Ca origine, hammamul, băile cu abur turceşti, au la rândul lor sursa de inspiraţie băile greceşti sau romane, datând de pe vremea prezenţei romane în Anatolia Centrală.
Hammamurile au fost construite la inceput in harem-uri. Apoi, au trecut repede de pragul acestora bucurandu-se de mare apreciere.
Otomanii au devenit, dupa 1453, prolifici proprietari de de bai publice construind numeroase astfel de asezaminte.
Băi publice în timpurile moderne
Este de remarcat că timp îndelungat, chiar în istoria modernă, atât timp când în locuinţe era dificil de construit şi amenajat o sală de baie cu instalaţii şi funcţionalităţi multiple, băile publice, realizate după modelul băilor turceşti şi având ca locaţie clădiri vechi cu arhitectură extrem de interesantă, au făcut istorie.
Mulţi oameni preferau aceste băi în favoarea băilor din locuinţele proprii, mai cu seamă că aici puteau beneficia de multe facilităţi iar în plus erau şi locuri de socializare.
Băi turceşti la Budapesta
Astfel de băi publice vechi sunt funcţionale şi încă de succes în Budapesta. Să nu uităm de influenţa turcilor aici când Ungaria era paşalâc turcesc.
La Budapesta, aceste băi sunt folosite cu succes şi astăzi. Succesul lor se datorează tradiţiilor precum şi datorită faptului că beneficiază de izvoarele termale fierbinţi de la Dunăre, ceea ce le facilitează funcţionalitatea şi eficienţa. În plus, construcţiile sunt în stilul Art Nouveau, numit aici Secession, după varianta austriacă, specific acestei ţări. Mulţi turişti vin la Budapesta tocmai pentru a vizita şi folosi aceste băi termale.
Băi publice în stil turcesc în România
Dacă la Budapesta sunt excepţionale băi turceşti, în România băile termale din Herculane datează încă din timpul romanilor, fiind deci precursoare ale celor turceşti. Cu siguranţă că romanii au apreciat apele termale de aici, după cucerirea Daciei, şi au construit băi. Aceste băi sunt acum integrate în hoteluri locale cu arhitectură Art Nouveau, din păcate în stare înaltă de degradare. Dacă romanii au apreciat locurile şi izvoarele de aici, se pare că la ora actuală, noi nu mai facem acest lucru.
În Bucureşti foarte uzitată a fost Baia Griviţa situată pe strada cu acelaşi nume. Construcţia, cu elemente de arhitectură otomană, realizată în 1882, este excepţională, o adevărată capodoperă de arhitectură, cu splendide decoraţii pe faţadă (degradate sau care stau să cadă), clasată ca monument istoric. Din păcate, deşi este singura baie publică (funcţionează cu saună dar în condiţii extrem de precare, o adevărată ruşine) este lăsată de izbelişte de către Primăria Bucureştiului, într-un înalt grad de degradare.
Deşi promisiuni de reabilitare şi renovare au fost (şi probabil vor mai fi) nimic nou nu se întâmplă aici, ca de altfel în întreg cartierul. Starea de degradare continuă lent dar implacabil. Probabil că edilii Bucureştiului nu ajung în acest cartier istoric pentru a vedea ce se întâmplă şi a lua măsurile de cuvinţă. În tot cazul, atîta timp cât mai vin oameni să folosească Baia Griviţa în condiţiile actuale, este clar că este nevoie de ea.
Înainte de Revoluţie a funcţionat în Bucureşti şi Baia Centrală, tot pe sistem de SPA de inspiraţie turcească. Acum Baia Griviţa este singura baie publică din Capitală.
Băi şi proceduri de baie în Turcia
Dintre cladirile emblematice din Turcia se numara cele realizate de celebrul arhitect Mimar Sinan. Çemberlitaş Hamamı construită în anul 1584 şi Süleymaniye Mosque, un complex de bai realizat in 1558, sunt printre cele mai cunoscute şi beneficiază şi de o arhitectură otomană specială.
Proceduri terapeutice, socializare, băi cu abur, masaje, ritualuri, terapie. Acestea sunt funcţionalităţile hammamului. Iar dacă ne gândim bine sunt exact cele care sunt cerute şi la baia contemporană pentru fiecare locuinţă.
Hammam-ul nu este destinat cu exclusivitate barbatilor. Femeile vin si ele sa faca baie la ore diferite ori in incaperi diferite, beneficiind de acelasi tratament. Nu sunt mixte. Inclusiv în timpul Imperiului Otoman avea si functionalitati sociale.
