Incendiile şi casele noastre

Desele incendii din ultima vreme, soldate şi cu tragedii, au readus în centrul atenţiei, dacă mai era nevoie de aşa ceva, problema protecţiei la foc în clădiri. Aceasta are, desigur, numeroase faţete, de la reglementări la măsuri de prevenire şi materialele pentru construcţii precum şi soluţiile  folosite în amenajări  în casele noastre. 

Există deasemenea  numeroase studii şi cercetări numai dacă ne gândim la cele efectuate, de exemplu, la INCERC (nu  ştiu câţi îşi mai aduc aminte de domnul Dumitrescu “Foc”), la Institutul Lemnului. Nici o companie mai importantă producătoare de materiale pentru construcţii nu îşi permite să nu ia în seamă comportarea la foc a produsului iar unele, pun în prim plan chiar această temă.

Reglementări şi soluţii

Reglementări există (chiar dacă normativul este vechi), există şi soluţii (este adevărat unele mai scumpe, dar în ultimă instanţă este vorba de viaţa şi siguranţa noastră), problema este că nu totdeauna  se iau în consideraţie. În ultima perioadă de timp s-au construit multe case din lemn, mai ales că acestea sunt sănătoase şi frumoase. Nu puţine au fost însă şi incendiile apărute cu mari pagube.

Cauze. La ce să fim atenţi

De foarte multe ori cauzele au fost instalaţiile electrice neizolate corespunzător, defectuoas, expuse la suprasarcini precum şi folosirea lemnului netratat contra focului. Maşinile de spălat electrice care, în timpul folosirii supraîncălzesc conductorii electrici (şi pot conduce la scurtcircuite) precum şi afumătoarele de la ţară, plasate în apropierea caselor, se dovedesc a fi cele mai frecvente cauze ale incendiilor din ţara noastră.

Este interesant şi de ştiut în ce funcţiuni din locuinţe apar cel mai des incendii. Conform datelor statistice, bucătăria, cu 31%, este locul cu frecvenţa cea mai mare. Urmează diningul (28%), garajul (15%) şi dormitorul (8%).

Protecţie

Pentru evitarea şi prevenirea unor astfel de situaţii se recomandă o informare serioasă, apelul la specialişti, în special la arhitecţi, folosirea de materiale adecvate. Cetăţenii se pot expune la mari riscuri dacă folosesc materiale neconforme pentru construcţii şi renovări, în special la cele de reabilitare termică la care se face deseori apel în ultimul timp. Aceste lucrări conduc la creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi deci la facturi mai mici de întreţinere dar, în nici un caz, aceste avantaje nu trebuie să aibă ca revers expunerea la accidente şi incendii.

Pentru a vă proteja și a nu vă expune la riscuri, trebuie deci să fiţi atenți atât la materialele termoizolante folosite la reabilitările termice cât și la modul în care acestea se realizează.

Foto: Pinterest