Mesele din această perioadă a anului trebuie să aibă cu adevărat un aer de sărbătoare. Cum facem asta? Înainte de toate dumneavoastră, gazdele, trebuie să fiţi relaxaţi şi bine dispuşi pentru a transmite şi invitaţilor starea de bine. Aranjarea mesei trebuie să fie decorată şi ornamentată, asigurându-se astfel o notă festivă. Masa de Revelion este astfel momentul de a contempla preparatele, chiar cele realizate din reţete vechi, amestecate cu prospețimea unui buchet contemporan.
Cu siguranţă cunoaşteţi regulile de bază legate de numărul şi poziţionarea farfuriilor, a paharelor şi a tacâmurilor în funcţie de felurile de mâncare servite, însă este important de ştiut şi faptul că această organizare a mesei trebuie să asigure fiecărui invitat un spaţiu de minimum 50 cm pentru a-i oferi confort şi libertate de mişcare.
Fie că este albă, viu colorată, brodată sau cu imprimeuri, faţa de masă contribuie semnificativ la decorul pe care urmărim să-l creăm. Dacă este lungă, vă sugerăm să o prindeţi din loc în loc cu bride mascate cu diferite ornamente. Acest lucru are efect estetic, dar şi practic, deoarece invitaţii îşi pot mişca picioarele în voie.
Detaliile contează
Canalizaţi-vă atenţia asupra acelor elemente care impun nota de sărbătoare. Dar nu vă gândiţi exclusiv la decoraţiuni, ci animaţi aranjamentele prin felul în care pot fi pliate sub diferite forme şi prinse fie cu inele speciale, din diverse materiale şi culori, fie legate cu panglici, mărgele sau alte ornamente specifice evenimentului.
Vesela, tacâmurile și paharele pot sublinia tema evenimentului. Deci trebuie să aveţi o idee coerentă de la care să plecaţi şi să coordonaţi restul elementelor pentru a o pune „în scenă“.
Naturale sau uscate, în funcţie de sezon şi preferinţe, florile pot fi aşezate câte una în dreptul fiecărui invitat, chiar şi direct pe masă, sau central în cazul unui aranjament floral care, atenţie, nu trebuie să stânjenească comunicarea vizuală între invitaţi.
Optați pentru o cromatică în ton cu cea a veselei ori a feţei de masă sau realizați un acord subtil între culorile de ansamblu ale încăperii şi buchetul de flori. Trebuie evitate, însă, pe cât posibil florile cu un parfum prea pronunţat, pentru a nu-şi amesteca aroma cu cea a mâncării.
Un alt ingredient indispensabil unui aranjament festiv sunt lumânările. Pe lângă faptul că încălzesc atmosfera şi creează efecte de lumină, acestea pot fi folosite şi pentru a introduce accente de culoare. Ele pot completa ansamblul mesei indiferent de forma pe care o au, de suportul folosit, de poziţionare şi dimensiuni.
Pentru un eveniment special sunt indicate serviciile de masă din porţelan fin, cum sunt cele Rosenthal, Sevres, Limoges sau Villeroy&Boch şi sfeşnice elegante, care să amplifice nota generală a decorului, însă asta nu înseamnă că, în funcţie de tema aleasă, nu puteţi alege şi alte tipuri de suporturi.
Cristalele Baccarat, candelabrele, sfeşnicele, lumânările, fructierele, tăvile de argint, paharele şi cupele vor însoţi masa de Revelion. Pe o jantă de sticlă, un mâner de cuțit sau o furculiță, aurul marchează momentul sărbătorii. Cina va fi deasemenea sub semnul cristalelor, asigurându-se astfel un décor spectaculos și clasic. Eleganţa clasică va fi întotdeauna o soluţie de succes.
O atenţie specială trebuie acordată de Revelion platourilor cu felurile de mâncare, curcanul ornat cu portocale, roşii Cherry şi salată verde creaţă, care face parte integrantă din decorul de sărbătoare fiind cel mai bun exemplu. Revelionul însemnă în mod clasic şampanie, pate de foie gras, caviar, curcan rece, tort de ciocolată şi bezea.
TIPS&TRICKS: Eleganţă, strălucire şi culoare cu Natalia Beleva
Felul în care aranjezi masa de Revelion dictează întreaga atmosferă, întrucât bucatele delicioase trebuie acompaniate de elemente de decor. Începe cu alegerea unei vaze deosebite, fie că îți dorești ceva super geometric și transparent, fie că optezi pentru un model metalizat și supradimensionat. Conținutul vazei s-a schimbat și el în vremurile moderne: poți alege plante minimaliste, subțiri și înalte în locul clasicilor trandafiri, sau poți opta pentru crenguțe de brad. Aranjamentul se poate face cu elemente și culori calme, clasice sau îndrăznețe, neobișnuite. Pentru o paletă de culori în tendințe, folosiți pentru decorațiuni în nuanţe de lavandă, culoarea anului 2022 de la Pantone. Servirea modernă permite orice libertate. Se pot utiliza obiecte tradiționale de argint, pahare colorate care seamănă cu globurile pentru brad și obiecte moderne de forme geometrice. Florile, crenguțele si conurile de pin sunt printre cele mai întâlnite decorațiuni naturale. Un astfel de eclectism va face anturajul festiv și mai interesant.
Decor de iarnă
Pentru un aranjament care ne duce cu gândul la peisajul iernii, folosim pahare de cristal, farfurii din porțelan alb și tacâmuri argintii. Dacă scaunele existente nu se potrivesc cu decorul dorit, pot fi îmbrăcate cu huse albe, iar masa să fie împodobită cu ghirlande verzi, crenguțe, conuri de pin și lumânări argintii, la fel ca tacâmurile.
Pentru cei care urmează să se alăture noului an mână în mână cu fauna sălbatică, un ghiveci cu plante suculente înlocuiește buchetele și coroanele de flori „de unică folosință“. Indiferent dacă sunt reale sau pur decorative, rodiile suculente sunt un element simplu de afișat – adăugați verdeață pentru a realiza un contrast puternic.
O masă colorată
Este cu siguranță bine să te desparți de tradiționalul roșu și verde, dacă vrei o paletă jucăușă de culori. Recomand folosirea unei fețe de masă într-o culoare deschisă, neutră. Astfel puteți realiza un tablou cu pete de culori: pahare, farfurii și șervețele de culori diferite.
Globulețele nu trebuie să se limiteze doar la brad – împrăștie-le pe masă pentru a crea un aranjament care reflectă tema pe care ai utilizat-o în sufragerie. Pe masă se mai pot amplasa și lumânări, flori și bezele colorate pentru o stare de spirit festivă. Farfuriile colorate pot avea imagini inedite, cu reni, brazi sau modele simple, geometrice.
Simplitate elegantă
Pentru o sărbătoare familială formală, pentru masa de Revelion este potrivit un set clasic – cu pahare aliniate în ordine crescătoare, farfurii de pâine și o față de masă bleumarin sau roşu, cu farfurii și decorațiuni aurii sau argintii.
Acest aranjament poate fi descris în două cuvinte: natural și nobil. Inelele de șervețel din crengi și florile dau un sentiment de simplitate și de apropiere de natură. Elemente expresive precum sfeșnice, statuete în formă de cerb, boluri transparente cu nuci, rozmarin și bețișoare de scorțișoară, completează scena de sărbători.