Acum o săptămână, un important eveniment în domeniul designului a avut loc la Bucureşti, în showroom-ul Delta Studio din Cotroceni, fiind patronat de nimeni altul decât celebrul designer Karim Rashid, unul dintre cei mai renumiți designeri contemporani internaționali, care a revenit din nou la Bucureşti.
Asociația RIDA (Romanian Interior Design Association) a lansat platforma proprie pentru arhitecți, designeri de interior și alți profesioniști din domeniu, dar și pentru oamenii pasionați de design interior. Evenimentul l-a avut în centrul atenției pe designerul internațional Karim Rashid președinte onorific RIDA. Totodată, a fost celebrată și cea de-a șasea ediție a albumului inspirațional „Lifestyle Design Interior” realizat de Delta Studio.
500 de invitați – designeri de interior, arhitecți, parteneri din industriile conexe au participat la acest eveniment, într-o atmosferă vibrantă şi un cadru caracterizat prin eleganţă şi rafinament datorate atât organizării excelente a echipei de la Delta Studio cât şi ambianţei şi decorurile showroomului.
Mulţi dintre designeri erau foarte tineri iar Karim Rashid a interacţionat excelent cu aceştia, deşi a fost asaltat cu numeroasele lor întrebări dar şi de reprezentaţii mass media.
De vorbă cu Karim Rashid
Am profitat de relaţia mea cu celebrul designer şi am reuşit să am o scurtă conversaţie cu el. Şi-a exprimat regretul că revista Căminul, pe care o aprecia, nu se mai tipăreşte iar, în acelaşi timp, mi-a spus că acesta este un trend la nivel mondial, viitorul fiind al revistelor on line care sunt mai accesibile şi oferă o libertate mult mai mare de exprimare.
Foarte politicos dar şi relaxat în acelaşi timp a fost dispus să îmi răspundă la câteva întrebări. Le-am spus pe toate odată, lăsând la latitudinea sa lungimea răspunsurilor datorită conjuncturii în care ne aflam şi a presiunii timpului-
Spre surprinderea mea, a reuşit într-un interval scurt de doar două minute să răspundă la toate întrebările puse iar răspunsurile au avut multă consistenţă. Iată şi care au fost întrebările: A avut designul un rol important în timpul pandemiei? Cum a afectat pandemia domeniul designului şi ce schimbări relevante a adus în stilul de viaţă al oamenilor? Care este rolul culorilor în designul de interior şi ce nuanţe propune în decorurile contemporane? Cum vede viitorul prin prisma designului?
Răspunsurile celebrului designer
“Designul este o artă iar ca muzica şi pictura poate aduce mulţumire şi bunăstare oamenilor. De aceea, consider că designul a avut un rol foarte important în timpul pandemiei, ameliorând în multe cazuri starea psihică. şi adaptând stilul de viaţă la noua conjunctură.
În această perioadă designul a pierdut enorm dar pandemia a reprezentat şi un moment de reflecţie, deci o parte pozitivă. Designerii au avut timp să vină cu idei noi și, mai ales, să vizualizeze viitorul. Puţine companii şi-au asumat riscuri astfel încât să mențină proiectele de design active și inovatoare.
Astfel este mai mult decât remarcabil faptul că, în plină pandemie, gazda noastră de astăzi, Delta Studio, a lansat colecția exclusivă de obiecte sanitare și mobilier de baie destinat segmentului smart luxury Dalet Color şi m-am implicat cu entuziasm în acest proiect pentru care am realizat designul lavoarelor şi selecția tonurilor de culoare pentru lavoare și căzi.
Legat de schimbări în stilul de viaţă, din punctul de vedere al designului de interior, în ultimul timp, acesta a evoluat mult spre era “Casual”. Viețile noastre au fost mult timp concentrate pe confort, ușurință, comoditate și tehnologie. Această epocă a dictat modul de amenajare a caselor noastre, acolo unde aspectele virtuale și cele fizice se îmbină insesizabil Acum oamenii își adaptează spațiul personal în scopuri multifuncționale şi deasemenea au o dorință mai mare de a petrece mai mult timp în aer liber Faptul că au fost nevoiţi să stea în casă atât de mult timp i-a făcut să realizeze cât de importantă este conexiunea cu exteriorul, cât de mult înseamnă să ai o suprafață vitrată mare în casă.
Transparența este imaterială și face mereu spațiul să pară mai mare și, mai mult decât atât, contribuie la menținerea unei stări mentale pozitive, mai ales dacă poţi să vizualizezi o perspectivă frumoasă.
Pentru mine, culoarea este cheia pentru interpretarea spaţiului. Natura ne oferă o paletă incredibil de mare de culori şi nuanţe care pot fi folosite în design. Cu ajutorul nuanţelor pastelate, precum şi a celor moi din natură, cum este albul, rozul şi verdele crud, alături de forme organice fluide se poate aduce prospețime în decoruri.
Acum designerii au timp să creeze, să vină cu idei noi și să vizualizeze viitorul. Așa că sunt optimist că schimbarea va veni,. Trebuie să avem însă în vedere să consumăm mai rațional, să încetinim ritmul zilnic, să ne bucurăm și să apreciem existența noastră. Să punem capăt tulburărilor politice, să prioritizăm cheltuielile politice, să punem capăt războaielor și investițiilor militare, să respectăm pământul și pe noi înșine.”
Lecţii de viaţă şi design contemporan, cu Karim Rashid
Mult aşteptatul discurs al lui Karim Rashid a fost, fără îndoială, momentul de vârf al evenimentului de la Delta Studio, acesta reprezentând şi o lecţie de design contemporan în special pentru numeroşii tineri designeri prezenţi.
Karim Rashid a evocat dezvoltarea domeniului designului în ultimii zeci de ani, când de la doar câteva şcoli, acum se înregistrează mii de astfel de instituţii iar designerilor le revine misiunea de a modela şi construi viitorul. Designerul este legătura dintre producător, dezvoltator şi umanitate. “Less but better” este dictonul după care trebuie să se orienteze designerii în ziua de astăzi. Fluiditate, culori, sunete, arome, o lume senzorială, acestea trebuie să fie cuvintele cheie ale designului în epoca actuală.
Designul a însemnat întotdeauna o combinație între funcționalitate și estetică şi este inseparabil de inovație și tehnologie. Designul a pierdut însă din vedere funcționalitatea în ultimele decenii. În acelaşi timp reprezintă şi o imensă provocare. Schimbări majore se întâmplă în lume. Se trece de la lumea fizică, analogică, la cea virtuală, digitală. În acest caz designul nu mai are bariere iar designerii pot avea o libertate totală. Designul este modalitatea contemporană de a construi viitorul. A face ceva diferit și nou – aceasta este una din modalitățile de a defini designul. Ca designer, trebuie să observi ceea ce se întâmplă în jurul tău și aprope să anticipezi felul în care se mișcă lucrurile
Foto eveniment: Ion Diamandi