Se ştie că apa se integrează minunat în orice grădină, conferindu-i acesteia un aer aparte. Dar apa poate fi prezentă în curţi sub diferite forme: cascade, iazuri, lacuri, piscine.
Un iaz în curte sau în grădină poate oferi un de décor îmbunătăţit iar ambianţa va fi mult mai plăcută. În plus, este un accesoriu la modă. Faţă de piscină terenul necesar poate fi mult mai mic iar întreţinerea este mult mai uşoară. Un iaz poate fi construit şi în regim de DO-IT-YOURSELF dar trebuie parcurse mai multe etape şi este necesar să se respecte mai multe reguli.
Un loc cu umbră
Specialiştii ne asigură că orice grădină poate avea un iaz, însă trebuie îndeplinite nişte condiţii. Una dintre acestea este poziţionarea iazului într-un loc potrivit, mai precis într-o zonă în care să fie umbră jumătate de zi. Explicaţia este că luciul de apă nu este indicat să fie în soare toată ziua, deoarece în acest fel se favorizează înmulţirea algelor verzi.
Umbra favorizează, în schimb, apariţia unor curenţi reci, iar apa se mişcă uşor. În acest fel, se limitează acţiunea negativă a acestor alge, principalul inamic al iazurilor. În cazul în care grădina este expusă tot timpul acţiunii razelor soarelui, trebuie plantaţi arbori în jurul iazului. Pe de alte parte, există şi păreri care nu pledează pentru arbori. Ci doar pentru plante cu frunze mari, precum nuferii. Acestea, de asemenea, ţin umbră şi ajută în lupta împotriva înmulţirii algelor.
Forma şi soluţii constructive
După ce a fost decis locul unde va fi amplasat iazul, trebuie făcut un plan simplu al acestuia. Deoarece atât la interiorul casei, cât şi în exterior trebuie să existe o armonie între elemente, este foarte importantă forma acestuia.
De asemenea, trebuie ţinut cont de locul pe unde trec conductele care alimentează casa şi curtea cu apă, de zonele unde există diferite circuite electrice. Pentru un aspect natural, este indicat ca iazul să aibă o formă sinuoasă.
Construcţie cu bazin
Construcţia iazului se poate realiza în două moduri. Unul dintre acestea este foarte simplu deoarece se apelează la un bazin deja făcut. Astfel, nu este nevoie decât să fie săpată o groapă în care este aşezat acest bazin. Există în forme geometrice variate. Poate fi foarte uşor de integrat în orice curte, indiferent de stilul în care a fost concepută. Aceste bazine sunt realizate din fibre de sticlă sau PVC. Din punct de vedere al culorilor se poate opta între negru, ocru, gri, albastru sau verde.
Specialiştii susţin că o culoare mai închisă va conferi iazului impresia de adâncime. Trebuie specificat faptul că aceste bazine nu sunt chiar estetice,. Marginile, chiar mascate cu ajutorul pietrelor sau a plantelor, sunt foarte greu de ascuns. De asemenea, nu sunt foarte adânci.
Iazuri realizate cu folie de cauciuc
Există o altă soluţie, însă aceasta este mai scumpă şi mai greu de realizat. Este vorba de iazurile realizate cu ajutorul foliei de cauciuc.
Operaţiunea este mai complicată decât în cazul amplasării bazinelor. Se sapă groapa, se tapetează cu nisip fin şi se pune membrana de cauciuc. Peste membrană trebuie puse lespezi. Există şi persoane care preferă betonul în locul pietrei.
În cazul utilizării foliilor izolante (de cauciuc) specialiştii recomandă să sapi groapa în trepte, cu pante puţin abrupte. Motivele ţin atât de partea estetică, cât şi de cea practică – astfel, vei preveni surparea malurilor. Prin terasarea malurilor, vei putea să amplasezi ghivece cu plante acvatice care necesită adâncimi diferite, fără ca acestea să alunece necontrolat în iaz.
După ce săpăturile sunt gata, curăţă groapa de rădăcini şi pietre, care ar putea deteriora în timp folia. Pentru o protecţie în plus, acoper-o cu un strat de 10-20 cm de nisip fin. Umple iazul cu apă, după care populează-l cu diferite specii de plante și pești.
Întreţinere ecologică
Soluţia ecologica pentru un iaz constă în întreţinerea fără chimicale. Este bazată doar pe forţa biologică de auto-curaţare a plantelor. Acesta este mecanismul natural prin care impurităţile din apă sunt folosite de plante ca nutrienţi. Iar bacteriile dăunatoare sunt distruse de microorganismele din apă. Există posibilitatea ca iazul să fie curăţat o dată sau de două ori pe an, însă această modalitate este invazivă. Iazul are floră şi fauna, deci un biotop, iar prin golirea lui de apă se poate crea un dezechilibru.
Achiziţionarea şi instalarea unei instalaţii specifice de recirculare a apei este indicată. Chiar dacă iazul nu a fost prevăzut cu aceasta la momentul construcţiei, amplasarea poate fi realizatã ulterior. În cazul existenţei instalaţiei de recirculare nu va mai fi necesară curăţarea iazului,
Foto: Pinterest, Shutterstock
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Cum alegi salteaua pentru un somn odihnitor?
-
Dyson și Pierpaolo Lai: Creatori de stil la Săptămâna Modei din Milano
-
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050