Operele de artă și obiectele de colecție trebuie transportate la standarde muzeale contemporane, mai ales în condiţiile de la noi când piaţa operelor de artă a început să aibă o dinamică ascendentă. Era nevoie deci de soluții logistice și sprijin pentru coordonarea de expoziții și târguri de artă, asigurându-se transportul național și internațional în condiții de maximă siguranță, precum și servicii de ambalare.
Scurtă istorie
Nevoia de a crea un spațiu dedicat păstrării și depozitării artei a coagulat privatul și publicul – artiștii, galeriștii, muzeele, colecționarii, au creat această oportunitate de a prelua un spațiu și de a-l amenaja pentru a putea depozita obiecte de colecție. Spațiul propus se afla în cadrul unui complex legendar pentru sectorul cultural bucureștean, Combinatul Fondului Plastic. Istoria acestuia este legată de Uniunea Artiștilor Plastici și începe în 1965, când „se trece în folosinţă gratuită veşnică un teren de 17.040 mp de pe str. Băiculeşti nr. 29, sector 1”.
Pe acest teren s-a ridicat o fabrică, un complex de clădiri multifuncţionale unde se puteau executa lucrări după prototipurile artiştilor, acoperind cca. 18 tehnologii diverse (ceramică, sticlă, textile, metal, lemn etc.). Micile ateliere au fost atunci înlocuite de o întreprindere unică în Bucureşti.
Situaţia iniţială
Spațiul are un aspect industrial, fiind parte dintr-o clădire parțial renovată , cu o înălțime principală de peste 7 m. Activitatea principală – depozitarea operelor de artă și a obiectelor de colecție – a impus respectarea normativelor tehnice de conservare, lucru care a dictat modul de organizare al spațiilor: depozitare, conservare pe termen lung, spații tehnice și expoziționale.
Proiectul de arhitectură
Proiectul de Iorganizare şi amenajare a spaţiului a fost încredinţat Biroului Reflex Architecture, autorii acestuia fiind o echipă de arhitecţi formată din Miruna Pribeagu, Andreea Pănescu Ghinea, Vlad Ilie Nicolae, Flavia Peșuc, Diana Pătrașcu, Gabriel Pribeagu.
Intervenția a constat în: organizarea funcțională, stabilirea ierarhiei spațiilor, a modului în care vor fi introduse operele, pregătirea acestora , introducerea în zona de depozitare, protejarea împotriva UV și menținerea în condiții stabile de umiditate, temperatură și lumină. Un aspect important a reprezentat flexibilitatea în timp a spațiului, pentru a putea primi opere de diferite dimensiuni, precum și capacitatea maximă de stocare. în spațiul principal al expoziției.
Proiectul a fost prezentat în cadrul Bienalei Naţionale de Arhitectură 2021 la secţiunea Arhitectură de interior.
Amenajare, şi design
Un perete din cărămidă aparentă original a fost păstrat, ca mărturie a istoriei locului. Restul pereților, care prezentau porțiuni foarte degradate, au fost refăcuți și vopsiți într-o culoare neutră, ce amplifică proporția spațiului și pe care se proiectează exponatele.
Tavanul original a fost vopsit negru pentru a se dizolva în geometria spațiului. Fațada a fost refăcută, păstrând forma și proporția inițială. Din exterior o bandă luminoasă invită în spațiul expozițional.
Funcţionalitate
Lumina, umiditatea și temperatura sunt constante și controlate conform normelor muzeale în vigoare. Plasarea obiectelor se face în spații protejate împotriva depunerilor de impurități. Zonele de depozitare sunt iluminate cu lumină cu filtrare UV, fără lumină naturală. Constanța monitoarelor de temperatură și umiditate este supravegheată digital. Operele depozitate sunt ferite de variații microclimatice, în special fluctuații ale umidității relative, de pătrunderea lichidelor și a gazelor nocive, de șocuri și trepidații, de degradări mecanice.
Bunurile 24/7 sunt monitorizate cu supraveghere digitală video și detectoare de mișcare pentru toate depozitele, cât și gestiunea, înregistrarea și depozitarea bunurilor printr-un sistem de tracking avansat. Sistemele de securitate leagă toate alertele de alarmă către un post central de securitate.
Sunt oferite două tipuri de depozitare, privată și generală. În spațiul de depozitare privat accesul se face doar în prezența colecționarului, spațiile de acest tip sunt complet personalizabile. Sistemul de inventar permite clienților să își inspecteze oricând bunurile depozitate. În spațiul de depozitare general lucrările beneficiază de un spațiu comun, în condiții de maximă siguranță, conectat la postul central de Securitate.
You may also like
-
Noile colecţii GESSI aduc Haute Couture în băile contemporane din România
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Festival de vehicule retro în centrul Capitalei
-
Întâlnire de gradul 3 în standul Sophia