Toată vara cu mușcate colorate și bogate

Acum, primăvara, serele de pepinieră sunt pline de flori colorate de vară. Există printre plante o frumusețe adaptabilă condițiilor nu tocmai prielnice, care pe deasupra înflorește o perioadă îndelungată și prezintă flori luxuriante în culori variate. Este vorba despre nimeni alta decât mușcata, care a dovedit de milioane de ori și totuși mereu în ton cu tendințele, că poate transforma spectaculos, în cel mai scurt timp, balcoanele și terasele în adevărate oaze de liniște și relaxare.

Există puține lucruri care fac viața la bloc frumoasă mai repede și mai bine ca mușcatele care sunt incredibil de robuste și ușor de întreținut. Înfloresc abundent și continuu fără să fiți nevoiți să aveți grijă în vreun mod special de ele. Creează o atmosferă de vacanță și, în același timp, oferă acel sentiment de acasă.

Mușcatele sunt unele dintre cele mai iubite și apreciate plante decorative, pretabile atât pentru interior, cât și pentru exterior. Din primăvară și până în toamnă aceste frumuseți luxuriante ne încântă privirea, dar și balcoanele și terasele, aspect care le-a transformat în cele mai răspândite plante cu potențial decorativ din lume. Mușcatele fac parte din vară la fel de mult ca o înghețată de căpșuni. Experții de la Pelargonium for Europe ne dezvăluie cum să transformăm fiecare balcon și terasă într-o oază de liniște și bună dispoziție cu mușcate iubitoare de soare.

Ghivece mari

Recomandarea specialiştilor este să plantați mușcatele individual în ghivece mari. Depinde de designul recipientului și de culoarea florilor dacă doriți să creați o atmosferă mediteraneană, urbană sau rustică. Cu cât ghivecele arată mai uniform, cu atât pot fi umplute cu mușcate variate. 

Așezate chiar în bătaia soarelui, în locuri cu umbră parțială, în picioare sau agățate, mușcatele sunt ideale ca plante de balcon. Într-o locație adăpostită, puteți planta, de asemenea, mușcate nobile cu flori mari și soiuri de mușcate înger.

Sfaturi pentru impact floral și eficientizarea spațiului

Puteți aranja ghivece individuale în grupuri, în funcție de nevoie. Cu o scară pe care nu o mai utilizați sau cu o scară specială de flori, puteți crea spațiu suplimentar pentru și mai multe ghivece. De asemenea, nu trebuie să aveți atât de multă grijă de plantele individuale care „trăiesc” de la sine. Acest artificiu cu scara vă oferă flexibilitate. Pentru ca plantele să se dezvolte bine, recipientele trebuie să aibă un diametru de aproximativ 20 cm sau să conțină aproximativ doi litri de pământ.

Mixuri

Dacă visul dumneavoastră de vară constă într-un balcon colorat, atunci puteți amesteca mușcatele cu alte flori specifice verii. Chiar și plantele perene sunt potrivite ca însoțitori temporari de mușcate.

Cei care preferă un aspect natural pot chiar să combine muşcatele cu ierburi ornamentale, ierburi aromatice sau căpşuni sălbatice. Mușcatele și ierburile aromatice merg mână în mână. Aranjamentele de vară cu salvie, lavandă sau cimbru arată fantastic și oferă hrană din belșug pentru albine.

Alegerea unui „partener” de ghiveci

În jardiniere, ghivece sau recipiente colorate, mușcata este cea mai compatibilă floare, atât timp cât și partnerii săi de ghiveci îi împărtășesc aceleași caracteristici și nevoi.

Plantați mușcate superbe, verticale, împreună cu verbene și Million Bells (Calibrachoa) sau cu isop de apă (Sutera Cordata – „floare de zăpadă”) și Floarea Miresei. Mușcatele luxuriante fac o combinație irezistibilă cu Lobelia. Petuniile, Euphorbia hypericifolia „Diamantul de gheață” și Salvia galbenă (Lantana Camera) – toate acestea sunt însoțitoare frumoase. Cutiile de flori agățate pe interiorul balustradei balconului vor crea un adevărat spectacol floral.

Plante sănătoase în ghivece și jardiniere de balcon


Mai întâi acoperiți fundul jardinierei cu un strat de drenaj de cioburi de teracotă, argilă expandată sau materiale similare, apoi umpleți jardiniera pe trei sferturi cu compost de mușcate. Apăsați ușor solul. Udați bine rădăcinile plantelor și puneți-le în sol, la o distanță de cel puțin 20 cm între ele. Vârfurile de rădăcină trebuie să fie la nivel cu suprafața compostului. Adăugați mai mult dacă este necesar.