Multe hammam-uri functionau pe langa moschei, iar la finalul tratamentului, puteau beneficia de momente de odihna ori de conversatie, sau puteau sa ceara servicii de tuns ori barbierit. Tot aici aduse dansatoare, era locul de reuniune al tinerilor inainte de nunta, erau adusi noii nascuti ori reprezentau destinatii pentru vizitatori si calatorii ce treceau prin zona.
Combinand functionalitatea termae-lor romane si a bailor grecesti, intr-un ritual de curatire, relaxare si respect fata de apa, hammam-ul detine un rol important in viata sociala a turcilor, devenind o expresie a materializarii placerii lor pentru viata si pentru desfatare.
Baia contemporană, un hammam modern
Iată şi explicaţia legată de faptul că multe din elementele băii turceşti sunt preluate în băile contemporane. Preluarea se face atât în ceea ce priveşte decorul şi ambianţa, cât şi ca obiceiuri. Baia modernă a evoluat de la cerinţa funcţională a curăţării exact către o zonă a relaxării, cu toate schimbările care au necesitat.
Practic toate tendinţele actuale în domeniul amenajării băii sunt preluate într-un fel sau alltul de la anticele hammamuri. Desigur, însoţite de tehnologii noi dar care exprimă, în ultimă instanţă, aceeaşi idee legată de relaxare şi desfătare. Sauna şi cada cu hidromasaj sunt poate cele mai bune exemple în acest sens. Astăzi, toate acestea poartă şi un nume: wellness
Între tendinţele băii contemporane inspirate de la hammamuri se numără: încăperi mai mari dedicate sălii de baie, includerea de mobilier de relaxare, elemete de décor de lux, opere de artă (scaune, fotolii, canapele, paturi, candelabre).
Deasemenea, apropierea sau chiar integrarea băii în dormitor sau alte funcţiuni ale casei mai spaţioase, amenajare folosind plăci ceramice sau piatră naturală, cabine de duş în completare cu cada de baie, natura în interiorul băii şi deschiderea către natură, aromoerapia, sisteme sonore de muzică cu efect ambiental.
Hammamul în ziua de azi
Este important intai sa alegeti daca doriti un hammam traditional sau cel de la hotelul in care sunteti cazati. In cel traditional, veti fi intampinati la intrare si puteti alege tipul serviciului:standard, traditional ori de lux. Cel standard presupune sa vii de acasa cu sapunul si prosopul. În cel traditional nu trebuie sa aduci nimic. La cel de lux, beneficiezi suplimentar de un masaj de 30 de minute cu ulei parfumat.
Asadar dupa alegerea optiunii, musafirul primeste un fel de prosop de bumbac si saboti de lemn, fiind condus spre cabinele unde se va schimba.
Reguli şi proceduri
In unele hammam-uri, femeile trebuie sa poarte costum de baie pe sub prosopul cu care sunt infasurate. Sala in care sunt cabinele, este incalzita la 40 de grade, corpul musafirului putandu-se astfel acomoda la temperatura din interior. Se trece apoi intr-o sala cu temperatura medie. Dupa aceea, trec intr-o alta incapere in care aerul si vaporii sunt la o temperatura mai ridicata pana la 75 de grade. Persoana se poate plimba prin aceasta camera si se poate uda cu apa rece pentru a mai regla temperatura coprului. Dupa aceea, in camera de racire, pe o lespede, va primi un masaj reconfortant si deosebit, dupa o baie de spuma, fiind pregatit pentru perioada de relaxare.
Aceasta cameră, imensa, numita sıcaklık, este de obicei foarte frumos decorata, cu bucati mari de oglinzi ori de sticla colorată. Prezintă o arhitectura deosebita, in colturi fiind fantani arteziene în timp ce tavanul, in forma de cupola, lasa sa filtreze lumina prin vitralii.
Masaje şi terapii
În această cameră, pe o lespede uriaşă, musafirul se intinde iar un maseur il spala cu sapun. Apoi il curata frecandu-l cu o manusa aspra, curatind celulele moarte. Procedeul poate parea cam dur, insa la finalul sau, pielea devina fina si proaspata. Apoi, cu o panza speciala, ca o husa de perna, se creaza spuma. Aceast aeste pusă pe corpul incins al acestuia. Dupa ce este bine inmuiat i se aplica un masaj, special, neobisnuit pentru europeni. Corpul musafirului este rasucit in toate partile incat i se aud pocnituri din cele mai neasteptate locuri. La final se vopsesc talpile si palmele cu henna, obicei considerat a fi deosebit de frumos. Corpul este dat cu uleiuri parfumate.
Foto: Pinterest, Shutterstock, Ion Diamandi