De ani buni în interioarele contemporane îşi au locul accesorii, decoraţiuni şi chiar mobilier realizate manual de meşteri artizani sau designeri care reinterpretează motive şi modele tradiţionale româneşti – o tendinţă constantă în designul de interior
Tradiţiile româneşti inspiră designul contemporan
Printre produsele tradiţionale româneşti care au cel mai mare succes se numără ţesăturile de orice fel, în special covoarele.
Vasele, obiectele decorative sau accesoriile pentru masă din ceramică sunt de asemenea preferate obiectelor industrializate. În ceea ce priveşte materialele, primează lemnul, ceramica, metalul, piatra, blănurile.
Stilul tradiţional românesc – în care se regăseşte un mix de caracteristici ale stilurilor brâncovenesc, contemporan şi, nu in ultimul rând, rustic şi retro – este o sursă nesecată de inspiraţie atât pentru construcţia casei, cât şi pentru amenajări de interior sau exterioare, putând fi lesne abordat într-o interpretare modernă.
Inspiraţia din stilul tradiţional în decoraţiile interioare şi chiar exterioare ale caselor are rădăcini adânci.
Bufetul de la Şosea, una dintre primele case în stil neoromânesc, opera arhitectului Ion Mincu de pe Bulevardul Kiseleff, ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea are decoraţii exterioare ceramice după motive folclorice. Operele de artă ale lui Brâncuşi, care au revoluţionat domeniul artistic au la bază inspiraţia din stilul tradiţional românesc.
Finisajele sunt intense şi expresive – câteva accente tradiţionale româneşti într-un interior contribuie la crearea unei atmosfere confortabile şi spirituale. Un astfel de interior va fi bogat în materiale naturale, obiecte de artă sau anticariat precum şi obiecte de artizanat.
De altfel astfel de obiecte, între care covoarele olteneşti, icoanele pictate inclusiv cele pe sticlă, cergile, ouăle pictate şi accesoriile sau decoraţiunile din lemn sculptat sunt foarte bine cotate astăzi şi bine comercializate la târgurile de specialitate, iar magazinele de la Muzeul Satului atrag foarte mulţi turişti. Au apărut şi magazine online de succes cu astfel de produse preluate de la artizani autentici, Verii Botez fiind un bun exemplu.
Designeri importanţi cum sunt, de exemplu, Irina Neacşu sau cei de la Dizainăr, se inspiră deseori din tradiţiile populare în realizările lor.
Pe de altă parte mai există şi case tradiţionale în care se regăsesc multe dintre „ingredientele“ rustice româneşti cunoscute, precum frumoase sobe de pământ, podele şi bârne de lemn, preşuri lucrate manual, paturi tradiţionale de lemn, „tapiţerii“ pentru pereţi lucrate de mână.
O parte dintre aceste accente tradiţionale pot fi păstrate în decorul final, iar altele pot fi înlocuite cu obiecte de decor actuale, realizate de designeri sau chiar din magazine moderne.
Stilul tradiţional românesc va fi mereu un stil inedit şi reprezentativ, iar reinterpretarea acestuia poate lesne conduce către decorurile contemporane, fiind şi o cale importantă de a transmite tradiţia următoarelor generaţii.
Covoarele maramureşene, la mare căutare în Franţa
Dacă covoarele olteneşti de inspiraţie turcească sunt binecunoscute în special în capitală, cele maramureşene sunt mai răspândite în Transilvania.
Covoarele şi accesoriile textile expuse de compania Woolfollies la târguri internaţionale de renime, al cărei promotor şi designer este Andreea Coman, stârnesc un real interes în Franţa, unde îşi are sediul firma. Succesul se datorează faptului că sunt folosite exact ingredientele la mare modă atât în lifestyle, cât şi în domeniul home&deco: materiale şi culori naturale, tehnici artizanale, design tradiţional cuplat cu elemente moderne.
Covoarele din lână sunt ţesute de meşteri maramureşeni cu modele şi motive din această regiune a ţării. Designerul inserează elemente din piele – care dau o strălucire specială – şi de asemenea adăugă elemente grafice geometrice, dintre care unele de inspiraţie brâncuşiană au putere de simbol.
Foto: Pinterest, Shutterstock, Woolfollies
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial
-
Amenajările în stil bohemians şi cele maximaliste, cele mai frecvente abordări în designul de interior