Cine ar fi crezut? Portocaliul strălucitor și zmeura gustoasă țes brusc legături delicate cu verde măr și alte stropi suprarealiste de culoare. Printre tendințele momentului, „artistic + divers” se află un amestec creativ de modele care acoperă spectrul dintre poetic și ironic în designul de obiect.
Arta ceramică este potrivită în special pentru amestecul de stiluri la interfața dintre toate trei elementele,. Sunt produse experimente extraordinare cu glazuri, bucăţi de piatră şi sticlă. Porțelanul este tipărit și pictat neconvențional – fie sculptural, fie ca desene în linie în stil Picasso. Aceste forme, culori și detalii vesele transformă spațiile de locuit într-un colaj optimist.
Cu o întorsătură dada
“A da culoare unui obiect este ca și cum ai respira viață” spune Johannes Itten, expert în design. Tendința “artistic + divers” susține cu siguranță această idee, cu obiecte inspirate din arta modernă.
O serie de platouri şi tăvi fine din sticlă, aduse de curând pe piaţă aduc un omagiu artei abstracte cu cercurile și semicercurile, diviziunile și repetițiile lor. Deseori sunt terminate folosind tehnica picturii inverse pe sticlă. Poate că cea mai bună descriere a lumii vibrante a trendului este “Designul întâlnește iraționalitatea persistentă a lui Dada”.
Împletiturile, esenţiale în designul de obiect
Materialele naturale, cum ar fi ratanul și bambusul, au oferit mult timp inspirație pentru o durabilitate mai mare. Au fost inițial apreciate pentru flexibilitatea lor rafinată, ceea ce le-a făcut preferate pentru un design natural și elegant.
Posibilitățile materialelor locale sunt explorate la maxim și în piesele însoțitoare. Acestea sunt realizate din bambus și reflectă o interpretare a predecesorilor lor istorici. “Artistic + divers” este una dintre cele mai puțin complicate tendințe și cuprinde tot ceea ce este împletit, țesut, îndoit, înnodat și combinat din nou. Cu alte cuvinte, demonstrează haosul natural al creșterii. Aceasta explică cu siguranță succesul bolurilor frumoase ţesute conform tradițiilor locale.
Un exemplu în acest sens sunt scaunele brazilianului Humberto da Mata. Spuma țesută și cusută manual cu dungi de bumbac se combină pentru a forma un scaun țesut ca niște împletituri nesfârşite.
Scaunul este confortabil, spectaculoas și vine într-un amestec neobișnuit de portocaliu strălucitor și roșu sânge.
Nici lampa de tavan roz nu evită lumina reflectoarelor. Structura sa liniară ingenioasă prezintă perfect materialul: hârtie machiată!
Vorbind despre împletituri: articolele de bijuterii incredibil de fine arată, de asemenea, modul în care tendința cheie a împletiturilor se îndepărtează direct de convenție. Designerii experimentează asocieri cu pietre și perle, căutând piese unice și o nouă estetică.
Şansa controlată
Ce se întâmplă dacă luați un vas de lut perfect întors și îl lăsați pe podea cât este încă moale? Nu, aceasta nu este o glumă – se face intenționat de către designerii de obiect înainte de a trage. Urmele impactului rămân și fac aceste piese cu adevărat unice. „Șansa controlată” este o tehnică care canalizează elementul aleatoriu și poate fi văzută în arta contemporană.
Este artă sau este design? O întrebare care se pune mai mult ca oricând. Limitele sunt estompate cu pricepere, după cum reiese din exemple. Ceramica este lustruită neconvențional, tăiată, expusă și modelată. Gresia se combină cu porțelanul pentru a produce vase cu pereți subțiri, de inspirație poetică, care par să fi ieșit din nisip fin pe plajă. Paharele din ceramică cu vopsea impasto demonstrează puterea caracterului lor.
Motive proaspete de animale se zbat pe farfurii cu păsări exotice. Un serviciu de ceai japonez este decorat cu iepuri. Plăcile de porțelan de la un producător francez, tipărite cu albastru delicat, reflectă viețile noastre, spunând povești atât despre cotidian cât și despre evenimente neașteptate. Acestea pot fi ușor combinate, amestecate și asortate, fie la masă, fie într-un afișaj de perete. Este o tendință care confirmă faptul că nu totul trebuie să se potrivească perfect. Principalul lucru este să se obţină un amestec proaspăt și să prezinte o inspirația artistică.
Foto: Messe Frankfurt
Exemplele de obiecte au fost selectate în cadrul secţiunii Ambiente Trends la ediţia din acest an a târgului Ambiente, desfăşurat în formă digitală.