Sunt multe cazuri în care se investeşte în achiziţionarea unei proprietăţi pentru a fi ulterior închiriată. Cererea mai mare este pentru garsoniere şi apartamente mici de două camere iar dezvoltatorii oferă pe acest segment numeroase alternative. Sunt preferate aceste proprietăţi la închiriere pentru că sunt mici cheltuielile de întreţinere şi sunt mai uşor de gestionat. Se ştie că cererea vine în special din partea tinerilor, de exemplu studenţi, care nu mai vor să stea cu părinţii sau sunt din provincie. Deasemenea, tineri cu serviciu care îşi întemeiază o familie.
Finisaje apartamente noi. Ce doresc clienţii
De cele mai multe ori, dezvoltatorul vinde cu finisajele executate. Desigur se pune întrebarea pentru noul proprietar, cum este mai bine, să ofere pentru închiriere spaţiul amenajat sau chiriaşul să îşi rezolve singur problema amenajării şi mobilierului, aşa cum doreşte şi în funcţie de bugetul la dispoziţie.
Statistica arată că se pot obţine profituri mai bune dacă spaţiul este deja amenajat.
Ne întâlnim în acest caz cu altă dilemă. Se ştie că amenajarea unei locuinţe se face conform personalităţii şi dorinţelor locatarului/locatarilor. În situaţia închirierii, însă, nu cunoaştem personalitatea acelui chiriaş, putem presupune că va fi un tânăr (sau un cuplu de tineri) care, mai mult ca sigur, îşi va dori ceva funcţional, în primul rând, şi fară un decor complicat dar modern. Ar fi bine de evitat accentele iar paleta de culori indicată este spre culori neutre sau pastelate. Este de recomandat ca atmosfera să fie luminoasă, degajată şi primitoare.
Experienţa unui designer, în acest caz, este binevenită, întrucât a mai avut de-a face cu astfel de proiecte. Iată deci, spre exemplificare, soluţiile propuse de designer Carla Georgescu de la Atelierul de Idei. Proiectul poate fi folosit drept model în cazuiri similare.
Apartament de două camere
Apartamentul este situat în complexul rezidențial 21 Residence şi are o suprafaţă utilă de 55,30 mp. Ca organizare, living, dormitor, baie, bucătărie și o loggie cu acces atât dinspre living cât și dinspre bucătărie.
Spațiul a fost amenajat cu scopul de a fi dat spre închiriere. Prioritară a fost partea de organizare și depozitare, astfel încât spațiul să fie folosit la maxim.
Amenajare, decor
Amenajarea este una simplă, în linii moderne dar cu ceva detalii care să o scoată puțîn din anonimat.
Apartamentul a fost preluat cu finisaje cu tot. Acestea au fost alese din variantele puse la dispoziție de către dezvoltator – gresie, faianță, tâmplărie interioară, parchet, obiecte sanitare, lavabilă albă.
Intervențiile pe partea de finisaje au fost minime. Aceasta la modul că s-a optat pentru anumiți pereți folosirea de lavabilă colorată. S-a ținut cont și a fost păstrată poziționarea prizelor, întrerupătoarelor și a corpurilor de iluminat – cu mici excepții.
Mobilier pe comandă
Majoritatea pieselor de mobilier au fost custom made. Excepție au făcut câteva obiecte și accesorii achiziționate de pe diverse siteuri. Între acestea au fost: patul tapițat, canapeaua, măsuțele de cafea, fotoliul, corpurile de iluminat (Jysk, Ikea, The home).
Pentru mobilier designerii au lucrat cu un colaborator – care a executat mobilierul din pal în combinație cu mdf vopsit – finisaj mat și accesorii de calitate.
De menționat ar fi peretele de sticlă dintre bucătărie și living. Acesta are rolul de a mări vizual cele două spații, chiar dacă ele sunt clar delimitate. Peretele de sticlă a fost de la bun început integrat în partiul apartamentului. S-a profitat de această zonă, folosind-o pentru un loc de luat masă tip breakfast bar.
Un light motiv al amenajării este lipsa mânerelor pentru întreg mobilierul. Acestea au fost înlocuite cu decupaje în fronturile de mdf vopsit. Acest fapt conferă un aspect mai jucăuș întregului mobilier.
Ca și atmosferă generală, rezultatul final s-a dorit a fi unul plăcut și primitor, care să ofere sentimentul de acasă. Un plus au fost piesele de depozitare, extrem de bine și de eficient gândite, care au fost foarte apreciate.
Pentru partea cromatică nu s-a mizat pe accente puternice sau extrem de îndrăznețe. Preferat și la sugestia beneficiarului, a fost o zona plăcută și armonioasă din punct de vedere cromatic, care să fie pe gustul majorității.