Casă proaspătă de sărbători folosind metode tradiţionale

Bucătăria este un un spaţiu special al casei. Îndeosebi în perioada sărbătorilor aici urmează să se deruleze numeroase activităţi. Puteţi avea o bucătărie şi o casă proaspătă de sărbători folosind metode tradiţionale de curăţare

Fie că este vorba de curăţenie sau de experimentare a diferitelor reţete, specialiştii recomandă ca în activităţile din bucătărie să fie implicaţi şi copii

Prospeţime în bucătărie cu metode vechi

În toată perioada sărbătorilor, bucătăria, dar şi întreaga casă este folosită la maxim. A fost Crăciunul şi ziua a doua de Crăciun, urmează serbările de sfinţi şi, bineînţeles, Revelionul, şi prima zi a anului. Toate acestea sunt însoţite de mese şi preparate specifice. Dacă de Crăciun aromele erau de sarmale, fripturi, cozonac, vin fiert şi scorţişoară, acum aromele (şi preparatele) se schimbă.

Dar de fiecare dată, curăţenia trebuie să troneze în toată casa şi în special în bucătărie. o casă proaspătă pe toată perioaa sărbătorilor este un must. Nu uitaţi în acest scop şi să aerisiţi bine toate încăperile.

Puteţi avea o bucătărie proaspătă pe toată perioadade sărbători folosind metode tradiţionale de curăţare pe bază de substanţe naturale care au o eficienţă deosebită.

Detergenţii din comerţ ce conţin substanţe chimice dăunătoare pot fi înlocuiţi cu trucuri din bătrâni, cu substanţe la îndemână, nelipsite din nicio bucătărie, cum este bicarbonatul de sodiu, şi cu produse luate direct din natură, precum lămâia. Vă prezentăm în continuare câteva idei, reţete şi trucuri pentru a avea o casă proaspătă pe toată perioada sărbătorilor, şi nu numai.

Curăţaţi bine suprafeţele

Podeaua poate fi curăţată folosind un amestec de apă şi oţet. Tot cu ajutorul acestei formule magice, pardoselile din ceramică nelustruite îşi recapătă aspectul natural, în timp ce, pentru acoperirilor din piatră, puteţi folosi o soluţie obţinută dintr-un litru de apă şi două linguri de sodă.

Mirosurile neplăcute din frigidere vor dispărea dacă veţi plasa în spatele grătarelor un plic de bicarbonat de sodiu, o lămâie tăiată în bucăţi sau zaţ proaspăt.

Pentru a curăţa petele de la exterior de la maşina de spălat vase, înmuiaţi o lavetă într-o soluţie de apă cu bicarbonat de sodiu şi freacaţi uşor. Dacă interiorul reţine mirosuri, puneţi trei linguri de bicarbonat de sodiu în maşină şi lasaţi-le peste noapte

Lemnul şi plasticul absorb mirosurile şi reţin bacteriile. Stoarceţi într-un bol cu apă o lămâie şi puneţi tocătoarele la înmuiat peste noapte. Dimineaţa vor fi curate şi dezinfectate.

Având proprietăţi antiseptice, lămâia este de mare ajutor în dezinfectarea diverselor suprafeţe şi în împrospătarea aerului. Ba mai mult! Cu ajutorul ei puteţi îndepărta petele de grăsime de pe cratiţe, aragaz, blatul de lucru şi chiar de pe podea.

Tot ce trebuie să faceţi e să presăraţi puţină sare pe interiorul cojilor stoarse. Apoi ştergeţi delicat suprafeţele murdare şi le lustruiţi cu un prosop.

Reţete şi metode tradiţionale

Din carnetul de secrete al bunicii am găsit câteva reţete tradiţionale de detergenţi şi odorizante ecologici. Acestea se pot prepara în casă pentru a avea casa proaspătă şi sănătoasă.
 

Idei tradiţionale şi sută la sută ecologice de detergenţi şi odorizanţi pentru a păstra o casă proaspătă de sărbători. Sunt reţete sută la sută naturale, care se pot prepara în casă, care  curăţă perfect şi asigură un aer proaspăt.

Reţetă de detergent 100% natural

Ingrediente:
– 2 lămâi întregi (cu tot cu coajă)
– 200 ml apă
– 150 g sare de mare
– 50 ml oţet de mere
– câteva picături de ulei esenţial de lavandă sau o bucată mică de ghimbir

Reţetă de detergent care nu face spumă

Mixaţi lămâile cu uleiul sau ghimbirul, sarea şi apa într-un blender, până când se transformă într-o pastă. Adăugaţi apoi oţetul. Fierbeţi compoziţia într-o oală de inox, la foc mic, maximum 15 minute. După ce se răceşte, puneţi soluţia într-un recipient din sticlă sau ceramică şi depozitaţi-l în cămară. Acest detergent curăţă perfect, dar nu face spumă.

Odorizant natural pentru împrospătarea aerului

Aerul din casă poate fi împrospătat în mod natural, fără să folosiţi odorizante profesionale, care pot provoca alergii ale căilor respiratorii.

Apelaţi la un odorizant bio, care poate fi preparat de oricine, cu un efort minim şi din ingrediente la îndemână.

Tăiaţi citrice sau orice alte fructe frumos mirositoare. Adăugaţi condimentele voastre preferate (vanilie, scorţişoară etc.) sau plante aromatice şi puneţi-le pe toate la fiert, într-un vas cu apă. După ce a dat în fiert, opriţi focul. Lăsaţi soluţia să se răcească, după care turnaţi-o într-un pulverizator şi împrospătaţi întreaga casă. Odorizantul are valabilitate o săptămână şi poate fi păstrat în frigider.

Foto: Pinterest, Shutterstock, Pexels