Piaţa este plină de legume şi fructe astfel că gospodinele adevărate încep să prepare borcanele de murături.
Sub influența microflorei de fermentație legumele și fructele devin probiotice și întăresc sistemul imunitar, îmbunătățesc digestia, stimulează detoxifierea și ajută la curățarea colonului de reziduurile toxice.
Acum că aţi aflat beneficiile alimentelor probiotice, între care şi murăturile, vestea bună este că putem aduce o notă modernă borcanelor din cămară prin folosirea sparanghelului a ciupercilor de pădure sau chiar a fructelor. Reţetele ne-au fost oferite de Marilena Oprișanu – chef dietetician și nutriţionist holistic.
Sparanghel fermentat
Aveţi nevoie de un borcan de 1l, 500 g de sparanghel, 3 fire de mărar, 2 cepe verzi, o linguriţă de boabe de piper, o linguriţă de boabe de muştar, apă filtrată sau de izvor, 2 linguri de sare de mare, câţiva castraveţi mari.
Spălaţi şi tăiaţi sparanghelul astfel încât să încapă în borcan în poziţie verticală (lăsaţi aproximativ 7 cm loc liber la suprafaţa borcanului. Înlăturaţi tulpinile mărarului, tocaţi ceapa şi adăugaţi-le în borcan împreună cu sparanghelul şi boabele.
Dizolvaţi sarea într-o cantitate mică de apă şi vărsaţi peste legume. Aşezaţi totul strâns. Adăugaţi apa, astfel încât toate legumele să fie scufundate, iar până la gura borcanului să rămână 5 cm de spaţiu liber. Capacul trebuie înşurubat doar pe jumătate, pentru a evita explozia din cauza fermentaţiei.
Procesul de fermentaţie este gata într-o săptămână. Veţi şti când sparanghelul este gata de consum, atunci când lichidul este acidulat. Înlăturaţi castraveţii şi păstraţi borcanul în frigider. Este valabil pentru 6 luni.
Ciuperci fermentate
Aveţi nevoie de un borcan de 1l, 500 de g ciuperci, câteva fire de cimbru proaspăt, câteva fire de măghiran proaspăt, 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi, două linguri de sare de mare, apă filtrată sau de izvor.
Adăugaţi toate legumele în borcan, sarea şi apa. Aveţi grijă să rămână spaţiu liber de 3 cm. Lăsaţi să fermenteze până la 5 zile şi păstraţi borcanul în frigider.
Kefirul- regele fermenților benefici
Aveţi nevoie de un borcan, filtru de cafea/tifon/prosop de hârtie, un elastic, o sită (strecurătoare), o lingură de lemn, o lingură de seminţe de kefir, o cană de lapte crud.
Adăugaţi seminţele de kefir în borcan şi turnaţi laptele peste acestea. Acoperiţi gura borcanului cu tifonul, prosopul de hârtie sau filtrul de cafea şi fixaţi-l cu ajutorul elasticului.
Lăsaţi borcanul afară pentru 24 de ore, însă nu sub razele soarelui. După fermentaţie, strecuraţi conţinutul borcanului într-un recipient, apăsând cu lingura de lemn. După ce aţi separat seminţele de kefir, păstraţi recipientul în frigider.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050