O cabană cu caracter la poalele munţilor

În Elveția, raccard este o clădire alpină din lemn, cu o mansardă înălțată independentă construită bucată cu bucată, incluzând o zonă centrală, accesorii laterale și hambar. O astfel de cabană este în primul rând o poveste de familie, a continuității şi legăturilor acesteia.

Proiectul de arhitectură

Aşa ceva şi-a dorit familia proprietară a unui teren pe care era o construcţie veche la Chamonix-Mont-Blanc în Franța. Pentru acest proiect au ales echipa de arhitecţi Renaud Chevallier Architectes în care aveau încredere mai ales că aceştia realizaseră în prealabil un proiect asemenător unor rude ale familiei.

Proprietarii știau că aceşti arhitecţi îmbrățișează aceleași valori cu ei iar încrederea reciprocă a contribuit la o legătură fluidă și ușoară încă de la începutul proiectului. În acest context, echipa de arhitecţi care consideră arhitectura ca o formă de artă şi care a realizat mai multe proiecte unice a reușit şi în acest caz să propună şi apoi să aplice mai multe idei creative.

Arhitectură tip cub din lemn

Proiectul, o cabană cu caracter, finalizat în anul 2021, a folosit o bază deja existentă (care s-a dovedit a fi o sarcină complexă) pentru a construi o cabană care va fi ocupată o mare parte a anului, necesitând astfel anumite opțiuni de planificare.

Alegerile şi soluţiile arhitecturale au fost atribuite mai multor factori, printre altele, terenului abrupt și priveliștilor uluitoare. Cabana oferă vederi la 360° și expune spațiile de locuit din plin la soare, punând în scenă decorurile și proiectând fiecare zonă atât în funcție de soare, cât și de priveliștea corespunzătoare.

Conturul tipic al lui casei provine din liniile sale drepte şi aspectului său de cub Rubik. Aceste opțiuni au necesitat lucrări considerabile de amenajare pentru a asigura continuitatea placajului din lemn pe toate fațadele. Placarea din lemn de zadă, având un design special, a fost concepută la comandă de către biroul de arhitectură pentru a întări aspectul tip cutie al cabanei.

Două cuburi  neuniforme sunt suprapuse în unghi, ceea ce a necesitat o atenție specială. Unul dintre punctele de atracție ale construcției cabanei a fost instalarea ferestrelor cu dimensiuni foarte mari. O inovaţie  este prezentată de intrarea care duce pe o scară din lemn în holul de intrare de la etaj şi care se prelungeşte cu o frumoasă terasă/balcon ce oferă o privelişte superbă asupra munţilor.

Amenajarea interioară

De proiectul de amenajare interioară s-a ocupat tot echipa arhitecţi Renaud Chevallier Architectes. Aceasta a mers pe un design unitar cu exteriorul, lemnul fiind preponderent şi în amenajarea de interior şi aducând căldură ambientării.

Uşile şi mobilierul sunt realizate pe comandă din acelaşi material, lemnul de zadă. În plus, sunt folosite la interior panouri şi pereţi din lemn iar tavanul este este placat cu acelaşi tip de lemn.

La etaj, se găseşte un open space, cu living şi dining şi mobilier confortabil care se deschide către minunatele privelişti. În centru, un şemineu modernist cu aspect industrial, domină decorul. Dormitoarele sunt plasate la parter.

Foto: Laurent Cousin și Solène Renault

Material realizat cu sprijinul V2com