Apariţia stilului – decoruri şi accesorii în stil industrial, în urmă cu câteva decenii a marcat puternic designul de interior.
Mai este stilul industrial la modă?
Au apărut designeri specializaţi pe realizarea de astfel de decoruri, au fost experimentate numeroase locaţii care se pot preta la astfel de proiecte, au fost implementate idei noi, au fost analizate şi experimentate combinaţii de culori iar unele companii producătoare au început să fabrice colecţii în acest stil. Mobilierul de baie şi cel de bucătărie au fost vizate în primul rând.
Cu toate acestea, în afară de unele mici accente sau folosirea unor nuanţe şi suprafeţe/finisaje care fac aluzie la acest stil, decoruri de acest fel sunt extrem de rare iar produsele industrializate de acest fel nu au cunoscut un succes. Nici filmele americane nu prea mai fac apel la scene în care personajul principal îşi etalează nonşalant o amenajare nonconformistă cu instalaţii şi accesorii uzinale.
Este ideea perimată? Nici vorbă! Stilul are o evoluţie şi aceasta este dată de mai multe motive expuse în continuare. Realizarea unui autentic decor în stil industrial este însă un proiect dificil iar funcţionalitatea sa este la fel de dificilă pentru persoanele şi familiile obişnuite.
Elemente industriale se pot mixa foarte bine cu stilul retro şi vintage
În afară de faptul că amenajările industriale sunt originale şi deobicei unicat, tendinţele actuale fac casă bună cu acest stil. Care sunt aceste tendinţe?
Este vorba despre retro, vintage, eclectic, loft precum şi folosirea de piese statement şi supradimensionate.
Moda şi apariţia stilului industrial fac astăzi ca mecanismele sau piesele rezultate din dezmembrări să iasă din sfera obiectelor de muzeu şi să fie folosite în decorul de interior. Desigur, în prealabil sunt readuse la viaţă şi date o funcţionalitate de către designeri de obiect sau meşteri artizani specializaţi în astfel de lucrări. În ultimă instanţă fascinaţia faţă de acestea este dată de design. Ele devin unice şi au toate caracteristicile de a fi privite ca opere de artă.
Roţile dinţate în mişcare, la vedere, cu sunetul lor specific, sunt cele care reprezintă de obicei inima mecanismelor dar şi clu-ul unui accesoriu industrial. Mulţi designeri au preluat idei de mecanisme, lucrările purtând denumirea de instalaţii.
Accesorii în stil industrial din dezmembrări
Din dezmembrările maşinilor, motocicletelor, bicicletelor precum şi a instalaţiilor de apă vechi rezultă piese care pot fi recondiţionate şi integrate în decoruri, rezultând decoraţiuni, obiecte şi accesorii în stil industrial unicat, deosebit de interesante, adevărate opere de artă modernă.
În cel mai multe cazuri, roţile şi rotiţele sunt preluate şi folosite în cazul unor accesorii sau piese de mobilier care necesită reglare. De exemplu lămpile pot fi lăsate mai sus sau ma jos, la fel şi scaunele iar mesele se pot lungi.
Uneori roata unei biciclete sau o parte a ei este integrată în decor. Astfel, ea pare că iese în mod spectaculos dintr-un perete. Alteori o motocicletă este integrate în întregime în interior.
Nu numai piesele dar, fiind din metal, şi caroseria maşinii poate fi refolosită. Şi confecţiona din ea mobilier (interior şi exterior) mai ales că poate fi foarte bine vopsită. Scaune, canapele, baruri, sunt câteva idei.
Obiecte sanitare, cum sunt căzile de baie sau caloriferele din fontă pot fi recondiţionate, mai ales că unele vechi sunt frumos decorate (de obicei în stil art deco) şi folosite în decorurile industriale.
Lămpile în stil industrial, cel mai des uzitat accesoriu
În general reglarea înălţimii se face cu o roată dinţată metalică, ceea ce îi imprimă şi caracterul industrial.
Este incredibil imaginaţia de care dau dovadă unii designeri. O lampă poate fi atârnată de tavan de corpul unei maşini de tocat carne din metal. Alteori atârnarea se face cu un cârlig al unui cântar metalic.
Deseori corpul lămpii se asociază cu un suport din lemn vechi pe care se fixează. Ca abajur se foloseşte sfoara groasă, iar aceste combinaţii imprimă accesoriului şi un caracter rustic.
Dacă în locul tuburilor pentru conductorii electrici, totdeauna la vedere, se folosesc ţevile de la instalaţiile de apă (a se vedea din galeria foto şi puştile în acest sens), nu de puţine ori fasungul provine din capul unui robinet de apă.
De la maşini şi motociclete, farurile se folosesc deasemenea în cadrul instalaţiilor de iluminat. Iar, după cum se poate vdea din galeria foto, antica instalaţie de umplut sifoane poate deveni o interesantă instalaţie de iluminat.
O idee interesantă este şi folosirea unor obiecte de fashion drept abajur. Dar în acest caz se iese din sfera stilului industrial.
Atenţie! Toată această muncă nu poate fi prestată decât de către designeri de obiect. Aceştia au imaginaţia şi intuiţia dezvoltată în acest sens, au uneltele, materialele şi atelierele necesare. Iar ce este cel mai important, abilitatea şi experienţa de a reuşi astfel de proiecte.
Poate aţi citit astfel de articole în care vi se spunea, de exemplu, cum puteţi să vă faceţi scaune de grădină cu anvelopele de maşină uzate. Cititorilor acestei publicaţii nu le recomandăm nicidecum astfel de activităţi decît dacă doresc să se joace.
Accesoriile şi decoraţiunile în stil industrial se pot integra cu succes în decorurile contemporane
Desigur că nu este simplu, dacă nu imposibil, să îţi concepi locuinţa dintr-o hală veche, aşa cum vedem în filme, cu instalaţii metalice ruginite (dar care funcţionează perfect), ţevi, lanţuri, lifturi, pereţi nefinisaţi din cărămidă aparentă, etc. În schimb, pot fi adoptate astfel de obiecte ca accent, într-un mod asemănător în care sunt folosite obiectele vintage.
Apariţia şi extinderea stilului industrial, seria de filme Mad Max, au readus în centrul atenţiei obiectele tip mecanism, acestea, sub formă de decoraţiuni sau accesorii, găsindu-şi foarte bine locul în astfel de decoruri.
Oricum, designerii de obiect se arată extrem de interesaţi în realizarea de astfel de accesorii sau decoraţiuni. Printre noutăţile cele mai de seamă prezentate la ultima ediţie a celui mai important târg de instalaţii (ISH) s-au numărat robinetele şi bateriile stil industrial.
Prezentate de designerii italieni, extrem de spectaculoase şi de mare efect sunt robinetele în care reglarea se realizează prin intermediul rotiţelor dinţate. Un exemplu elocvent este bateria Tibo prezentată de Geda.
Roche Bobois propune masa de dining Astrolab (se poate vedea/achiziţiona la showroomul din Bucureşti). Aceasta prezintă un mecanism de reglare a lungimii, vizibil prin blatul de sticlă.
Foarte la modă pentru decorurile industriale sunt posterele supradimensionate. Cele realizate de Loui Jover (foto) sunt opere de artă foarte spectaculoase, avangardiste. Acestea se pretează foarte bine şi în cazul interioarelor ultramoderniste.
Foto: Pinterest
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior
1 thought on “Decoruri şi accesorii în stil industrial în noile tendinţe”
Comments are closed.