Primăvara este cel mai bun moment pentru a demara lucrări de renovare. Planificarea, bugetarea şi urmărirea lucrărilor reprezintă cheia pentru succesul acestor acţiuni. Odată cu renovarea este recomandat să luaţi în calcul soluţii pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a casei precum şi faptul că acum este momentul unor dotări suplimentare (panouri solare, aparate electrocasnice de clasă superioară, etc.). La alegerea materialelor necesare renovării (izolaţii, chituri, vopsele, parchet, mobilier, etc.) veţi avea în vedere în primul rând pe cele recomandate ca fiind sustenabile şi care nu degajă substanţe poluante.
Când
Există câteva simptome care indică faptul că este timpul de renovare. Pereţii sunt cei care poartă cel mai des semnele timpului. Prin căderi ale tencuielii, culoare degradată (la faţade) sau muchii lovite, zugrăveală îngălbenită, fisuri în suprafaţa lavabilă (la interior), etc.
Dacă locuinţa nu mai este eficientă din punct de vedere termic, facturile la utilităţi sunt mari este semnul că e necesar să izolaţi casa, să schimbaţi tâmplăria sau sistemul de încălzire cu unele mai performante. În cazul în care au apărut infiltraţii la baza acoperişului, pe pereţi, din cauza fundaţiei neizolate sau a unei terase cu probleme, este necesar să realizaţi hidroizolarea exteriorului locuinţei. Deasemenea dacă observaţi că acoperişul are ţigle sparte sau lipsă sau culoarea s-a degradat substanţial, înseamnă că este necesară o renovare a acestuia.
Dacă nu vă mai simţiţi confortabil în propria casă, dacă există un miros greu, dacă obiectele par îmbâcsite şi lipsite de strălucire, este clar ca a venit timpul pentru o reîmprospătare. Puteţi să zugrăviţi, să montaţi altă faianţă sau parchet, să schimbaţi mobilierul şi să cumpăraţi aparatură pentru filtrarea aerului.
Cum
În toate aceste cazuri, primul lucru pe care trebuie să vi-l propuneţi este o analiză realistă a operaţiunilor care trebuie întreprinse. Este indicat să cereţi sfatul unui profesionist. Mai ales că, de multe ori, problemele cele mai grave şi cele mai costisitoare pot fi ascunse în pereţi. Şi anume, la instalaţiile electrică, de alimentare cu apă sau de canalizare etc. Specialistul va întocmi un deviz mult mai apropiat de realitate decât veţi face pe cont propriu. Deasemenea veţi avea şansa să scăpaţi de surprizele neplăcute de pe parcurs.
La cheltuielile estimate de specialist este bine să mai adaugaţi cel puţin 10% pentru cele neprevăzute. În mod sigur vor apărea. Întocmiţi o lista cu materialele necesare şi cu valoarea manoperei şi puneţi pe primul loc lucrările cele mai importante. De pildă, pe cele care ţin de structura de rezistentă, zidărie sau instalaţii. Dacă nu aveţii bani să faceţi toate lucrările în acelaşi timp, stabiliţi un grafic pe termen de unu-trei ani şi realizaţi-le pe rând. O altă posibilitate pentru a scăpa de şantierul pe termen lung este contractarea unui credit bancar pentru proiecte de renovare.
Renovaţi de jos în sus
Mai ales în cazul în care aveţi o casă veche, este obligatoriu să porniţi de jos în sus. Cereţi să vi să spună care e starea fundaţiei, a structurii de rezistenţă şi a zidăriei. Aflaţi dacă este nevoie de o nouă hidroizolare a soclului sau de o hidro şi termoizolare a pereţilor. Consultaţi specialistul şi în privinţa acoperişului. După ce faceţi o listă cu toate operaţiunile de renovare necesare, solicitaţi un buget aproximativ pentru ele.
Foto: Shutterstock
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei