Adăugarea unui covor într-o cameră poate conduce către un spaţiu mai atractiv şi un design mai interesant. Covorul aduce un plus de căldură şi culoare interiorului şi deseori este elementul care contribuie decisiv la etichetarea cozy a acestuia.
De unde știi ce culoare ar trebui să alegi pentru covor? Iată câteva sfaturi simple pentru a decide ce culoarea să alegeţi pentru covor. Totodată, fiind cel mai mult în contact cu încălţămintea, cu praful sau picioarele animalelor de companie, covorul îşi poate pierde din calităţile sale fizice şi estetice. În acest sens vă prezentăm şi câteva idei de întreţinere.
Cum alegi culoarea
Cel mai simplu mod de a vă asigura că nuanţa unui covor se potrivește frumos cu spațiul dvs. este să proiectați decorul din jurul covorului! Dacă începeți să creionaţi designul unei camere cu covorul, puteți alege orice culoare doriți și puteți începe de acolo. Nu va trebui să vă faceți griji dacă culoarea covorului funcționează, deoarece va fi baza pe care vă concepeţi restul designului. Luați în considerare funcția spațiului.
Nuanţă deschisă sau închisă?
Dacă aveți copii sau animale de companie care petrec mult timp în camera de zi, un covor cu o culoare deschisă ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru acel spațiu. Va fi greu să păstrezi covorul curat și vei ajunge să te simți mai frustrat în încercarea de a-l să-l păstra proaspăt și clar.
În același timp, alegerea unui covor mai întunecat pentru o zonă de intrare este un mod inteligent de a ascunde orice murdărie provenită din exterior. Dacă v-ați propus să aveți un covor alb sau foarte deschis la culoare, acesta va fi mai potrivit pentru o cameră cu trafic mai mic.
Idei de design
Cel mai simplu mod de a alege o culoare de covor care se potrivește cu spațiul dvs. este potrivirea acestuia cu schema de culori existentă.
Puteţi folosi paletarul de culori pentru a afla ce culori vor funcționa cel mai bine cu designul dvs.! Culorile complementare (cele care sunt opuse pe paletarul de culori) vă vor oferi un aspect vizual deosebit, cu un contrast ridicat. De exemplu, plasați un covor cu ton portocaliu într-o cameră cu accente albastre. Lipirea cu culori similare (cele care sunt una lângă alta pe paletar) va oferi un anumit contrast. Deasemenea vă va permite şi să păstrați un aspect unitar. Exemplu: alegeți un covor verde pentru a-l așeza într-o cameră cu accente de albastru.
Dacă doriți un aspect cu un contrast redus, mergeți cu o schemă monocromă de aceeași culoare în tonuri diferite. Exemplu: alegeți un covor albastru pentru bebeluși pentru o cameră cu accente de albastru mai închise.
Lucrați cu culori neutre
Un covor în culori neutre înseamnă că va funcționa cam cu orice spațiu. Atunci când alegeți un covor neutru, țineți cont de tonurile pereților și pardoselilor. Astfel, veţi găsi o nuanță care să completeze spațiul.
Dacă aveți podele întunecate, vă recomandăm să alegeți un covor neutru cu tonuri mai închise pentru a păstra accentul pe culorile de accent din spațiu. Dacă vrei cu adevărat ca covorul tău să fie vedeta încăperii, asiguraţi-vă de contrastul cu culoarea pardoselii.
Covoare suprapuse
Texturile iubesc texturile. Fiţi deschişi deci la stratificare. Nu vă faceţi griji dacă totuși nu puteţi să vă bazaţi pe o singură culoare pentru designul covorului.
Puteți acoperi covoare de diferite culori și dimensiuni pentru a se potrivi cu estetica designului dvs. și a uni spațiul. Încercați să puneți un covor mic accent peste unul mai mare neutru. Astfel, orice spațiu să pară mai eclectic și mai interesant din punct de vedere vizual.
Camere frumoase cu covoare chilim
Chilimurile turcești – covoare foarte modelate, viu colorate, țesute plat – stilui este vechi dar acum sunt la modă. Designul lor colorat le face să fie o frumoasă completare a mobilierului mai minimalist și modern. Deasemenea este o modalitate excelentă de a aduce puțină textură într-o încăpere. Iată câteva exemple de spații cu covoare chilim.
Sfat. Se poate cumpăra şi un chilim mai vechi. Este mai decolorat dar patina timpului îi conferă culori moi, desaturate, preferate de unele persoane
Un covor chilim poate fi o alegere bună în baie. Faptul că este țesut plat îl face și o soluţie interesantă pentru bucătărie. În schimb, un covor chilim într-un spațiu luminos în stil scandinav este de-a dreptul perfect.
Idei de întreţinere
Bătutul covoarelor, mult răspândit în trecut, nu se mai practică, deşi rezultatul era deseori pozitiv. Depinde cât de mult şi cât de bine băteai covorul. Operaţiunea era însă obositoare şi nu tocmai plăcută pentru vecinii la care ajungea praful scuturat precum şi zgomotul. Acum covoarele se dau la spălătorie iar viaţa lor este mai scurtă deoarece în multe cazuri se folosesc substanţe chimice.
O baie în zăpadă conferă covorului o strălucire pe care numai natura i-o poate oferi. Cum se procedează? Se întinde covorul pe un strat de zăpadă proaspătă şi curată. Aruncaţi peste el câţiva pumni de zăpadă şi bateţi-l uşor cu un băţ. Se întoarce şi pe cealaltă parte şi se procedează la fel. Dacă este soare se lasă expus la raze 10-15 minute. Întreaga operaţie trebuie să dureze 30-40 de minute. Covorul nu numai că va arăta glorios. În mod sigur se va scăpa de eventualele cuiburi de molii, marele duşman, care stau ascunse în ţesătură. După ce se usucă în casă, se dă pe suprafaţa sa cu o cârpă înmuiată în oţet.
Foto: Pinterest