Casă antebelică salvată de la demolare în București

Primarul Bucureştiului, Nicușor Dan, a anunțat că a oprit demolarea pentru Casă antebelică, veche de peste 100 de ani. Casa, o mostră de istorie și arhitectură frumoasă în Capitală, a fost ridicată după planurile arhitectului Ateneului, Albert Galleron.

Casă veche, arhitectură eclectică

Ca multe case vechi din ţară, arhitectura casei situate pe strada Dionisie Lupu nr.39 are elemente aparţinând mai multor stiluri. Între care neoromânesc, coloanele ionic/dorice cu capiteluri corintice precum şi decoraţiile de deasupra ferestrelor fiind inspirate din stilul neoclasic. Acoperişul din tablă bătută este de tip franţuzesc. Interesant din punct de vedere arhitectural este şi un bovindou din lemn la faţada dinspre stradă.

În acelaşi timp, lucrăturile din fier forjat aparţin stilului occidental Art Nouveau. Acesta apăruse şi la noi în urmă cu un secol. La o inspecție mai atentă, gardul casei, dar și ușile garajului sunt și ele valoroase din punct de vedere istoric și arhitectural.

Lucrătura din lemn forjat este, foarte probabil, manuală, lucru greu de găsit astăzi și destul de valoros.

„Casele valoroase ale Bucureștiului trebuie păstrate și valorificate, nu distruse. Am oprit demolarea unei case, cu o istorie de peste 100 de ani. A fost ridicată după planurile arhitectului Ateneului, Albert Galleron”, scrie primarul general Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.

Nou: relaţie de parteneriat între proprietari şi PMB

Potrivit Primarului Capitalei, în ultimele zile de mandat ale Gabrielei Firea s-a emis o autorizație de demolare a acestui imobil.

„Am agreat cu proprietarii să nu demoleze casa. Aceștia au fost de acord să găsim o soluție. Astfel încât imobilul valoros să fie păstrat și integrat”, a mai spus Dan.

Acum, cu ajutorul legislației, proprietarul ar trebui obligat să refacă acest mini complex de case. Dacă nu vrea, atunci să vândă această parte mică din istoria Bucureștiului.