Ediţia din acest an a Bienalei Naţionale de Arhitectură, cel mai important eveniment profesional al breslei arhitecților, organizat de Uniunea Arhitecţilor din România, s-a bucurat de o organizare excelentă, proiecte extrem de valoroase în pas cu tendinţele actuale în domeniu, precum şi o participare numeroasă.
Ajunsă în faza finală, şi anume a anunţării rezultatelor, Bienala a demonstrat un interes major al arhitecţilor şi designerilor de a-şi prezenta proiectele finalizate în ultimii 3 ani.
Mai multe secţiuni
Ediția din acest an a sporit numărul de secțiuni, pentru a cuprinde noile generații dar și complexitatea manifestărilor și a expresiilor contemporane ale arhitecturii. Deasemenea, pentru a explora domenii noi, necesar a fi cunoscute și popularizate. Între acestea, arhitectura sustenabilă, revitalizarea satelor, prezența naturii în oraș și grija pentru spațiul public comunitar dar și formule de educație și formare neconvenționale, precum taberele de creație.
Bienala de Arhitectură 2021 a arătat o arhitectură responsabilă, de calitate, sustenabilă, matură şi de bun gust. Multe proiecte foarte bune, soluții spectaculoase, corecte și inedite. Rezolvări responsabile cu o grijă foarte mare pentru încadrarea lor în peisajul urban sau rural.
Numărul mare de proiecte propuse este, fără îndoială, legat şi de faptul că pandemia din ultimul timp a schimbat stilul de viaţă. Arhitecţii au venit cu idei, soluţii şi propuneri noi pentru construcţia, amenajarea şi renovarea locuinţelor şi clădirilor.
De menţionat este nu numai valoarea înaltă a proiectelor dar şi varietatea acestora şi abordări deosebit de actuale. De exemplu, cum este cazul renovării şi restaurării caselor vechi, construcţia de case în mediu rural sau realizarea de decoruri contemporane în cazul unor case tradiţionale. Încă nu au fost anunţate toate rezultatele (proiectele premiate şi nominalizările). Însă din rezultatele publicate la secţiunile “Locuinţe individuale” şi „Arhitectura de interior” (vezi selecţia de foto) concluziile sunt cele expuse.
Casa Studio 1408, proiectul câştigător la “Locuinţe individuale”
La secţiunea “Locuinţe individuale” au fost selectate nu mai puţin de 47 de proiecte dinre care 5 au fost nominalizate. Câştigătorul a fost Casa Studio 1408 realizată de biroul STUDIO 1408, arh. Lucian Bugnariu, arh. Diana Bugnariu, arh. Diana Jitariu, arh. Alin Stoica.
Casa are o compoziție liniară “forțată” de forma terenului. Sunt volume suprapuse tratate distinct: parterul zidit cu cărămidă plină şi etajul alb. Zidul de cărămidă longitudinal este elementul compozițional principal al casei. Către colțul proprietății, perforaţiile sub forma unui trafor inspirat de motive tradiționale românești sunt subliniate de o băncuţă in consolă placată cu piatră naturală. Zidul susține lungimea terenului și oferă o proporție interesantă fațadei principale.
Către zona de acces, elementul longitudinal este intersectat de axa transversală a casei. Aceasta este marcată printr-un spațiu vitrat pe două laturi opuse ce sparge peretele de cărămidă. Deasemenea, face ca limita dintre interior și exterior să dispară. Acest spațiu vitrat pune în evidență elementul sculptural al casei, scara semicirculară către etaj.
POT STORIES, proiectul premiat la secţiunea “Arhitectura de interior”
POT, proiectul de interior realizat de Viarchitecture, Arh. Andrei Guţu, arh. Elena Viziteu Ionescu, a câştigat premiul la secţiunea “Arhitectura de interior”. Noua realitate a izolării și a deprivării senzoriale își găsește „antidotul” într-o formă de „habitat urban”. Aceasta prioritizează timpul și stimularea simţurilor ca refugiu al experiențelor individuale.
Se remarcă scara fluidă, peretele volumetric, decoraţiile şi masivul brut al barului. Sfoara, element care leagă, face parte din țesătura semnificativă a spaţiului.
Foto debut: Vila GUD, NBC Arhitect
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia
-
Apartament vechi de 35 de metri pătraţi amenajat în stil industrial