Tendinţe perdele şi draperii: materialele textile ne ajută să trecem perioada grea

Toamna a venit cu răcirea vremii şi timp mai mohorât. Pe de altă parte, anul acesta a fost o provocare, o schimbare a mentalității, o încercare de a ne simți cât mai confortabil în propria casă în perioada carantinei. În afară de pandemie ne aşteaptă scumpiri semnificative la căldură şi electricitate, deci o perioadă grea.

Ne-am adresat unui specialist în decorare, Elena Stoican de la Biokarpet, care ne-a oferit  idei, recomandări, sfaturi şi ponturi pentru depăşirea acestei perioade grele prin intermediul redecorării cu materiale textile.

Redecorarea cu materiale textile

Perioada toamnei este în acelaşi timp şi una a renovărilor iar prin schimbarea decorului ne putem ameliora în bine starea psihică. Pornind de la această idee, avem un aliat de bază în materialele textile. O idee foarte bună este să ne redecorăm interiorul făcând apel la acestea, să înlocuim perdelele şi draperiile, să aducem în living mai multe pernuţe decorative iar în dormitor o cuvertură de pat plăcută.

Este cea mai ieftină metodă de renovare prin care este adus noul la interior, este şi cea mai comodă, întrucât nu implică şantier şi, nu în ultimă instanţă, poate aduce chiar economii privind factura de energie, de exemplu. Desigur, cel mai importante este că oferă un plus de confort şi imprimă eleganţă caselor noastre.

Inovaţii, noutăţi

Sunt mai multe inovaţii şi noutăţi privind materialele textile. Alese corespunzător, perdelele şi draperiile pot aduce un plus la izolarea locuinţei, să rețină căldura la interior în în timpul iernii și să păstreze aerul răcoros vara. O noutate, de exemplu, este introducerea lânei în ţesăturile pentru perdele şi draperii, acest fapt asigurând o izolare mai bună.

Deasemenea se pot folosi perdele transparente, “gazoase” care lasă lumina să treacă mai uşor şi să încălzească interiorul. Tot în sprijinul izolării mai bune, tendinţa precum şi recomandarea este ca perdeaua şi draperia să fie lăsate până la podea, pentru draperie chiar să fie uşor peste podea.

Materiale naturale plăcute la atingere

Se ştie că accentele naturale calmează mintea. Aducerea cât mai aproape a naturii la interiorul locuinţei este o tendinţă care datează de ceva ani iar acum este mai actuală ca niciodată.

Tendinţa pentru perdele şi draperii este ca acestea să fie confecţionate din materiale naturale sau inspirate din natură, adică având aspectul celor naturale. Ele pot fi deci 100% naturale sau în amestec. De exemplu, 30% material natural şi restul vâscoză.

Se poartă bumbacul, inul, lâna (aşa cum am mai arătat) şi foarte mult catifeaua şi taftaua.

Un alt aspect este faptul că materialele nu contribuie numai estetic în interioarele noaste  dar ne oferă şi energie şi emoţii deoarece sunt foarte plăcute la atingere. Este o calitate obligatorie în alegerile noastre.

?

Ţesăturile catifelate, fine, moi, mătăsoase conferă un plus de căldură, confort şi relaxare precum şi un aer cozy atât în living cât şi în dormitor.

În ceea ce priveşte paternurile, la perdele şi draperii se poartă mult cele uni cu finisaj mat dar şi cele cu flori mari (modelul Damasc – foto sus) în special pentru interioare clasice precum şi cele mai îndrăzneţe cu diverse modele geometrice.

La modă sunt perdelele şi draperiile cu ţesături cu bordure decorative inspirate din decorurile elegante. Bordurile decorative pot fi gen pasmanterie şi aplicate sau combinaţii de materiale în culori diferite.

Ce culori se poartă

Culorile sunt însă cele care creează atmosfera plăcută în casă. Perdelele şi draperiile sunt deseori în nuanţe neutre, cum este griul, care este şi culoarea anului. Alături de acesta, bejurile, muştarul, rozul pudrat, turcoazul, iar ca şi culoare mai puternică, galbenul, şi aceasta culoare a anului.

Tot mai apreciate de români sunt ţesăturile catifelate ce prezintă o cromatică inedită, cu irizaţii inspirate de culorile capucino sau cele ale frunzelor. Pentru cei care doresc o pată de culoare şi să confere sufrageriei mai mult glam, sunt recomandate draperiile în care se foloseşte auriul blând, o nuanţă extrem de rafinată pentru încăperile ample sau open space.

Toate aceste noutăţi se găsesc în magazinul Biokarpet, unde personalul de specialitate vă ajută cu recomandări şi soluţii practice care se pretează oricărui stil şi preferinţe.