Situată pe un deal înclinat ușor, această casă unifamilială din cărămidă din Mallorca reprezintă tipul clasic de casă cu curte în varianta sa contemporană.
Premiul întâi la Concursul Wienerberger Brick Award
Acesta este un concurs internațional de arhitectură menit să pună în lumină, la nivel internaţional, proiectele arhitecturale care folosesc produsele ceramice într-o manieră excepțională. În 2020, Wienerberger a organizat a noua ediție a acestui concurs bienal.
Categoriile de concurs au fost: rezidențial, rezidențial urban (blocuri de locuințe), construcții publice (spații de birouri, clădiri comerciale, clădiri industriale, spații publice), soluții speciale (concepte inovative, utilizarea noilor tehnologii de construire, modalități inedite de utilizare a materialelor ceramice).
Proiectele înscrise în competiție pun în în valoare utilizarea materialelor ceramice, gama de aplicații fiind foarte diversă – de la blocuri și țigle, la cărămizi aparente, panouri și pavaje.
O atenţie suplimentară a fost acordată modului în care proiectele îmbină funcţionalitatea, sustenabilitatea şi eficienţa energetică.
Proiectul casei din Mallorca a fost realizat de echipa de arhitecţi TEd’A arquitectes şi a obţinut anul trecut premiul cel mare al competiţiei Wiennerberger Brick Award la categoria Locuințe unifamiliale.
În cazul casei de Mallorca au fost folosite ca materiale blocuri de argilă tip cărămidă, cărămizi orientate şi cărămizi de pavaj.
Arhitectură, design
În proiectul realizat de TEd’A arquitectes, arhitectura este construită pe un pătrat, fără a fi nevoie să urmeze în mod strict și dogmatic geometria.
Izolate din exterior în cea mai mare parte, casele clasice cu curte dezvăluie o varietate de spații, poteci, plante, locuri închise, deschise și acoperite. În acest context apar arcade, verande, terase. TEd’A arquitectes folosește și aceste soluţii pentru a încadra casa din Mallorca în acest peisaj. Piatra este integrată în pereții exteriori de beton, şi astfel, împreună cu acoperișurile verzi, casa devine o parte a peisajului cultural care este dus mai departe.
Designul și materialele naturale de construcție sunt aplicate cu o mare abilitate și coordonare astfel încât spațiile interioare să arate ca spații exterioare trase spre interior, și invers. Pereții sunt din cărămizi, parțial din cărămidă de lut. La interior sunt vopsiţi în alb. În spațiile exterioare, tonul lor pământiu luminos, roșiatic este înmuiat uşor cu nămol. Astfel încât această nuanţă nu dispare, dar, de asemenea, nu apare în prim plan într-un mod dominant.
Folosirea cărămizii ca material de bază a structurii de rezistenţă a casei are ca rezultat un climat interior plăcut, răcoros pe timpul verilor calde din această zonă şi călduros pe timpul sezonului rece. Cărămida este un material de construcţie natural, folosit din cele mai vechi timpuri.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Una caldă, alta rece în Piaţa Romană
-
Apartament din vechi palat milanez, plin de artă și design
-
Din nou despe casa Nanu Muscel