Biblioteca şi amenajarea ei în timpurile actuale

Multe lucruri a schimbat în stilul de viaţă pandemia cu Coronavirus. Unele sunt legate de faptul că acum petrecem mult mai mult timp acasă. Ca urmare, timpul acordat pentru transport (la birou, de exemplu) sau călătorii, vizite, cluburi, restaurante, va trebui consumat altfel. De ce nu cititul unei cărţi interesante sau răsfoitul unei reviste elegante?

Mulţi specialişti psihologi, şi nu numai ei, ne conving că această îndeletnicire este mai relaxantă şi în ultimă instanţă mai profitabilă decât privitul televizorului sau plimbările infinite prin google. Spre deosebire, în cărţi şi în reviste informaţia este în prealabil verificată şi trecută prin mai multe filtre.

Biblioteca poate fi piesa de rezistenţă a unei amenajări

Cu ocazia pandemiei, revine în centrul atenţiei o piesă de mobilier pe care, din păcate, mulţi tineri au eliminat-o din decorul casei. Ca orice piesă de mobilier, biblioteca are atât un rol funcţional (depozitare) cât şi unul estetic.

Biblioteca imprimă un aer intelectual decorului de interior, indiferent de stilul abordat, atât în cazul unuia clasic cât şi minimalist sau chiar shabby chic.

În cazul clasic, biblioteca poate fi din lemn masiv sculptat şi cu uşi din cristal. Într-un caz minimalist, poate fi mult mai simplă. O întrebare este dacă este mai bine cu uşi sau fără, deoarece praful se poate acumula între paginile cărţilor.

Mulţi au considerat că apariţia stilului industrial, cu aspectul său de fabrică veche este în contradicţie cu ideea de bibliotecă ce aduce un aer intelectual. Dar nicidecum. Cărţile, în special cele vechi se potrivesc de minune cu acest stil.

Bibliotecile cu structură metalică şi rafturi de lemn, cu alte cuvinte piese de mobilier în stil industrial, sunt cele mai solictate biblioteci în ultima perioadă de timp, apreciate atât de către tineri cât şi de familiile care apreciază clasicismul.

Cărţile vechi, obiecte valoroase

Pe de altă parte, pot fi considerate şi ca obiecte de decor, aducând un plus oricărei ambianţe.

De ce să-ți ascunzi însă marile capodopere literare în spatele ușilor închise atunci când poți să expui cărțile în mod corect într-o bibliotecă bine amenajată, la care poți adăuga decorațiuni interesante, accente de culori sau să aduci un plus de stil camerei tale?

Ca obiect, o carte poate fi ea însăşi o decoraţie. Multe din cărţile vechi, cu coperţile roşii din carton gros cu literele îngropate şi aurite, cu desenele interioare realizate de artişti graficieni, sunt adevărate capodopere care transmit puternice emoţii.

Deasemenea emoţionante sunt şi cărţie sau revistele interbelice sau din anii ’50 cu savuroase reclame naive dar sincere, ce aduc un aer retro, la modă şi în designul de interior.

Bookend-uri pentru decorarea rafturilor

Lipsa spaţiului este, de regula, cea mai invocata cauză a lipsei unei biblioteci într-o locuinţă. Spaţiile mici, cum sunt garsonierele şi apartamentele de două camere sunt preferate în special de către tineri pentru că sunt mai ieftine iar cheltuielile cu întreţinerea mici.

În aceste condiţii, trebuie găsite totuşi alte soluţii de păstrare a cărţilor.

Rafturile montate în perete sunt o soluţie practică, însă monotonă. Pentru a “sparge” monotonia, se pot folosi bookend-uri. Aceste suporturi aduc după sine mai multe avantaje: au design creativ, pot susţine mai multe cărţi în acelaşi timp, pot fi mutate oriunde în cameră (dulapuri, noptiere, măsuţe, pervazuri etc.) şi pot fi folosite în orice încăpere (living, bucătărie, dormitor, hol, baie etc.).

Nu în ultimul rând, bookend-urile pot fi foarte diversificate în ceea ce priveşte designul, forma, culorile, fapt care le face integrabile în orice tip de locuinţă: clasică, modernă, vintage, rustică, industrială, nautică etc.

