O idee interesantă: centrală termică pe lemne

Încălzirea casei este esențială în România și o prioritate pentru toate familiile. Toţi doresc să se bucure de confort termic în sezonul rece. Mai ales acum când avem perspectiva unor scumpiri masive ale preţului la energia electrică şi gaze.

Alegerea unui sistem de încălzire nu este însă întocmai floare la ureche. Chiar se poate dovedi a fi o alegere foarte dificilă. Situația se complică atunci când locuiești la casă și nu ai la dispoziție o rețea de gaze. În acest caz, cea mai bună metodă de încălzire a casei poate fi utilizarea unei centrale pe lemne.

Cum se alege

Dar cum se alege o centrală termică pe lemne bună? Va trebui să urmărești o mulțime de detalii tehnice importante. Între acestea, calitatea centralei, prețul de achiziției, puterea sa dar și eficiența de care dă dovadă în timpul funcționării.

În primul rând, trebuie să știi că ai la dispoziție două tipuri de centrale pe lemne:

  • Centrală termică care funcționează cu lemne cu ardere internă;
  • Centrală termică care funcționează cu combustibil lemnos, pe principiul gazeificării.

Iar dacă ai nevoie de o recomandare, atunci cu siguranță ar trebui să alegi o centrală pe lemne cu ardere internă. Aceasta dat fiind faptul că se dovedește a fi mult mai avantajoasă din o mulțime de puncte de vedere.

Avantaje

Centralele pe lemne se remarcă prin mai multe avantaje. Acestea conving o mulțime de persoane să își încălzească locuința folosind un astfel de tip de centrală:

  • Este mai avantajoasă, ecologică, mai ales dacă funcționează pe principiul de ardere de sus în jos, de tip lumânare;
  • Are un nivel minim de noxe, nu dispune de tehnologii moderne, are autonomie ridicată;
  • Nu trebuie curățată în mod frecvent, se elimină cenușa și funinginea o dată la două săptămâni.

Este de remarcat faptul că, deşi nu se încurajează pentru a se preveni tăierea pădurilor, arderea lemnului  este considerată un proces ecologic în Uniunea Europeană. Studiile actuale făcute în special pe unităţile moderne de încălzire pe lemne demonstrază că această soluţie este eficientă şi are o contribuţie pozitivă la protecţia climei. Arderea lemnului în aceste situaţii este neutră relativ la degajările de CO2 în atmosferă. Acestea sunt preluate de plante pe durata dezvoltării lor.

Necesarul termic al casei

Totuși, este greu să te decizi care este centrala termică potrivită nevoilor tale. De aceea, înainte de toate va trebui să afli care este necesarul termic al casei tale. Acesta este un calcul care implică analiza unor factori precum izolarea locuinței, calitatea tâmplăriei, etc. Calculul necesarului termic ar trebui realizat doar de către un specialist, astfel încât rezultatul să fie cât mai realist. După ce ai aflat care este necesarul termic al casei tale, vei putea alege mult mai ușor o centrală pe lemne.

Cei care decid să cumpere o centrală termică pe lemne, trebuie să știe că investiția nu este chiar mică. Dar este mai redusă comparativ cu alte tipuri de centrale electrice sau pe gaz. Mai mult decât atât, prin economiile de combustibil pe care le vei face ulterior, care vor garanta totodată și costuri reduse pentru încălzire, vei putea amortiza investiția realizată inițial în doar câțiva ani.

Prin urmare, chiar dacă la o primă vedere centralele pe lemne pot părea mai scumpe și mai puțin atrăgătoare decât multe alte sisteme de încălzire, acestea conving prin eficiență, randament și prin o durabilitate foarte ridicată.

O altă menţiune. Cei care au în proprietate pădure trebuie să ştie că 1 Ha de pădure poate asigura combustibilul pentru o centrală pe lemne pe un an de zile. Aceasta numai prin simpla curăţare şi resturile de crengi şi lemne de la copacii uscaţi.

Un ultim motiv pentru care ar mai trebui să îți încălzești locuința folosind o centrală pe lemne este stabilitatea pe care o inspiră combustibilul solid. Preţul acestuia, deşi a cunoscut creșteri, nu au fost așa cum se întâmplă în cazul electricității sau a gazelor naturale.