Panourile 3D, o soluţie deosebită pentru decorarea pereţilor

Panourile decorative 3D sunt apreciate de către designeri ca fiind unele dintre cele mai interesante şi inovatoare produse pentru acoperirea şi decorarea pereţilor. Denumirea 3D vine de la designul în relief, care îi conferă peretelui pe care sunt aplicate un volum deosebit

Au dimensiuni mari şi sunt uşor de manipulat şi montat având în acelaşi timp şi  functie de protecţie. Se întreţin uşor în timp nefiind nevoie de specialişti şi susbstanţe pretenţioase.

Montaj, întreţinere şi utilizare

Montajul se face cu adezivi, conexpanduri, ancore, profile metalice etc. Se ţchituiesc şi se retuşează cu masticuri şi vopsele puse la dispoziţie de către producători pentru a obţine un efect cât mai realist. Se curaţă şi se întreţin cu substanţe clasice: detergent, impermeabilizanţi, ceară specială etc.

Panourile 3D au o largă utilizare în spaţiile publice, dar şi în cele rezidenţiale.

Utilizare şi modele

Designerii de interior folosesc panourile 3D cu precădere în amenajarea şi decorarea interioarelor moderne pe care le personalizează într-un fel aparte şi cărora le oferă un aspect deosebit de elegant prin texturi ornamentale sau modele repetitive.

De asemenea, sunt folosite pentru a obţine pereţi artistici în camerele de zi sau în cele stil “home cinema”. Desigur, acest finisaj se poate utiliza şi în alte încaperi, cum ar fi: dormitor, bucătărie sau hol. Se pot folosi chiar şi la exterior dacă pereţii nu sunt expuşi la intemperii.

Nu mai puţin important este faptul că se pot aplica şi pe alte suprafeţe în afară de cea a pereţilor. De exemplu pe  tavane, uşi, pardoseli, trepte/contratrepte, intradosuri, grinzi, parapeti, stalpi, mulaje, ronturi de mobilier, rame oglinzi, vase si alte elemente decorative sau  obiecte de interes.

Majoritatea modelelor 3D sunt realizate din MDF vopsit în masă. De asemenea, se găsesc şi panouri decorative 3D realizate din polistiren extrudat. Avantajul acestora este dat de dimensiunile mari şi usurinţa cu care pot fi puse în operă.

Panouri decorative pentru toate stilurile şi gusturile

Panourile decorative din poliuretan prezintă un design foarte atragator care se adapteaza oricarui stil de decorare. Sunt uşoare, excelente termo-fono izolatoare, rezistente la apă şi intemperii, se instaleaza simplu si rapid nefiind necesară o pregătire calificată. Aceste panouri sunt injectate în matriţe speciale, folosind ca materie primă poliuretan de înaltă densitate. Acesta asigură un panou stabil dimensional şi rezistent la impact. Finisajul este realizat cu praf de piatră sau vopseluri şi răşini ce conţin aditivi rezistenţi la foc.

Panourile decorative din fibră de sticlă reproduc cu fidelitate texturi si culori ale materialelor originale de bază. În această categorie intră piatră naturală, ardezia, caramida, lemnul, betonul. Acestea vin în sprijinul viziunii arhitecturale cu o nouă interpretare prin intermediul panourilor mari.

Alte plăci şi panouri decorative pot fi realizate din lemn, ceramică, fibrocement. Există şi varianta plăcilor decorative din tablă de aluminiu, cupru, alamă, inox sau oţel.

Pe piaţă există şi modele 100% ecologice şi biodegradabile. De exemplu, cele realizate din plută, trestie de zahăr sau fibre de bambus, cu avantaje pe masură. La r\ndul lor, panourile din fibre de bambus sunt foarte uşor de montat şi pot fi vopsite în culoarea dorită. Astfel se pot potrivi mai bine cu decorul încăperii.

Plăcile sunt proiectate în aşa fel încât atunci când sunt puse împreună să formeze un tipar. Materialul din care este confecţionat un panou 3D permite o decupare facilă în caz de nevoie. Deasemenea poate fi revopsit cu usurinţă pentru împrospatarea culorii.

Unde aplicaţi panourile 3D pentru a scoate interiorul dintr-un context mediocru

Fie că vorbim despre un spaţiu rezidenţial sau comercial, panourile decorative 3D sunt o opţiune excelentă de a scoate orice interior dintr-un context mediocru.

Amenajare Gavia Concept cu panouri decorative 3D

Prin materiale, culori, forme fluide sau geometrii care direcţionează privirea, către acel punct de interes, pe care ni-l dorim în orice încăpere, panourile decorative, ne oferă multiple posibilităţi. Mai mult decât atât, dacă avem nevoie de o soluţie minim invazivă, uşor de implementat, eco-friendly, ei bine, acestea reprezintă întotdeauna soluţia salvatoare pentru un décor contemporan. 

Amenajare Gavia Concept cu panouri decorative 3D

Dacă vorbim despre un dormitor, panourile 3D pot fi folosite pentru a puncta zona de somn. Pot fi aplicate pe peretele din spatele patului sau, de ce nu, şi pe tavan, în dreptul acestuia.

Personalizare cu efect artistic

În cazul camerei de zi, trebuie stabilit de la început, către ce zonă ne dorim să atragem atenţia privitorului. Spre exemplu, dacă ne dorim să punem accent pe zona de socializare. Peretele din spatele canapelei este un loc perfect pentru folosirea acestora.

Recomandare. Pentru maximizarea efectului creat de panourile decorative 3D, se recomandă folosirea luminii de accent, tip spot sau banda led.

Foto: Shutterstock, Pinterest, Gavia Concept