Doar câteva case se găsesc pe Intrarea Armaşului, un loc liniştit, deşi chiar în centrul oraşului. Sunt clădiri interbelice, cu arhitectură deosebită şi, în majoritate, acestea sunt renovate.
Dacă la acest aspect adăugăm liniştea, vegetaţia şi vilele care emană bunăstare, nu ne mirăm că aici simţi din plin energii pozitive.
Bineînţeles, ca în toată capitala, clădirile sunt în stiluri complet diferite iar această lipsă de repetitivitate accentuează aspectul plăcut al zonei.
Între vilele de pe această arteră, ne atrage atenţia şi o impunătoare vilă în stil maur. Se ştie că deşi arhitectura maură, denumită şi mudejar, este originală si aparţine societăţii medievale spaniole în care convieţuiau creştini, musulmani şi evrei, casele având acest tip apar în peisajul urbanistic bucureştean în perioada interbelică, după 1925.
Vila de pe Intrarea Armaşului se distinge prin detaliile de lemn, ghips, fier forjat şi ceramică, şi în special cărămida pentru structura de rezistenţă. În Bucureşti avem exemple de construcţii care folosesc elemente specifice mudejar, iar datorită momentului construcţiei, acestea sunt aplicate pe structuri moderne de construcţie cu planşee şi buiandrugi ce folosesc betonul armat.
Desigur, ca element arhitectural specific, sunt arcadele diferite, în semicerc sau frânte, asociate cu o coloană zveltă cu capitel romanic dar cu decoraţie aplicată din elemente fine specific artei orientale.
Toate acestea le regăsim la vila pe care o prezentăm, inclusiv fereastra foarte mica şi “cocoţată” la etaj, asigurându-se astfel o intimitate specială la dormitoare.
Totuşi, această vilă în stil maur prezintă şi un detaliu original care o deosebeşte de alte construcţii de acest tip la care curţile, uneori interioare, sunt “ascunse” de garduri sau pereţi înalţi. În cazul nostru, curtea este de dimensiuni mici iar gardul este foarte scund, cum este la multe vile interbelice din zona de nord a oraşului. Astfel frumoasa grădină este la vedere, lăsând deasemenea libere privirii frumoasele decoraţii şi finisaje ale clădirii.
Foto: Ion Diamandi
You may also like
-
CLUB A 55 – EXPOZIȚIE EVENIMENT LA KULTURHAUS BUCUREȘTI
-
O casă istorică în centrul Capitalei, veche de peste 130 de ani, a cărei poveste nu este cunoscută timp de jumătate de secol
-
Una caldă, alta rece în Piaţa Romană
-
Apartament din vechi palat milanez, plin de artă și design
-
Din nou despe casa Nanu Muscel