Oglinzile, între rolul utilitar şi cel decorativ

Până la obținerea primelor oglinzi din sticlă de către sticlarii din Murano (secolul al XII-lea), bronzul și argintul șlefuit erau folosite pe post de oglindă, încă din perioada Egiptului și a Chinei Antice. În secolul al XIX-lea, s-a descoperit procesul chimic de acoperire a sticlei cu argint metalic, iar oglinzile actuale se obțin prin pulverizarea unui strat subțire de aluminiu sau de argint topit.

Palatul Versailles, Sala Oglinzilor
Sală de muzică în Palatul Versailles

Sălile palatelor sunt apreciate şi după calitatea, mărimea şi stilul nelipsitelor oglinzi care amplifică bogăţia acestor interioare nobiliare.

Accesoriu şi decoraţie

Oglinzile pot fi utilizate strict pentru funcția lor de a reflecta imaginile sau pot avea rolul de obiecte decorative.

Cu ajutorul unei rame deosebite ca formă, material sau culoare, o oglindă poate lesne deveni elementul central din cadrul unei amenajări. Oricum ar fi, oglinda aduce un plus semnificativ oricare ar fi decorul în care este folosită.

Oglinzile şi stilul amenajării

Dacă în cazul unei amenajări în stil clasic, oglinzile sunt un must, având rolul de a amplifica efectele, în special culorile şi eleganţa, acestea îşi păstrează rolul în oricare stil, inclusiv în cel minimalist şi industrial. Din lemn, metal aurit sau argintat, sau din ipsos, rama joacă şi ea un rol hotărâtor.

Livingul vilei Montecino, aparţinând vedetei TV Oprah Wilfrey, decorat cu oglinzi în stil baroc

În stilul clasic, rama poate fi ea însăşi foarte ornamentată, cu încrustaţii inclusiv baroce, integrându-se astfel într-un décor nobiliar sau numai elegant.

Amenajare în stil minimalist

Aceste oglinzi pot fi folosite cu succes şi în stilul industrial su minimalist, ca obiect vintage în contrapondere. În aceste din urmă stiluri se practică mult şi rame simple, metalice, cu linii foarte drepte şi care se încadrează unitar în aceste ambientări.

Accesoriu cu funcţie utilitară

Folosită pentru funcţia sa de a reflecta imaginile, locul cel mai potrivit al oglinzii  este în living. Deasupra şemineului sau a unei comode, aceasta va reflecta imaginile din această funcţiune care este şi cartea de vizită a casei, în special mobilierul, cea mai importantă decoraţie a casei.

Tot deasupra unei commode sau pur şi simplu atârnată de perete, oglinda oferă persoanelor prezente în hol, în special invitaţiilor, posibilitatea de a realiza ultimele retuşuri ale ţinutei, înainte de a intra propriu-zis în locuinţă.

În baie este locul în care prezenţa oglinzii este obligatorie pentru îndreptarea ţinutei, aranjarea părului sau machiatul la doamne.

Stilul de viaţă clasic avea drept caracteristică în dormitor prezenţa unei comode sau mese de machiaj pentru doamne, însoţită de o oglindă de dimensiuni mari. În zilele noastre se regăseşte doar oglinda sau oglinzile înalte. De cele mai multe ori locul lor este pe uşile dressingului.

Oglinzile au un loc bun şi în dining. O masă bogată, îmbelşugată şi frumos decorată fiind amplificată la maxim de imaginea sa din oglinzi.

Amplificarea spaţiului şi o senzaţie de răcoare

În plus, introducerea oglinzilor în amenajare are și rolul de a amplifica vizual spațiul. Foarte important în cazul amenajări spaţiilor mici, apartamente de două camere sau garsoniere, oglinda oferă impresia unui spaţiu mai mare.

Este de remarcat că acest lucru se poate realiza şi la exterior, în grădină. Este o soluţie mai nouă dar deosebit de spectaculoasă. Poate fi atât folositoare cât şi interesantă în cazul grădinilor urbane de dimensiuni mici. Dar nu numai. Ideea este de a se folosi oglinzi dreptunghiulare şi foarte înalte (aproximativ dimensiunea unui om). Puteţi încerca în orice grădină să sprijiniţi de un copac o astfel de oglindă şi veţi vedea rezultatul.

Pe timpul verii, când şi în casă temperaturile sunt ridicate, oglinda aduce o binevenită senzaţie de răcoare. Bineînţeles că aceasta este în funcţie de mărimea suprafeţelor vitrate.

Pont designer: cum obţii efectul antichizat

Dar ramele deosebite nu sunt singura modalitate pentru a accentua prezența unei oglinzi. Prin crearea unui efect antichizat al suprafeței oglinzii, aceasta capătă un aspect care impune stil și valoare spațiului în care este expusă.

O oglindă tratată în această manieră poate fi aplicată direct pe perete sau poate fi înrămată. Prezente în zona de dining sau deasupra șemineului, astfel de oglinzi vor atrage privirile. Imaginile reflectate de suprafața neclară a acestora sunt unele interesante. Holul de la intrare poate beneficia de prezența unei oglinzi antichizate, ocupând chiar suprafața totală a unui perete. Nu trebuie omisă nici zona de backsplash din bucătărie sau baie.

Materiale necesare şi etape

Pentru iubitorii de Do-It-Yourself, efectul antichizat al suprafeței unei oglinzi se poate obţine fără a fi necesar să apelezi la profesioniști. Ai nevoie de puțin timp liber și o serie de materiale. Între acestea: oglinda, acid clorhidric (muriatic), decapant pentru vopsea, spray auriu/argintiu cu aspect de antichizare, un șpaclu din material plastic, prosoape de bucătărie, cârpe din bumbac, o sticlă de plastic cu pulverizator, mască, ochelari de protecție și mănuși rezistente la substanțe chimice. Ar fi recomandat ca acest proiect să se realizeze în aer liber. Dar dacă acest lucru nu este posibil, spațiul trebuie bine ventilat.

După ce acoperi suprafața pe care urmează să lucrezi, așezi oglinda cu fața în jos și aplici un strat gros de decapant pentru vopsea. Ai grijă să respecţi instrucțiunile producătorului în ceea ce privește timpul necesar acționării.

Faza următoare constă în îndepărtarea decapantului cu ajutorul șpaclului din plastic și curățarea cu grijă a suprafeței cu ajutorul unei cârpe umede și ulterior a uneia uscate. Acidul clorhidric se toarnă în sticla de plastic și se stropește la întâmplare în câteva zone de pe spatele oglinzii. Designerul recomandă cu precădere zonele de pe margini.â

În maximum un minut, stratul reflectant de pe spatele oglinzii va lăsa la vedere suprafața transparentă a sticlei. În acest moment este nevoie de prosoapele de bucătărie pentru a opri procesul de antichizare. Ulterior, se pulverizează spray cu efect de antichizare pe toată suprafața aflată pe spatele oglinzii. După uscarea spray-ului, oglinda poate fi integrată cu succes în amenajare. Se poate face fie prin înrămarea ei sau directa aplicare pe suprafața peretelui.

Astfel, cu puțină îndemânare și timp liber, poți transforma o oglindă banală în punctul focal al amenajării unui spațiu. Şi aceasta, indiferent de stilul de amenajare abordat.

Foto: Pinterest, Shutterstock