Sobrele case săseşti împodobite de români

Casă săsească în Prejmer

Arhitectura  tipic  săsească,  respectiv  configurarea  volumelor  construite  pentru  apărare, este caracterizată de   porţi  masive  contopite  cu  locuinţa  şi  cu  o  dispunere  a  volumelor  construite  în  jurul  unei  curţi  care  devine  interioară. În   ceea ce  priveşte  decorul  caselor  locuite  de  saşi,   acesta este redus  ca  amploare.  Nevoia  de  frumos,  de  podoabă,  este  mai  accentuata  la  români,  caracteristică  semnalată  de  Blaga. 

Casă tradiţională în Prejmer decorată cu motive populare româneşti

Casele  săseşti  sunt  solide şi funcţionale  iar  frumosul  se  concentrează  numai  la  interior, la  mobilier.  Acesta este masiv şi greu dar pictat manual cu motive tradiţionale specific săseşti.

În unele cazuri, renovarea caselor săseşti a inclus şi o intervenţie artistică având menirea să confere şi la exterior o decorare colorată şi veselă, în ton cu bogata natură înconjurătoare. Există şi artişti locali care au ştiut să imprime această ambianţă cu măiestria şi inovaţia specifice geniului românesc. Dăm ca exemplu pe Stela Onuţ şi fiul său, Dumitru Onuţ, care au împodobit câteva case săseşti din Prejmer, Chiurus (Covasna) şi chiar clădirea maternităţii din Braşov.

Case tradiţionale în Chiurus pictate de Dumitru Onuţ după schiţele Stelei Onuţ

Este de subliniat faptul că, prin decorarea exterioară a fost păstrată unitatea estetică a caselor, folosindu-se  motivele preluate de la mobilierul săsesc. În cazul decorării caselor tradiţionale româneşti au fost folosite motivele populare locale româneşti.

Decoraţiuni şi accesorii

Decoraţiunile de pe acoperişul caselor au fost folosite încă din antichitate. Unele au fost preluate la casele tradiţionale, în special la cele săseşti cu acoperiş din ţigle ceramice.

Casă în Bucovina cu decoraţii pe acoperiş

Din metal, lut sau ceramică, decoraţiunile de pe acoperişau un rol dublu. Pe de o parte pentru a aduce noroc și prosperitate căminului. Pe de altă parte pentru a-l feri de fenomenele meteo extreme și de alte nenorociri. De exemplu, cocoșul din lut este utilizat ca talisman pentru noroc și protector al casei. Are şi rolul de a feri construcția de foc. De asemenea, în vechime, era considerat un simbol al fertilității. În unele regiuni, nu se permitea montarea acestuia pe acoperiș până nu se năștea primul fiu. Pe case se mai obișnuiește să se monteze decorațiuni în formă de pisică, porumbel sau plăcuțe cu anul în care a fost construit imobilul.