Interior contemporan cu accente rustice la Paris

Un duplex cu suprafața de 120 de metri pătraţi pe strada d’Aboukir din Paris a fost  complet renovat de biroul de design și arhitectură RMGB într-un interior contemporan. O amenajare relaxată, care inspiră tinerețe și prospețime.

Experienţa acumulată în urma amenajării a oferit posibilitatea arhitecţilor să formuleze recomandări pentru proiecte similare

Conceptul de organizare

Partea superioară a duplexului constă dintr-un living mare, ce reunește bucătăria, diningul și camera de zi. Tinerii arhitecţi au utilizat soluţia de conectare a celor trei spații – parter, mezanin şi mansardă, pentru a crea un ansamblu armonios și luminos.  Amenajarea este în alb, cu accente de gri și roșu. Geamurile de mansardă sunt cele care asigură lumină naturală din belșug întregului spațiu

La intrarea în apartament au gândit zona de bucătărie, ale cărei piese de mobilier au fost proiectate sub forma unor blocuri de diferite mărimi, care formează un peisaj abstract. Blocurile de mobilier se continuă în dining cu o banchetă executată la comandă și cu o mică bibliotecă din sticlă neagră afumată.

Amenajarea

Camera de zi este amenajată în jurul unui banc lung, din marmură neagră. Piesele de mobilier selectate sunt în mod deliberat compacte, funcționând ca sateliți. Astfel, proprietarii au posibilitatea să reconfigureze aspectul încăperii în orice moment, cu un efort minim. În dormitoare și băi se regăsesc doar piese de mobilier simple, care se completează perfect, asigurând funcționalitatea acestor spații.

O scară oferă acces la mezanin, un spațiu care a fost conceput ca un interludiu colorat. Acesta este o zonă prietenoasă, luminoasă, plină de personalitate și de decorațiuni cu influențe rustice, care pot părea surprinzătoare pentru o amenajare modernă.

Scara este  foarte potrivită decorului contemporan, fiind similară cu cele utilizate în construcții. Asigură un plus de valoare estetică, dar, în același timp este și destul de greu accesibilă. O idee tinerească ce imprimă un sentiment de cabana într-o excursie.

Amenajarea cuprinde, de asemenea, un dormitor de oaspeți și o baie de rezervă de mici dimensiuni.

Nivelul inferior al duplexului, la fel ca şi cel superior, propune doar o singură culoare pentru pereți și pardoseală: griul.

Grinzile originale au fost lăsate la vedere şi tratate cu un lac natural pentru a crea o atmosferă caldă, cu influenţe rustice. Acestea, precum și preșurile țesute sunt elemente neaşteptate pentru o amenajare care tinde spre minimalism

Un coridor lung duce către baie, dressing şi dormitorul matrimonial. Pardoselile acoperite cu o rășină foarte rezistentă, în combinație cu parchetul din stejar masiv, întregesc aerul puternic contemporan al ambientului.

Griul a fost aleasă drept culoarea de bază a amenajării, acesta regăsindu-se cu prioritate în toate încăperile spaţiului.

Decorațiunile folosite se află într-un puternic contrast unele cu altele. Corpurile de iluminat moderne sunt combinate cu elemente rustice, cum sunt, de exemplu, tocătoarele din lemn și vasele din lut, puse în valoare asemenea unor obiecte de artă.

Recomandările arhitecţilor

Când se apelează la un stil contemporan.Amenajările în stil contemporan sunt preferate în special de oamenii tineri și activi, care au nevoie de o locuință care să se întrețină uşor în locul unui spațiu încărcat, în care de obicei se găsesc multe obiecte inutile. Mobilierul specific stilului contemporan are liniile „curate”, caracterizându-se în primul rând prin funcționalitate și fiind despovărat cu totul de acele elemente care au rolul de a-l înfrumuseța.

Combinaţia de stiluri. Combinațiile îndrăznețe și surprinzătoare între două stiluri de amenajare interioară foarte diferite asigură locuinței un design unic. Pentru a obține însă un rezultat demn de cataloagele de arhitectură sunt recomandate sfaturile unui specialist designer. În caz contrar, riscul este  realizarea unui amalgam obositor.

Când şi cum se foloseşte culoarea gri

Griul este extrem de versatil și poate fi folosit pentru decorarea tuturor tipurilor de spații. De la băi până la dormitoare, livinguri şi chiar bucătării ori holuri. În același timp, este la fel de elegant, dar mult mai „blând” decât negrul, de exemplu, având în plus un atu de necontestat. Este foarte ușor de întreținut, ascunzând praful și petele superficiale. El se potrivește de minune atât cu finisajele albe, cât și cu cele în culori puternice, precum roșu, galben, violet, maro sau chiar oranj.

Există trei tipuri de gri, în funcție de culorile care stau la baza sa: verde, albastru și violet. Griul verde reprezintă cea mai versatilă alegere, deoarece poate complimenta lemnul. Având tonuri calde în componența sa (galben și roșu), el nu răpește din căldura spațiului. Griul albastru creează o atmosferă rece și trebuie încălzit prin introducerea în decor a unor culori vibrante, calde. Griul violet dă cele mai multe bătăi de cap și nu este neapărat potrivit pentru locuințe, deoarece violetul nu intră într-un dialog foarte plăcut cu nuanțele din esențele de lemn.

Tonurile de gri închis nu sunt o alegere potrivită în cazul unei camere slab luminată natural. Fiind neutre, ele funcționează cel mai bine sub lumina naturală. Pentru zonele private de lumină este de preferat de folosit un „alb murdar” în loc de gri.

Material realizat cu sprijinul RMGB Paris

Foto: www.rmgb.fr