Vila doctorului Ion Moscu, Scala Boutique Hotel

Vila a fost construită în anul 1920 pe o suprafaţă de 426 MP, amprenta la sol de 226 MP  suprafaţa construită fiind de 1129 MP iar cea utilă de 746 MP. Ca organizare esre pe subsol, demisol, parter, etaj, mansardă şi pod. Are 20 de camere şi 15 băi şi

Într-un București al marilor speranțe, alimentate de sfârșitul Primului Război Mondial, doctorul Ion Moscu își construia un imobil pe un teren cumpărat de la familia Catargi, pe strada C.A. Rosetti nr. 19 din București.

Cine a fost doctorul Ion Moscu

 Doctorul Ion Moscu a fost o personalitate de prim rang a epocii, fiind primul medic român specializat la Paris, doctorul Patriarhului României și al Casei Regale. Planurile arhitecturale ale casei sale au fost realizate de celebrul arhitect Gh. Simotta, care a schițat o clădire splendidă, în stil Neoromânesc.

Arhitectul Gheorghe Simotta

Gheorghe Simotta (1891-1979) s-a născut într-o familie de aromâni din munţii Macedoniei și s-a refugiat cu familia în România după absolvirea liceului. Cele peste 120 de proiecte ale sale datează din perioada interbelică și se găsesc în cea mai mare parte în București. Reședința Patriarhală, Schitul Darvari, Spitalul Gomoiu și numeroase vile, locuințe colective și monumente funerare în cimitirul Bellu. Stilul său de început mizează pe elemente neoromânești. La acestea se adaugă treptat rezonanțe moderniste, Art Deco, balcanice sau influențe ale artei decorative bizantine. Restricțiile impuse de regimul comunist îl fac să-și abandoneze activitatea de proiectare. Se dedică timp de 30 de ani meseriei de profesor la Facultatea de Arhitectură din București.

Soluţia reconversiei vilelor vechi în hoteluri

Soluţia renovării unei vile vechi şi transformarea într-un hotel poate fi o soluţie foarte interesantă. Aceasta poate deveni şi extrem de profitabilă. Nu multe hoteluri proiectate iniţial pentru această funcţiune pot avea capacitatea de a oferi un anumit tip de lux retro, specific vilelor interbelice.

Miniliving în apartament la Grandhotel Hessischer Hof

Pe de altă parte, sunt mulţi doritori, turişti cu dare de mână, care ar prefera în locul unui hotel modern, cu toate facilităţile noi pe care le oferă, să experimenteze traiul şi stilul de viaţă al oamenilor înstăriţi din perioadele prospere din ţările occidentale.

Grandhotel Hessischer Hof

Iată şi un exemplu elocvent. Din cauza cheltuielilor de întreţinere enorme şi a retrângerii nevoilor locative  familia nobiliară Hessisher a decis în urmă cu mai mulţi ani să renunţe să locuiască în reşedinţa lor istorică, practic un palat din centrul oraşului Frankfurt, şi să-i dea altă destinaţie. Construcţia cu arhitectură art deco este de dimeniuni foarte mari,interiorul glamuros cu încăperile foarte înalte, multe dependinţe. Întreg parterul era ocupat de diverse săli extrem de generoase – de mese, de evenimente speciale, holuri, saloane, terase, în timp ce la etajele superioare se găseau apartamente cu dormitoare, cabinet, birouri şi băi. Beneficiind şi de o poziţie excelentă, în urma unei renovări şi a unei reorganizări minime, enorma vilă a putut fi transformată în hotel.

Săli elegante la Grandhotel Hessischer Hof

O bună parte a mobilierului stil s-a adaptat funcţonalităţilor de hotel, fiind păstrată şi întreaga colecţie de tablouri, ambianţa ansamblului rămânând una nobiliară. În prezent, Grandhotel  Hessischer Hof de 5 stele este ocupat 100% pe întreaga perioadă a anului. Ca exemplu de nivel, servirea meselor la restaurantul hotelului se face în servicii de poţelan Sevres..   

În Spania, de exemplu, şi nu numai, odată cu creşterea spectaculoasă a numărului de turişti precum şi de emigranţi, multe clădiri, case sau blocuri mici au trecut printr-un process de renovare şi reconversie şi s-au transformat în (mini)hoteluri de lux dar şi mai ieftine, cu facilităţi limitate, deşi oferă un standard interesant, cu mobilier clasic şi elegant.

Avantaje şi dezavantaje

Revenind la ideea de reconversie a vilelor interbelice de la noi în (mini)hoteluri eist[ avantaje ;I dezavantaje. Pe de o parte, holurile mari de la parter pot fi lesne transformate în săli de recepţie. Fosta sufragerie poate deveni minirestaurant iar în sezonul cald poate fi extins pe o terasă în curte, chiar dacă aceasta este de dimensiuni mai mici. Scara interioară este un avantaj important iar dormitoarele de la etaj în camere duble de hotel.

Un dezavantaj este legat de stilul de viaţă ai anilor trecuţi. Apartamentele şi chiar vilele dispuneau de un număr insuficient de băi şi toalete. Pentru adaptare, reconversia va implica bugete de amenajare destul de consistente. Un avantaj ar putea fi dimensiunile foarte mari ale dormitoarelor care ar permite amenajarea unui spaţiu de baie. Podul poate fi amenajat şi organizat în camere mai mici deservite de baie. Un avantaj important ar putea fi folosirea mobilierului şi accesoriilor vechi, eventual recondiţionate, ceea ce ar aduce un plus statutului locaţiei. La amenajare se va în continuare pe un stil clasic. Se va pune pe cât se poate accentul pe estetică şi desigur pentru prtea funcţională cît permite construcţia,

Scala Boutique Hotel

Imobilul doctorului Moscu din inima Capitalei a devenit Scala Boutique Hotel, deschis în 2010, în urma unui minuțios proiect de reabilitare, modernizare și restaurare care a durat aproximativ trei ani.

Locația ultracentrală și valoarea arhitecturală au impus conceptul de boutique hotel. În prezent, dispune de zece camere cu suprafețe generoase (25-40 mp) și un apartament de 90 mp. O parte dintre ele sunt dotate cu balcon sau logie. Fiecare cameră este amenajată diferit, în acord cu istoria și arhitectura clădirii.

Mobilierul în stil clasic este completat de piese cu stiluri din epoci diferite: Ludovic XV, Art Nouveau, Biedermeier sau Empire. Pentru finisarea interioarelor prețioase s-au folosit lemnul masiv, parchetul tip „Versailles” și marmură.

În prezent, Boutique Hotel Scala se află în catalogul de imobile istorice şi artistice Romania Sotheby’s International Realty fiind pus spre vânzare.

Boutique Hotel Scala reprezintă oportunitatea de a deține o bijuterie arhitecturală în centrul „Micului Paris”. Este semnată de un arhitect celebru şi funcționează deja cu succes ca hotel de lux, cu oaspeți fideli. Are o echipă specializată, bine instruită în spiritul servirii ireproșabile a clienților de seamă.

Sursă: Cornel Samara, „Gheorghe Simotta – între nobleţe şi arhitectură”, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2014

Foto Boutic Hotel: Andrei Mărgulescu, Ion Diamandi