Apăsați plantele în jos. Acest lucru ar trebui să creeze o margine de udare de aproximativ 2 cm. Mutați recipientul în poziția sa finală și udați-l. Important: chiar și ghivecele de balcon cu un rezervor de apă trebuie udate de sus în primele câteva săptămâni de la plantare până când plantele au format noi rădăcini.

Îngrijire

Mușcatele reprezintă alegerea clasică printre răsadurile cu flori și plantele de balcon și sunt oricum altcumva, dar nu de modă veche. Sunt selecția perfectă pentru jardinierele de la fereastră, ghivecele suspendate și paturile de flori din locuri însorite, datorită înfloririi rapide pe o perioadă îndelungată și varietății de culori.

Mușcatele pot rezista perioadelor de căldură, precum și secetei temporare și sunt, în mare măsură, rezistente la bolile plantelor și la dăunători. În plus, îngrijirea mușcatelor este atât de simplă încât chiar și novicii în grădinărit se pot bucura de această frumusețe înfloritoare.

Soare și mult spațiu

Formele sălbatice ale mușcatelor provin din regiunea Cape, din Africa de Sud. Astfel, nu este de mirare că soiurile moderne cultivate iubesc mult și soarele. Cu cât primesc mai mult, cu atât se simt ca acasă și produc mai multe flori. Dar mușcatele pot crește și la umbră parțială.

Când le plantați, asigurați-vă că au spațiu suficient pentru a crește. Jardinierele sau ghivecele trebuie să fie mai adânci de 18 cm și în momentul în care le așezați să existe o distanță minimă de 20 cm între plante, respectiv între ghivece.

O mulțime de nutrienți

Mușcatele înfloresc abundent și continuu din primavară până toamna. Pentru a rămâne sănătoase și rezistente și pentru a continua să producă flori noi timp de mai multe luni, au nevoie de multă energie și nutrienți. De aceea, sunt cunoscute și sub denumirea de „hrănitoare grele”. Dacă plantaţi mușcate în compost de ghiveci prefertilizat, acestea se hrănesc sănătos și suficient în primele săptămâni din nutrienții pe care îi au la îndemână. Dacă utilizați un îngrășământ cu eliberare lentă, pot rezista câteva luni.

La un moment dat, totuși, nutrienții vor fi epuizați, chiar și cu utilizarea tuturor îngrășămintelor cu eliberare lentă și a compostului de foarte înaltă calitate, astfel încât devine necesară fertilizarea suplimentară. Îngrășământul lichid disponibil pentru plante cu flori conține toți nutrienții de care au nevoie mușcatele pentru a crește și a se dezvolta. Compoziția îngrășământului special pentru mușcate este perfect adaptată nevoilor acestei frumuseți de balcon.

Un îngrășământ bun, natural, pentru mușcate este zațul de cafea, deoarece acesta conține amestecul potrivit de potasiu, fosfor și azot pentru a furniza toți nutrienții de care au nevoie mușcatele pentru o creștere optimă. Pentru a asigura un aport optim de nutrienți, vă recomandăm aplicarea săptămânală de îngrășământ. Pe măsură ce sezonul se apropie de sfârșit în septembrie sau octombrie, plantele nu mai au nevoie de nutrienți suplimentari.

Suficientă apă

Mușcatele pot stoca multă umiditate în frunzele și tulpinile lor cărnoase. Aceasta înseamnă că, de obicei, pot face față cu ușurință perioadelor de secetă temporară. Cu toate acestea, au nevoie de multă apă pentru a înflori abundent. Prin urmare, mușcatele trebuie udate în mod regulat, pe cât posibil, dimineața devreme. În zilele foarte calde de vară, este bine să udați a doua oară seara.

Dacă este posibil, apa trebuie turnată direct pe sol și nu peste frunze. De asemenea, poate fi necesar să udați chiar și pe vreme ploioasă dacă frunzișul dens al mușcatelor împiedică pătrunderea apei de ploaie până la rădăcini. Puteți să verificați cu degetul dacă solul este suficient de umed. Mușcatele nu tolerează deloc îmbibarea cu apă, așa că asigurați-vă că aveți un drenaj bun și un mod eficient de scurgere a apei atunci când plantați. Dacă nu aveţi timp să udaţi florile în fiecare zi, jardinierele cu rezervor de apă sunt o idee foarte bună. Acestea reduc considerabil necesarul de udare.

Îndepărtați materialul vegetal mort

Este indicat să îndepărtați în mod regulat lăstarii și frunzele uscate. Pe de o parte, mușcatele arată pur și simplu mai bine, iar pe de altă parte, procesul stimulează plantele să formeze noi flori în loc să-și pună energia în formarea semințelor, stimulând înflorirea ulterioară. Nu aveți nevoie de foarfece sau de un cuțit pentru a îndepărta florile. Puteți smulge pur și simplu floarea uscată cu degetele. De altfel, tăierea este mai importantă la soiurile semiduble și duble decât pentru mușcatele cu o singură floare