Cum amenajezi un iaz pas cu pas

Un iaz în curte sau în grădină poate oferi un de décor îmbunătăţit iar ambianţa va fi mult mai plăcută.

Condiţii iniţiale

Acum este un moment prielnic pentru realizarea unui iaz, timpul lucrărilor fiind estimat la 2 -3 săptămâni. Astfel când vor veni căldurile verii, vă veţi putea bucura de apă şi deci un pic de răcoare în apropierea casei.

Faţă de piscină terenul necesar poate fi mult mai mic. Un iaz poate fi construit şi în regim de DO-IT-YOURSELF dar este necesar să se respecte mai multe reguli.

Recomandare. Alege pentru poziţionarea iazului un loc potrivit, mai precis într-o zonă în care să fie umbră jumătate de zi, deoarece expunerea îndelungată la soare favorizează înmulţirea algelor verzi .

Înainte de a începe săpăturile, trasează cu un furtun conturul dorit. În felul acesta, vei vedea dacă forma de pe hârtie se potriveşte cu cea de la faţa locului.

Trasarea şi săparea gropii

Dacă lucrurile stau aşa cum ai plănuit, urmează trasarea şi săparea gropii, care se vor face după forma şi dimensiunile bazinului sau după propriul plan, dacă mergi pe varianta foliilor izolatoare. În ultimul caz, îți recomandăm să sapi groapa în trepte, cu pante puţin abrupte. Motivele ţin atât de partea estetică, cât şi de cea practică – astfel, vei preveni surparea malurilor.

Prin terasarea malurilor, vei putea să amplasezi ghivece cu plante acvatice care necesită adâncimi diferite, fără ca acestea să alunece necontrolat în iaz. 
Apoi, în momentul în care va fi necesar să intri în apă pentru a face lucrări de întreţinere, treptele te vor ajuta să accesezi uşor toate zonele iazului, fără să aluneci în apă.


Atunci când sapi groapa, fii foarte atent la nivel! Încearcă să execuţi această operaţiune în aşa fel încât marginile să fie la acelaşi nivel pe tot perimetrul iazului. În acest sens, îți recomandăm să verifici regulat marginile cu un poloboc.

Bazinul

După ce săpăturile sunt gata, curăţă groapa de rădăcini şi pietre, care ar putea deteriora în timp bazinul sau folia. Pentru o protecţie în plus, acoper-o cu un strat de 10-20 cm de nisip fin.

Etape de realizare a iazului: poziţionare şi trasare, săparea gropii, montare folie, umplere cu apă şi populare cu plante şi peşti


Urmează introducerea bazinului sau aplicarea foliei, după caz. Ideal ar fi ca bazinul să fie puţin mai înalt decât groapa (cu cel mult 10 cm). Pentru a masca marginile, folosește vegetaţie.

Dacă alegi varianta foliei, lasă un şănţuleţ în care să o fixezi. Totodată, acesta va avea şi rolul de a drena apa pluvială. Umple șanțul cu pietriş, pentru a împiedica deplasarea foliei.

Ultima etapă este și cea mai plăcută: umple iazul cu apă, după care populează-l cu diferite specii de plante și pești.

Sfat. Achiziţionarea şi instalarea unei instalaţii specifice de recirculare a apei este indicată. Astfel, datorită existenţei vegetaţiei şi faunei, nu va mai fi necesară curăţarea iazului. Fără recirculare, iazul ar trebui curăţat de două ori pe an-

Foto: Shutterstock, Pinterest

1 thought on “Cum amenajezi un iaz pas cu pas

Comments are closed.