Din punct de vedere stilistic, în tendinţele mobilierului se regăsesc grupate atât soluţii clasice cât şi moderne, un accent deosebit fiind pus pe finisajele de lux bogat decorate şi obiectele bijuterie.
Mixul, dintre materiale, forme şi stiluri – o tendinţă în creştere
Mixul dintre diferite materiale, cum sunt lemnul, catifeaua, metalul, lâna si cristalul, dar şi între stiluri, liniile drepte, mobilierul integrat şi multifuncţional, inspiraţia etnică şi cea din natură, sunt principalele tendinţe de interior care se regăsesc şi la tendinţele mobilierului.
Apar fotolii eclectice, cu forme sinuoase şi umpluturi ulraconfortabile, în timp ce materiale de tapiţerie haute couture îmbracă forme rafinate. Mesele pot fi privite ca sculpturi moderne, fotoliile, ca obiecte abstracte cu funcţionalitate de şedere.
Mobilierul de grădină este tot mai solicitat iar acesta împrumută multe din trăsăturile celui de interior. În acelaşi timp sunt soluţii care rezistă foarte bine la intemperii.
Utilizarea de materiale noi ca poliuretanul şi corianul precum şi a tehnologiilor 3D permite apariţia de piese de mobilier cu forme sculpturale şi organice.
Retro, industrial şi nordic
Deoarece interioarele se încălzesc, stilul nordic se adaptează noului trend, aceasta oglindindu-se bine în soluţiile propuse de Nya Nordiska.
Stilul industrial este in continuare căutat dar mult mai estompat. Se regăseşte în zona de bucătării, băi şi dining. Picioarele meselor sunt din fier beton, lemn învechit, şi elemente metalice brute, uşor finisate.
Se încheie anul. Multe dintre tendinţele ultimilor ani au fost confirmate. Pandemia din acest an a făcut să apară şi alte tendinţe la mobilier odată cu schimbarea stilului de viaţă.
Să vedem şi cum văd designerii şi producătorii din România schimbările în domeniul mobilierului. Este important de ştiut deoarece aceştia vor implementa, fără doar şi poate, toate aceste soluţii în proiectele lor viitoare iar producătorii le vor propune şi le vor integra, la rândul lor, în ofertele propuse.
Desgner Iulia Dohmen – Mobilierul modular şi cel integrat în perete
Piesele clasice reinterpretate, mobilierul modular, suprapunerea de stiluri (contemporan cu obiecte decorative moderne), au reprezentat deasemenea adevărate puncte de reper.
Designerii Doshi Levien s-au inspirat din fotoliul de ratan Emmanuelle pentru designul scaunului Calla, lansat de Kettal.
Pe partea utilitară se remarcă sistemul de mobilier integrat în perete de la Protek ce glisează către exterior. Este ideal pentru spaţiile mici cu care ne confruntam în oraşele aglomerate. Acest sistem înalt de 2,2 m şi lung de 1,5 m poate fi folosit atât în bucătărie, cât şi în living unde poţi ascunde TV-ul sau barul. De asemena sunt exemple în care este pusă bicicleta sau masa de călcat.
Designer Natalia Beleva – Pe picioruşe subţiri
Designul italienesc este în continuare cel mai bine cotat iar designerii italieni şi firmele de mobilier italieneşti dau tonul în designul de interior. Ca tendinţe, se pot remarca multe materiale naturale, cum este marmura folosită inclusiv pentru realizarea de piese de mobilier, culori inspirate din natură, linii fine şi curbate. Materialele folosite au tindere spre natură, un trend permanent.
Catifeaua se foloseşte din ce în ce mai mult, canapele, fotolii, pereţi toate sunt tapiţate în catifea. Patricia Urquiola a creat un dulap îmbrăcat în catifea cu mâner luminos. Picioarele pieselor de mobilier sunt deseori subţiri şi fine.
Canapele de dimensiuni mari şi dulapurile, greu de manevrat, dispar treptat din oferte. Apare mobila compactă şi uşoară, astfel încât să se poată rearanja cu usurinţă din loc în loc în funcţie de stilul de viaţă în schimbare continuă, de noile nevoi. De aici şi aproape o generalizare a stilului eclectic, care se remarcă şi la piesele de mobilier.
Ca exemplu, cunoscutul designer Sebastian Herkner a colaborat cu artizanii locali cunoscători ai stilului Momposino din regiunea caraibeană a Columbiei şi a realizat scaune din fibre, plastic şi oţel în culori vii. Colecţia Caribe a fost lansată de Ames.
Designer Natalia Berezovskaia – Art Deco cu influenţe glamur
Producători de mobilier, atât al stilului clasic dar şi modern, au început să creeze produse în gama de lux. Acestea reprezintă o sinteză a celor două stiluri – pe de o parte, formele sunt destul de simple având linii drepte. Pe de altă parte se folosesc materiale şi finisaje de lux cu ornamente bogate.