Cum amenajezi o bibliotecă simplă

În apropierea bibliotecii, un fotoliu confortabil, alături cu un lampadar sau  eventual cu o măsuţă cu veioză, poate fi aranjamentul ideal de retragere pentru relaxare, o lectură interesantă sau răsfoitul unei reviste glossy, cum sunt cele de home&deco.

Locul ideal al unei biblioteci este în birou, fiind însoţită de un mobilier specific biroului. Acest lucru nu se poate însă realiza în locuinţele mici în care trebuiesc găsite alte soluţii.

Să nu uităm că locuinţele nobiliare sau burgheze aveau o încăpere specială denumută chiar bibliotecă. Pereţii erau tapetaţi cu mobilier de depozitare a cărţilor. Decorul era deosebit.

O idee astăzi este de a plasa cărţiele în jurul deschiderilor mai mari dintre încăperi, ca un chenar. Acest mod adaugă un plus interesant decorului de interior.

Biblioteca poate reprezenta, în acelaşi timp, un suport ideal pentru decoraţiuni care să îmbogăţească decorul de interior. Spre deosebire de trecut, este în tendinţe ca piesele de mobilier să nu stea goale ci să fie însoţite de astfel de decoraţiuni.

Multe biblioteci actuale sunt piese de mobilier complexe. Acestea au dulapuri la bază şi în cadrul lor se pot instala şi alte obiecte, cum sunt televizoarele.

O bibliotecă simplă poate fi reinventată și redecorată în mai multe stiluri. Noi am ales 3 sugestii care să te inspire!

Organizat și practic

Dacă te încadrezi în această categorie și ai neapărat nevoie de spațiu pentru bibliorafturi și acte, așează-le în funcție de cât de des trebuie să le accesezi. Cele mai vechi, pe raftul de sus, cele curente, la nivelul ochiilor. Iar cutiile în care stochezi diverse produse de papetarie pe rafturile cele mai joase.

Ca obiecte, câteva vaze înalte pot aduce un plus de culoare și pot sparge monotonia bibliotecii. Și cutiile de depozitare pot da un rezultat încântător. Pentru aceasta trebuie aleasă o paletă din două sau trei culori, pentru a se evita stilul industrial.

Pentru cititorii împătimiți

Poţi să îţi creezi un sistem de organizare și să te axezi pe el oricând vrei să rearanjezi cărțile. De exemplu, pune volumele în ordine alfabetică după autor sau după gen. Astffel, când va trebui să pui cărțile la loc îți va fi mult mai uşor. La fel ca atunci când vei avea nevoie din nou de ele. O biblioteca mare și plină ochi are un aspect greoi și dă camerei un aspect încărcat.

Pentru un aspect mai frumos, pune cărțile pe verticală și menține-le în echilibru folosind obiecte decorative. O vază cu flori, boluri sferice, recipiente transparente sau chiar un bibelou (da, au revenit la modă), pot fi alegeri bune. Pentru decorurile mai stilate, o sculptură va adăuga un aer de nobleţe. În locul unde ar putea sta televizorul pune un tablou şi nu uita să pui şi un covor care va da căldură încăperii şi se va asorta cu cărţile.

Pentru o bibliotecă stilată

Caută echilibrul, joacă-te cu înălțimea, plasând obiecte pe cutii de lemn, sau pe niște cărți așezate pe orizontală.

Poţi alege obiecte pe care le adori și să le combini cu diferite mărimi și texturi. Nu te limita doar la poze înrămate, ci alege lumânări parfumate, statui de mici dimensiuni, boluri, de asemenea. Acestea vor da proporție și echilibru picturilor și imaginilor înrămate. Totul trebuie să fie şic, nu îngrămădit.

O mică bibliotecă plasată într+o nişă, de exemplu în dormitor, poate fi o soluţie estetică foarte interesantă dar şi practică. De multe ori poţi citi în pat înainte de culcare iar în acest caz este perfect să ai cărţle foarte la îndemână.

Foto: Pinterest, Shutterstock