Viaţa din apartament ca o pictură

Apartamentul de 110 metri pătrați dintr-o zonă simbolică din Milano, Conca del Naviglio, a fost renovat de proprietari astfel încât să aibă o vedere cât mai largă asupra împrejurimilor.

Împrejurimile apartamentului au o mare încărcătură istorică. Aici se află bazinul de navigație numit Conca di Viarenna, care în limba romano milaneză însemna “nisipul care a fost transportat”. Tot aici a fost construită Veneranda Fabbrica del Catedrala între 1551 și 1558 care a înlocuit catedrala anterioară construită în 1438.

Proiectul de renovare

Proiectul de renovare a proprietății provine din nevoile celor doi proprietari – un cuplu de tineri, întreprinzători, consacrați profesional, cu o pasiune pentru călătorii și artă. Cei doi cunoșteau deja proprietatea. Au fost întotdeauna legați de cartier şi, în plus, fuseseră chiriaşi chiar ai acestui apartament

Intenţia lor a fost de a redistribui tot spațiul pentru a-l face funcțional nevoilor lor. Aceştia s-au gândit imediat să dezvolte o zonă de locuit amplă care să includă priveliștile Conca del Naviglio, transformându-le practic în picturi. Prin urmare, a fost creată un fel de cutie care ascunde bucătăria din interior. În același timp, datorită uşilor translucide “cutia” se poate deschide și deveni parte integrantă a camerei de zi.

În plus, datorită efectului culorii monocromatice, aceeași pentru mobilier și pereți –  „cutia” devine un fel de cadru imens de fereastră. Se ceează astfel efectul unui living pentru zona de luat masa cu vedere.


Zona de living a fost separată de cea de dormit cu un coridor care serveşte pentru depozitare. Au creat, după cum am arătat, un living mare, un open space cu bucătăria. Două dormitoare, două băi și o spălătorie tip dulap completează apartamentul. La toate acestea s-a adăugat dorința de a se bucura cât mai mult de priveliștea Conca del Naviglio. Precum și de priveliştea de invidiat asupra zonei amfiteatrului (care este în curs de restaurare) și a clădirilor simbolice din Milano, inclusiv a Torre Velasca și Duomo.

Combinaţii interesante de nuanţe şi culori


Un violet nestrident în combinaţie cu gri şi, bineînţeles, cu culoarea care exprimă cel mai bine antichitatea romană. O combinaţie la rândul săupuţin “obosită” de roz, violet, maro şi gri.

O idee care apare des este zugrăveala pereţilor de la bază şi completarea cu altă nuanţă în sus. Albastrul puternic şi clar este altă nuanţă care apare în amenajare. Portocaliul scaunelor din dining este folosit ca nuanţă de accent.

Jocurile cromatice, înălţimile diferitele, utilizarea cadrelor și vechea ușă dublă din Milano, în aceeași culoare cu “cutia”, transformă camera într-un fel de pânză unde se poate configura imaginea vieții .

Băile sunt locurile emblematice ale celor două personaje. Cea a lui, colorată, masculină dar riguroasă, cea a ei, într-o nuanţă moale, pastelată de roz.

Chiar și camerele sunt pline de viață prin eleganță. Patul dublu devine învăluitor și confortabil datorită boiseriei cu pictură.

Dormitorul, pe de altă parte, este îmbunătățit de tapetul care încadrează ușa franceză. Aceasta se proiectează pe micul balcon situat în spate.

Aceasta are şi o funcție dublă convenabilă. Birou confortabil în aceste vremuri în care se lucrează mult de acasă și suport perfect de socializare cu oaspeții în viitor.