Să locuieşti la mansardă poate fi comod şi şi deosebit de romantic. Pentru a menţine însă nivelul de confort este nevoie de accesorii precum şi o serie de măsuri care vizează în special ferestrele şi deci asigurarea unui iluminat natural corespunzător.
Amenajarea mansardei prezintă posibilităţi practic nelimitate. Aceasta datorită în special tavanului înclinat, libertatăţii de alegere a compartimentării şi volumului extrem de diferit faţă de o încăpere dreptunghiulară. Pe de altă parte, aici se regăseşte o multitudine de materiale de construcţie naturale, în primul rând lemnul (căpriori, grinzi, duşumea, ferestre). Acestea oferă acea căldură specifică numai acestor spaţii. În funcţie de stilul preferat, se poate realiza un aranjament cald şi prietenos. Se poate opta şi pentru o amenajare elegantă şi eclectică sau una minimalistă şi rustică. De multe ori o ambientare tip loft, într-un stil neconvenţional, cu accente industriale este o soluţie foarte îndrăgită de către tineri.
Ferestre de mansardă şi rulouri
Podurile caselor vechi pot fi amenajate ca mansarde şi astfel se câştigă un spaţiu suplimentar important de locuire. Dar funcţionalitatea podului nu solicită o lumină naturală aşa cum este necesar în cazul locuirii. De aceea pentru amenajarea mansardei este necesar în primul rând montarea de ferestre (de mansardă).
Lumină naturală şi aer proaspăt
Acestea asigură o lumină corespunzătoare precum şi aport de aer proaspăt când este cazul. Lumina şi aerul curat sunt principalele elemente care determină la o locuinţă să fie sănătoasă. De aceea, atât în cazul caselor vechi cât şi pentru cele noi, numărul, mărimea şi poziţionarea ferestrelor, designul mansardei sunt esenţiale. Este necesar ca un specialist să facă calculele necesare şi să determine aceşti parametri.
Ferestrele de mansardă dau un aer original şi boem. Deasemenea, asigură lumina naturală, deosebit de importantă în acest spaţiu unde, din cauza înclinaţiei acoperişului, nu se pot pune ferestre obişnuite.
Peisajul care se deschide de la fereastra mansardei este spectaculos, datorită unghiului de înclinaţie al acoperişului. Sub pereţii în pantă te poţi desfăta dimineaţa la o ceaşcă de cafea sau ceai, admirând spectacolul cerului sau al acoperişurilor şi munţilor. Priveliştile sunt speciale în orice anotimp. Pot fi peisaje acoperite de zăpadă iarna, înverzite primăvara şi vara sau în culori spectaculoase, roşietice, galbene şi maro în timpul toamnei.
Ferestrele de mansardă pun în valoare zone sau obiecte importante din casă. Iar aceasta, fără a afecta conceptual arhitectural al acesteia ci, dimpotrivă, îl potenţează.
Întreţinerea ferestrelor de mansardă
Fiind înclinate, sunt mai puţin protejate de intemperii, fie ele ploaie sau zăpadă, precum şi de impurităţi şi frunze. De aceea, pe măsura trecerii timpului necesită câteva măsuri simple pentru întreţinere. Între acestea se numără lăcuirea lemnului (aceasta trebuind a fi făcută cu un lac pe bază de apă), ungerea balamalelor şi curăţarea jgheaburilor ramelor de etanşare de frunze şi alte impurităţi. Este recomandat ca acestea să se facă toamna. Când ninge, pe acoperiş şi pe ferestrele mansardei se pot acumula cantităţi mari de zăpadă şi gheaţă. Fereastra reprezintă una dintre primele zone unde acestea încep să se topească. Este nevoie de o măsură în plus. Şi anume, curăţarea zăpezii şi a gheţii din zona situată deasupra şi împrejurul ferestrei. Astfel, se permite drenarea eficientă a apei rezultate în urma topirii zăpezii. Dacă nu se procedează astfel, altenanţa dintre perioadele calde şi reci poate avea ca rezultat formarea unui bloc de gheaţă pe fereastră. Acesta poate determina acumularea apei proaspăt topite şi, astfel, infiltraţii în jurul ferestrei.
Accesorizarea ferestrelor de mansardă
Geamul izolator cu care este prevăzută fereastra asigură un coeficient de izolaţie termică ce reduce substanţial pierderile de căldură. Pentru sporirea confortului termic (dar şi fonic) nu uitaţi că accesorizarea ferestrei cu un rulou interior, pe lângă rolul său decorativ, îmbunătăţeşte substanţial la rândul său izolaţia termică în timpul iernii.
Pentru zilele însorite, când lumina puternică a soarelui poate deranja, rulourile interioare şi exterioare reprezintă deasemenea o bună soluţie. Umbrirea ajută şi la creşterea eficienţei energetice a locuinţei (mansardei). Aceasta deoarece se reduce astfel consumul de energie pentru răcirea spaţiului în timpul zilelor călduroase de vară.
De exemplu, în cazul rulourilor propuse de VELUX, pe lângă stilul inconfundabil şi expresivitatea dinamică pe care o transmit interioarelor prin intermediul designului realizat de designeri renumiţi, acestea împiedică pătrunderea luminii în mansardă cu 95% şi îmbunătăţesc izolaţia termică cu până la 33%.
Deasemenea, rulourile plisate opace reprezintă o inovație în ceea ce privește accesoriile pentru ferestrele de mansardă Velux. Fiind o combinație între ruloul opac și cel plisat simplu, îmbină funcționalitatea cu designul. Este deasemenea foarte ușor de folosit datorită celor două bare de operare. Acestea conferă în același timp un efect garantat de întunecare iar ca avantaje se pot poziţiona şi mişca oriunde pe suprafaţa ferestrei. Sunt deasemenea foarte eficiente energetic. Materialul plisat dublu tip fagure şi folia termoizolatoare din aluminiu din interiorul fagurelui îmbunătăţesc izolaţia termică cu până la 34 %) şi sunt disponibile în 8 culori.
Roletele exterioare VELUX sunt cele mai complexe accesorii pentru ferestrele de mansardă. Acestea sunt ideale în sezonul rece, datorită faptului că îmbunatăţesc izolaţia termică cu 27%. Deasemenea şi în sezonul cald, pentru că reduc căldura cu până la 95%.
Roletele se monteaza pe exteriorul ferestrei de mansardă. Au ca şi componente lamele din aluminiu, tip sandviş, umplute cu spumă poliuretanică. În plus, obturează complet lumina, asigură intimidate, asigurând o protecţie ridicată la intemperii şi faţă de acţiunile exterioare mecanice.
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei