Idee: renovarea unei case vechi într-o zonă frumoasă

Soluţia traiului într-o casă veche într-o zonă frumoasă şi liniştită, departe de aglomeraţia oraşului şi aproape de natură, nu este nouă. Este adoptată de multe familii în special de către cei cu vârstă mai înaintată, eventual la pensionare,având şi avantajul unui aer mai curat activităţilor de grădinărit, recomandate la aceste vârste, ceea ce nu se poate realiza la oraş.

Un nou stil de viaţă

Odată cu apariţia pandemiei de Corona virus această tendinţă începe să se accentueze. De data aceasta nu numai familiile cu vârste mai înaintate dar şi unele de tineri înclină spre această variantă mai ales în situaţia în care se recomandă statul acasă şi mai cu seamă că se poate lucra de la distanţă cu ajutorul calculatorului.

Este deci vorba despre o schimbare a stilului de viaţă care practic recomandă aceasă întreprindere. Esenţial este ca locuinţa, fie ea casă veche renovată sau casă nou construită să permit un trai confortabil.

Casă veche renovate sau casă nouă?

Deobicei familiile au căutat să cumpere case în stare foarte bună sau să îşi construiască case (de vacanţă) în zone foarte cunoscute, chiar elitiste, la munte sau pe litoral. Dezavantajul în aceste situaţii sunt preţurile foarte mari la terenuri, aglomeraţia (mulţi oameni au gândit la fel şi zonele au devenit aglomerate) şi, nu în ultimă instanţă, accesul dificil din cauza lipsei de autostrăzi şi a drumurilor de slabă calitate. Exemplul cel mai elocvent este Valea Prahovei.

Desigur există şi opţiunea pentru o casă nouă care ar prezenta mai multe avantaje. Cel mai important este că se pot adopta soluţii tehnologice noi, atât la construcţie, cât şi la amenajare (finisaje, instalaţii). De multe ori costurile ridicate elimină pentru o categorie largă de familii această posibilitate. Alt dezavantaj posibil este reprezentat de obţinerea autorizaţiilor de construire.

Avantajele

Cumpărarea unei case mai vechi într-o zonă frumoasă şi renovarea ei poate fi în momentul de faţă o bună afacere. Vom prezenta în continuare exemplul unei familii care a realizat acest lucru cu un frumos succes. Între avantaje, se pot enumera: preţul mic, posibilitatea achiziţionării unui teren cu suprafaţă generoasă şi astfel de a se amenaja o grădină frumoasă, legume şi fructe din grădina proprie, meseriaşi constructori locali mai ieftini.

Menţionăm că aceste avantaje ne-au fost sugerate chiar de către familia al cărui exemplu îl dăm. Proiectul acestora, constând în achiziţionarea casei (100 metri pătraţi) şi a terenului (4 000 metri pătraţi) şi renovarea ei a reprezentat o cheltuială de circa 60 000 de euro. Să recunoaştem că pentru proprietarii unui apartament în Bucureşti într-un bloc socialist, un asemenea proiect este foarte fezabil şi schimbarea proprietăţii apartamentului cu o casă “la ţară”.

Proiectul

Familia a hotărât să vândă garsoniera din Bucureşti şi având ca economii încă nişte sume de bani s+a hotărât pentru achiziţionarea unei case într-o frumoasă zonă de dealuri pe care deja o îndrăgiseră, şi anume la Brebu, pe Valea Doftanei. Accesul din Bucureşti este destul de uşor, efectuîndu-se cu maşina proprie în timp de o oră şi jumătate. Cuplul foloseşte în prezent casa în vacanţe şi în fiecare weekend, fiind fericiţi cu ceea ce le oferă noua proprietate.

Suprafață totală a casei este de aproape 100 mp. Pereții sunt din cărămidă de bună calitate, în opinia proprietarilor.

Casa este orientată pe axa est-vest, cu o bună expoziție sudică ce permite în viitor instalarea ușoară pe acoperiș a unor panouri solare termice și fotovoltaice.

Casa dispune de un pod ce poate fi mansardat și are și un beci pentru păstarea legumelor și a altor bunuri. Tot aici se poate amenaja o mică cramă, un loc de degustat vinuri.

Curtea dispune și de o fântână tradițională cu roată, perfect funcțională.

Numeroși arbori și pomi fructiferi (meri, pruni în special) fac din grădină o adevărată oază de verdeață.

Povestea casei

Îl lăsăm pe dl. inginer Mihai Mateescu să povestească cum a realizat renovarea casei şi ce  planuri are de viitor.

“Casa a fost racordată la toate utilitățile care erau la poartă (energie electrică, gaze, apă, canal, cablu TV+Internet).

A fost refăcută total instalația electrică iar instalațiile de gaze, apă, canal, cablu+internet au fost montate de la 0. Au fost puse tavane false, pereții interiori tencuiți cu plasă de fibră de sticlă.

Tocăria și podeaua de lemn au fost păstrate acolo unde s-a putut. Ferestrele au fost vopsite cu alb la interior și cu un maro la exterior iar cele două ferestre de termopan și ușa tot de termopan adăugate au aceeași schema de culori.

Au fost puse jgheaburi și burlane noi (tot maro) dar s-a păstrat tigla care, cu mici reparații, mai rezistă și dă impresia de casă veche, bătrânească..

Deşi pereţii sunt de bună calitate, vrem în plan izolarea acestora, probabil la exterior, pentru un confort și o eficienţă termică sporite. Am păstrat cele 3 coșuri de fum, putând instala un șemineu în viitor.”