Stilul predomintant este Art Deco cu influenţe glamour şi elemente din diferite culturi. Acest stil elegant îl abordează mai multe case de modă. Între acestea se numără Fendi, Gian Franco Ferre, Paul Mathie, Roberto Cavalli şi Versace, precum şi renumitele branduri internaţionale – Aston Martin, Tonino Lamborghini sau Clan Milano.
Designer interior Cristiana Zgripcea – stilul minimalist cu accente preţioase şi sistemele de închidere-deschidere tip ”Gola”
Principala tendinţă este de a combina stilul minimalist cu accente puternice şi preţioase. Un astfel de exemplu se regăseşte şi la propunerile fronturilor de bucătărie care urmăresc linii fine, simpliste, dar realizate din materiale preţioase de tipul placărilor metalice (aluminiu, titan, alamă, cupru) sau cu blaturi tip terrazzo.
La nivelul dressingurilor şi spaţiilor pentru depozitare, fuziunea se realizează cu ajutorul sistemelor de închidere-deschidere tip “Gola”. Acestea au înlocuit cu desăvârşire clasicele mânere şi materialele metalice şi preţioase din care ele însele au fost realizate. Aceste sisteme sunt puse în evidenţă prin integrarea unui iluminat tip led în intradosul plăcilor ce le încastrează.
Formele canapelelor urmăresc linii curbe, formele elaborate derivate din acestea devenind obiecte accent în ambientele simpliste.
Oglinda, atât ca placaj de mobilier, cât şi ca obiect de sine stătător, este intens promovată în majoritatea ambientelor. Acestea oferă valoare adăugată corpurilor de mobilier propriu-zise.
Designer de interior Alina Duculescu – mobilierul din nuiele împletite şi combinaţia marmură-alamă
Mobilierul şi corpurile de iluminat supradimensionate din nuiele împletite, rattan şi bambus sunt tot mai des folosite în cele mai contemporane amenajări.
Combinaţia marmură-alamă este tot mai prezente în decoraţiuni, corpuri de iluminat şi accesoriile metalice ale pieselor de mobilier.
Designer de interior Ştefania Bobaru – tendinţa retro a anilor ‘60
Influenţele retro ale anilor ‘60 îşi fac simţită prezenţa şi prin reinterpretarea pieselor iconice de mobilier şi a patternurilor geometrice.
Scaunele şi canapelele ocupă un loc special, atât prin prisma formelor specifice vremii, cât şi a tapiţeriilor folosite. Fronturile îmbrăcate în piele şi detaliile fine de execuţie înnobilează piesele de mobilier.
O tendinţă specială este cea a interioarelor de mobilier, executate din lemn, îmbinate şi frezate la 45 de grade, îmbrăcate în piele şi accesorizate cu feronerie neagră sau gri antracit.
De asemenea, se remarcă folosirea unui detaliu cu o istorie extrem de lungă, dar adaptat tendinţelor momentului. Anume, este vorba de un element rotativ plasat în centrul unei mese sau al unui blat, aşa cum este, de exemplu, cazul mobilierului Lazy Susan.
Producător Maria Conea – Piesele de mobilier cu poveste şi care apelează la materialele naturale vor juca în continuare un rol major
În ultimii ani similitudinile dintre industria modei şi cea a mobilei sunt din ce în ce mai puternice. Dealtfel, multe case/creatori de renume, precum Versace sau Armani, deţin linii de business destinate designului de interior. Aceştia lansează anual colecţii de canapele menite să dea tonul tendinţelor.
În prezent, clienţii îşi doresc obiecte de mobilier personalizate. Îşi aleg ca material catifeaua iar anul acesta au predominat nuanţele de turcoaz, verde, galben sau roz pal. În mod evident, culorile neutre precum, bej, gri, maro cald, rămân mereu în trend. Ele sunt o alegere potrivită pentru clienţii conservatori care îşi doresc o canapea uşor de asortat cu restul mobilierului.
Mobilierul, cel tapiţat în special, este supus cel mai frecvent noilor influente stilistice. De aceea, poate fi, pe bună dreptate inclus, prin elementele sale estetice şi de calitate, în industria luxului.
În acelaşi timp se poate considera că mobilierul tapiţat la comandă este o formă de artă. Fiecare piesă trebuie să aducă plăcere, confort şi să creeze intimidate într-o încăpere.
Piesele de mobilier unicat te inspiră, creează o stare de meditaţie profundă şi transmit un mesaj de respect asupra ambientului. În ambientarea interiorului, acestea sunt asemenea accesoriilor unei femei care trebuiesc asortate între ele.
Foto: Salone del Mobile Milano, Messe Koln (imm koln), Messe Frankfurt (Ambiente, Tendence)
3 thoughts on “Cum se văd tendinţele mobilierului din ultimii ani în România”
Comments are closed.